Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par Latvijas Republikas Aizsardzības Spēku karavīru dienesta pakāpēm un iecelšanu amatos

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

I. Noteikt Latvijas Republikas Aizsardzības Spēku karavīriem šādas dienesta pakāpes:

Vispārējas dienesta pakāpes Flotē

 Kareivji

Kareivis (militārajās mācību iestādēs - kadets) Matrozis (militārajās mācību iestādēs - kadets)
Dižkareivis Dižmatrozis

 Instruktori

Kaprālis Seržants Kaprālis Seržants
Virsseržants Bocmanis
Virsniekvietnieks Virsniekvietnieks
Jaunākie virsnieki
Leitnants Leitnants
Virsleitnants Virsleitnants
Kapteinis Kapteiņleitnants
Vecākie virsnieki
Majors Kapteinis
Pulkvežleitnants Komandkapteinis
Pulkvedis Jūras kapteinis

Augstākie virsnieki

Ģenerālis Admirālis

2. Karavīriem dienesta pakāpes piešķir, ievērojot noteikto secību, atbilstoši viņu amatam un izdienai iepriekšējā dienesta pakāpē.

Dienesta pakāpju piešķiršanas kārtību nosaka likums par dienesta gaitu.

Līdz likuma pieņemšanai vadīties pēc šā lēmuma noteikumiem.

3. Latvijas Republikas Aizsardzības Spēkos uz brīvprātības principa pamata pieņemtajiem PSRS Bruņotajos Spēkos dienējušajiem karavīriem un Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas sistēmas bijušajiem darbiniekiem var piešķirt šādas dienesta pakāpes:

- ierindniekiem (matrožiem) - kareivis, flotē - matrozis;

- jefreitoriem (vecākajiem matrožiem) - dižkareivis, flotē - dižmatrozis;

- jaunākajiem seržantiem (2. pakāpes staršinām) - kaprālis;

- seržantiem (1. pakāpes staršinām) - seržants;

- vecākajiem seržantiem (galvenajiem staršinām) - seržants, bet citiem, kuri ir pildījuši rotas staršinas amatu un tam atbilstošus amatus, - virsseržants, flotē - bocmanis;

- staršinām (kuģu galvenajiem staršinām) - virsseržants, flotē - bocmanis;

- praporščikiem (mičmaņiem) - tiem, kuri ir beiguši speciālo praporščiku (mičmaņu) skolu, kuriem ir pabeigta augstākā izglītība vai kuri ir beiguši militārām specialitātēm atbilstošas vidējās speciālās mācību iestādes, - virsniekvietnieks, bet tiem, kuri šīm prasībām neatbilst, virs seržants, flotē - bocmanis;

- vecākajiem praporščikiem (vecākajiem mičmaņiem) - virsniekvietnieks;

- jaunākajiem leitnantiem - tiem, kuri ir beiguši pilnu karaskolas kursu, kuriem ir pabeigta augstākā izglītība vai kuri ir beiguši vidējās speciālās mācību iestādes ar militāram dienestam atbilstošu specialitāti,- leitnants, tiem, kuri šīm prasībām neatbilst, - virsniekvietnieks;

- leitnantiem - leitnants;

- vecākajiem leitnantiem - virsleitnants;

- kapteiņiem (kapteiņiem - leitnantiem) - kapteinis, flotē - kapteiņleitnants;

- majoriem (3. ranga kapteiņiem) - majors, flotē - kapteinis;

- apakšpulkvežiem (2. ranga kapteiņiem) - pulkvežleitnants, flotē - komandkapteinis;

- pulkvežiem (1. ranga kapteiņiem) - pulkvedis, flotē - juras kapteinis;

- visiem ģenerāļiem un visiem admirāļiem - ģenerālis, flotē - admirālis.

