Darbības ar dokumentu

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par Latvijas Republikas administratīvo teritoriju izveidošanu un apdzīvoto vietu statusa noteikšanu» spēkā stāšanās kārtību

 

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas likums «Par Latvijas Republikas administratīvo teritoriju izveidošanu un apdzīvoto vietu statusa noteikšanu» stājas spēkā ar tā publicēšanas dienu.

2. Sakarā ar to, ka ciemati kā administratīvi teritoriālā iedalījuma vienības atbilstoši šim likumam un Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 24. aprīļa lēmumam «Par Latvijas Republikas likumu «Par pagasta pašvaldību» un «Par pilsētas pašvaldību» spēkā stāšanās kārtību» pārveidojami par pagastiem vai pilsētām, noteikt, ka šajās teritorijās ievēlēto deputātu pilnvaras tiek saglabātas attiecīgo pagastu un pilsētu Tautas deputātu padomēs.

3. Noteikt, ka uz ciematiem, kuru administratīvās teritorijas tiek pārveidotas par pagastu administratīvajam teritorijām, ir attiecināms Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1990. gada 13. jūnija lēmums «Par agrāro reformu Latvijas Republikā» un Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 15. maija lēmums «Par tiesībām saņemt kompensāciju par 1940. gada 22. jūlijā Latvijas Republikas lauku apvidos nacionalizēto zemi».

Noteikt, ka bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki, pašreizējie zemes lietotāji un jaunie zemes pieprasītāji var iesniegt pieprasījumu zemes piešķiršanai lietošanā uz zemi, kas atrodas šā punkta pirmajā daļā norādītajās teritorijās, līdz 1992. gada 20. jūnijam.

Zemes reformas darbu koordinēšanai un tiesiskajai nodrošināšanai šā punkta pirmajā daļā norādītajās teritorijās līdz 1991. gada 1. augustam saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par zemes komisijām» izveidojamas pagastu zemes komisijas.

4. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam apstiprināt to dokumentu un materiālu sarakstu, kuri iesniedzami Latvijas Republikas Augstākajai Padomei vai Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam ar administratīvi teritoriālo iedalījumu saistīto jautājumu izlemšanai.

5. Izveidot Latvijas Republikas administratīvi teritoriālā iedalījuma reformas komisiju. Par tās priekšsēdētāju iecelt Latvijas Republikas tautas deputātu Valdi Šteinu.

Uzdot V. Šteinam iesniegt Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam apstiprināšanai minētās komisijas sastāvu.

6. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1982. gada 25. februāra dekrētu «Par Latvijas PSR administratīvi teritoriālās iekārtas jautājumu izlemšanas kārtību» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1982, Nr. 10).

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 6. jūnijā

06.08.1991