Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par kārtību, kādā no Latvijas Republikas budžeta dzēšami privatizēto lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu kredīti

Lai veicinātu racionālu saimniekošanas formu veidošanos privatizētajos lauksaimniecības uzņēmumos un zvejnieku kolhozos, saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 21. jūnija lēmuma «Par Latvijas Republikas likuma «Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju» spēkā stāšanās kārtību» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 31/32) 5. punkta pirmo daļu Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Noteikt, ka: 1. No Latvijas Republikas budžeta dzēšami līdz 1991. gada 1. jūlijam saņemtie privatizēto lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu visu veidu bankas ilgtermiņa kredīti, izņemot individuālo dzīvojamo māju celtniecības finansēšanai saņemto kredītu dalu, kura jāatmaksā šo māju īpašniekiem. Dzēšamo summu veido:

1) Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likumā «Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju» noteiktajā kārtībā pašvaldībām bez atlīdzības nodoto sociālas un ražošanas infrastruktūras objektu atlikusī bilances vērtība;

2) uz atsavinātajām fizisko personu kapitāla daļām attiecināmā šo kredītu daļa;

3) tā šo kredītu dala, kas attiecināma uz kapitāla daļām, uz kuru pamata minētā likuma 19. pantā noteiktajā kārtībā izveidotas ieinteresēto pamatražotņu (klientu) kooperatīvās sabiedrības.

2. Individuālo dzīvojamo māju īpašniekiem līdz 1992. gada 1. jūlijam ir jāpārņem no privatizētajiem uzņēmumiem tā šo māju celtniecības finansēšanai saņemto kredītu daļa, kura jāatmaksā šo māju īpašniekiem, un par to jānoslēdz ar banku attiecīgs līgums, kurā saglabāti līdzšinējie nosacījumi. Privatizēto uzņēmumu pienākums ir iesniegt bankai šo māju īpašnieku sarakstu, kā arī visus bankas un māju īpašnieku līgumu noformēšanai nepieciešamos dokumentus un informāciju.

3. Privatizētā uzņēmuma kredītus saskaņā ar šā lēmuma 1. punkta nosacījumiem dzēš šo kredītu atmaksāšanas termiņu secībā, sākot ar vistuvākajiem.

4. Prognozējot un ņemot vērā lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizācijas gaitu, Lauksaimniecības ministrija un Jūras lietu ministrija katram budžeta gadam sagatavo priekšlikumus par nepieciešamajiem. Latvijas Republikas budžeta līdzekļiem privatizēto uzņēmumu kredītu dzēšanai saskaņā ar šā lēmuma nosacījumiem.

Ar privatizēto uzņēmumu kredītu dzēšanu saistīto darbu organizē un veic Lauksaimniecības ministrija, Jūras lietu ministrija un rajonu lauksaimniecības departamenti (pārvaldes).

Ik mēnesi Jūras lietu ministrija un rajonu lauksaimniecības departamenti (pārvaldes) apkopo un pārbauda iepriekšējā mēnesī saņemtos privatizēto uzņēmumu iesniegumus par kredītu dzēšanu saskaņā ar šā lēmuma 1. punkta nosacījumiem. Privatizētie uzņēmumi iesniegumam pievieno:

1) pašvaldībām nodoto objektu nodošanas un pieņemšanas dokumentus vai to kopijas ar visu kredītu dzēšanai nepieciešamo Informāciju;

2) fizisko personu atsavināto kapitāla daļu anulētās apliecības» vai to kopijas;

3) tas kapitāla dalu anulētas apliecības vai to kopijas, par kurām ieinteresēto pamatražotāju (klientu) kooperatīvās sabiedrības ir atsavinājušas apkalpojošos objektus, un šo sabiedrību reģistrāciju apliecinošus dokumentus vai to kopijas.

Uz šo dokumentu pamata Jūras lietu ministrija un rajonu lauksaimniecības departamenti (pārvaldes) ik mēnesi pārskaita līdzekļus attiecīgo uzņēmumu kredītu dzēšanai.

5. Latvijas Republikas Ministru Padomei 1992. gada budžeta projektā jāparedz asignējumi privatizēto lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu bankas ilgtermiņa kredītu dzēšanai. Privatizēto uzņēmumu bankas ilgtermiņa kredītu dzēšanai šajā lēmumā noteiktajā kārtībā var izlietot Latvijas Republikas Ministru Padomes ārpusbudžeta privatizācijas fonda līdzekļus.

6. Ja attiecīgajam periodam piešķirto Latvijas Republikas budžeta līdzekļu kredītu dzēšanai šajā lēmumā noteiktajā kārtībā nepietiek, Lauksaimniecības ministrija un Jūras lietu ministrija dzēšanai paredzētos kredītus var pārņemt, sedzot tikai kārtējos maksājumus un atmaksājamās summas par visu laika posmu līdz brīdim, kad tiks piešķirti līdzekļi pilnīgai šo kredītu dzēšanai.

7. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 17. decembrī

17.12.1991