Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.72

Rīgā 2002.gada 19.februārī (prot. Nr.8 8.§)
Kārtība, kādā valsts atbild par valsts aģentūras saistībām
Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma 16.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts atbild par valsts aģentūras saistībām.

2. Fiziskās un juridiskās personas, pret kurām valsts aģentūra ir uzņēmusies līgumiskas saistības vai pret kurām valsts aģentūrai ir radušās saistības, kas izriet no likuma vai prettiesiskas darbības (delikta), piesaka attiecīgajai valsts aģentūrai savas prasījuma tiesības, iesniedzot pretenziju un saistību pamatu un apmēru apliecinošus dokumentus.

3. Valsts aģentūra izskata šo noteikumu 2.punktā minēto pretenziju un dokumentus un ne vēlāk kā mēneša laikā no pretenzijas saņemšanas dienas pieņem lēmumu par saistību izpildi vai pretenzijas noraidīšanu. Ja nepieciešams, valsts aģentūra ar motivētu lēmumu var pagarināt minēto termiņu līdz trim mēnešiem, rakstiski informējot par to šo noteikumu 2.punktā minēto personu (turpmāk — persona).

4. Ja valsts aģentūra pieņem lēmumu par mantiska rakstura saistību izpildi, tā izpilda pretenzijā minētās saistības mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, ja tiesību aktos nav noteikts cits termiņš.

5. Ja valsts aģentūra pieņem lēmumu par tādu nemantiska rakstura saistību izpildi, kuras vērstas uz noteiktas darbības veikšanu vai atturēšanos no darbības, taču minēto saistību faktiska izpilde nav iespējama, tā saskaņā ar savstarpēju vienošanos izmaksā personai materiālo kompensāciju mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, ja tiesību aktos nav noteikts cits termiņš.

6. Valsts aģentūra un persona, savstarpēji vienojoties, saistību izpildes termiņu var pagarināt.

7. Personai ir tiesības valsts aģentūras lēmumu par saistību izpildi vai par pretenzijas noraidīšanu pārsūdzēt tiesā, ceļot prasību pret valsts aģentūru Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

8. Ja tiesa apmierina personas prasību pret valsts aģentūru par saistību izpildi, likumīgā spēkā stājies tiesas nolēmums (turpmāk — nolēmums), ar kuru atzīta saistības esamība un kurā noteikts izpildāmo saistību apmērs, ir pamats valsts aģentūras saistību izpildei.

9. Nolēmumu un iesniegumu par saistību izpildi persona iesniedz valsts aģentūrā, kuras atbildību par konkrētajām saistībām ir atzinusi tiesa.

10. Iesniegumā par saistību izpildi fiziskā persona norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietu, bet juridiskā persona — nosaukumu, reģistrācijas numuru un atrašanās vietu (juridisko adresi), kā arī personas bankas kontu, uz kuru pārskaitāma atlīdzība par mantiska rakstura saistību izpildi vai šo noteikumu 5.punktā minētā kompensācija, un saistību izpildes pamatu.

11. Valsts aģentūras direktors izskata saņemto iesniegumu un piecu darbdienu laikā no tā saņemšanas dienas pieņem motivētu lēmumu par to, vai valsts aģentūra ir spējīga izpildīt tās saistības vai izmaksāt materiālo kompensāciju par saistību neizpildi. Valsts aģentūras direktors par savu lēmumu rakstiski informē ministriju, kuras pārraudzībā atrodas attiecīgā valsts aģentūra, kā arī personu, kura pieprasījusi saistību izpildi.

12. Ja valsts aģentūras valdījumā esošā valsts kustamā manta nav pietiekama tās saistību izpildei vai ja valsts aģentūras saistību izpilde var traucēt valsts aģentūras funkciju veikšanu, par valsts aģentūras saistībām atbild valsts tās ministrijas personā, kuras pārraudzībā atrodas attiecīgā valsts aģentūra.

13. Ja valsts aģentūras direktors pieņem motivētu lēmumu, ka valsts aģentūra ir spējīga izpildīt tās saistības vai izmaksāt materiālo kompensāciju par saistību neizpildi, valsts aģentūra izpilda saistības šo noteikumu 4., 5. un 6.punktā noteiktajā kārtībā.

14. Ja valsts aģentūras direktors pieņem motivētu lēmumu, ka valsts aģentūra nav spējīga izpildīt tās saistības vai izmaksāt materiālo kompensāciju par saistību neizpildi, valsts aģentūras direktors nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas pārsūta šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus uz ministriju, kuras pārraudzībā atrodas attiecīgā valsts aģentūra.

15. Ministrija mēneša laikā no šo noteikumu 14.punktā minēto dokumentu saņemšanas dienas izvērtē valsts aģentūras finansiālo stāvokli un iesniedz Ministru kabinetā informāciju par nepieciešamību segt valsts aģentūras saistības.

16. Ministrija divu mēnešu laikā pēc valsts aģentūras finansiālā stāvokļa izvērtēšanas sedz valsts aģentūras saistības no ministrijas budžeta atbilstoši likumam par valsts budžetu kārtējam gadam. Ja ministrija nespēj segt valsts aģentūras saistības tādā veidā, ka ministrijas funkciju izpilde netiek traucēta, attiecīgā ministrija mēneša laikā sagatavo priekšlikumus par grozījumiem likumā par valsts budžetu kārtējam gadam.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Tieslietu ministre I.Labucka
28.02.2002