4. Virsdienesta un obligātā aktīvā dienesta instruktoriem un kareivjiem dienesta pakāpes (izņemot virsniekvietnieka pakāpi) piešķir atsevišķās daļas komandieris ar pavēli par viņu ieskaitīšanu daļas personālsastāva sarakstos, bet rezervē ieskaitītajiem - ar rajona (pilsētas) Valsts dienesta pārvaldes priekšnieka pavēli.

Virsnieku un virsniekvietnieka dienesta pakāpes piešķir aizsardzības ministrs ar pavēli par viņu ieskaitīšanu Aizsardzības Spēku aktīvā dienesta virsnieku (virsniekvietnieku) sastāvā. Pulkveža un jūras kapteiņa dienesta pakāpi piešķir Latvijas Republikas Ministru Padome pēc Aizsardzības ministrijas ierosinājuma, ģenerāļa un admirāļa pakāpi piešķir Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs pēc Ministru Padomes ierosinājuma. Rezervē ieskaitītajiem virsniekiem dienesta pakāpes piešķir tādā pašā kartībā pēc rajonu (pilsētu) Valsts dienesta pārvalžu priekšnieku iesniegtiem sarakstiem.

5. No jauna dienesta pakāpes piešķir šādā kārtībā:

Pirmo instruktoru dienesta pakāpi «kaprālis» piešķir tikai instruktoru kursus beigušiem vai speciālas programmas apjomā pārbaudījumus izturējušiem kareivjiem un PSRS karaskolu kursantiem. Divus un vairāk kursus beigušiem PSRS karaskolu kursantiem, kas izturējuši pārbaudījumus pēc speciālas programmas un izgājuši attiecīgu atestācijas komisiju, piešķir dienesta pakāpi «virsniekvietnieks».

Pirmo virsnieku dienesta pakāpi «leitnants» piešķir personām pēc karaskolas beigšanas, personām ar augstāko izglītību pēc karaskolas pro-grammas pārbaudījumu nokārtošanas eksternātā vai pēc speciālu virsnieku kursu beigšanas, kū arī trīs kursus beigušajiem PSRS karaskolu kursantiem, kas izturējuši pārbaudījumus pēc speciālas programmas un izgājuši attiecīgu atestācijas komisiju.

6. Karavīrus instruktoru un kareivju amatos ieceļ atsevišķo daļu komandieri un viņiem pielīdzināti struktūrvienību priekšnieki.

Līdz likuma par dienesta gaitu pieņemšanai un Aizsardzības Spēku vadošo struktūru izveidošanai karavīrus visos virsnieku amatos ieceļ aizsardzības ministrs.

Aizsardzības ministra vietniekus, Aizsardzības Spēku komandieri un viņa vietniekus amatos ieceļ Latvijas Republikas Ministru Padome.

7. Rezervē ieskaitītos karavīrus Aizsardzības Spēku aktīvajā dienestā uz brīvprātības principa pamata iesauc rajonu (pilsētu) Valsts dienesta pārvaldes 1991. gada 10. septembra likuma «Par Latvijas Republikas obligāto valsts dienestu» - 10.-16. panta noteiktajā kārtībā:

- virsdienesta instruktorus un kareivjus - pēc atsevišķo daļu komandieru un viņiem pielīdzināto struktūrvienību priekšnieku (līdz šo struktūrvienību izveidei - Aizsardzības ministrijas atbilstošu ieroču šķiru priekšnieku) pieprasījuma. Daļu komandieri (priekšnieki) ar šiem virsdienesta karavīriem slēdz līgumu uz laiku, kas nav mazāks par 3 gadiem;

- virsniekus - pēc Aizsardzības ministrijas pieprasījuma.

Kārtību, kāda karavīri pieņemami Aizsardzības Spēku formējumos, nosaka Aizsardzības ministrija.

8. Noteikt, ka personām, kuras iesauc Aizsardzības Spēku aktīvajā dienesta, darba stāžā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, tiek ieskaitīts PSRS Bruņotajos Spēkos, citās ārvalstu armijas un Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas sistēmā nodienētais laiks.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.DAUIDIŠS

Rīgā 1991. gada 28. novembrī

 

28.11.1991