Tiesību akts: spēkā esošs
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Par Latvijas Republikas valdības, Baltkrievijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanos par valstu robežu krustpunkta noteikšanas kārtību

1.pants. 1998.gada 25.martā Viļņā parakstītā Latvijas Republikas valdības, Baltkrievijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanās par valstu robežu krustpunkta noteikšanas kārtību, tās pielikums un Latvijas Republikas, Baltkrievijas Republikas un Lietuvas Republikas valstu robežu saskares karte 1 : 10 000 mērogā (turpmāk — Vienošanās) ar šo likumu tiek pieņemta un apstiprināta.

2.pants. Likums stājas spēkā tā izsludināšanas dienā. Līdz ar likumu izsludināma Vienošanās latviešu valodā.

3.pants. Vienošanās stājas spēkā tās 6.pantā noteiktajā laikā un kārtībā, un par to Ārlietu ministrija paziņo laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Likums Saeimā pieņemts 1998.gada 21.maijā.
Valsts prezidents G.Ulmanis
Rīgā 1998.gada 29.maijā
Latvijas Republikas valdības, Baltkrievijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanās par valstu robežu krustpunkta noteikšanas kārtību

Latvijas Republikas valdība, Baltkrievijas Republikas valdība un Lietuvas Republikas valdība, turpmāk — Puses,

vadoties no suverenitātes cieņas, robežu neaizskaramības un valstu teritoriālās vienotības principiem,

pamatojoties uz 1994.gada 21.februāra Līgumu par valsts robežas noteikšanu starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku, 1993.gada 29.jūnija Līgumu par valsts robežas atjaunošanu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku, 1995.gada 6.februāra Līgumu starp Baltkrievijas Republiku un Lietuvas Republiku par Baltkrievijas—Lietuvas robežu,

vēloties noteikt Latvijas Republikas, Baltkrievijas Republikas un Lietuvas Republikas valstu robežu krustpunktu,

vienojās par sekojošo:

1.pants

1. Latvijas Republikas, Baltkrievijas Republikas un Lietuvas Republikas valstu robežu krustpunkts, tālāk tekstā — Robežu krustpunkts, atrodas ziemeļrietumos no Ļudvinovas ezera, ar sekojošām, grafiski noteiktām, ģeogrāfiskajām koordinātām:

1992.gada Latvijas koordinātu sistēmā (LKS-92)

55°40'50,17'' z.p.

26°37'49,79'' a.g.

1942.gada koordinātu sistēmā

55°40'50,66'' z.p.

26°37'56,85'' a.g.

1994.gada Lietuvas koordinātu sistēmā (LKS-94)

55°40'50,17'' z.p.

26°37'49,79'' a.g.

2. Robežu krustpunkta atrašanās vieta ir norādīta Latvijas Republikas, Baltkrievijas Republikas un Lietuvas Republikas valstu robežu saskares kartē 1:10 000 mērogā, kas ir šīs Vienošanās neatņemama sastāvdaļa.

2.pants

1. Robežu krustpunkta apzīmēšanai Puses uzstāda speciālu robežzīmi "Ļudvinova".

2. Robežzīme "Ļudvinova" sastāv no četriem elementiem: centrālās ģeodēziskās zīmes, kas atrodas Robežu krustpunktā, un trijiem četrplakņu stabiem.

Uz katra no robežzīmes "Ļudvinova" stabiem, uz plaknes, kas vērsta pret Robežu krustpunktu, ir ģerboņa attēls, valsts un robežzīmes "Ļudvinova" nosaukums. Nosaukumi ir tās valsts valodā, kuras teritorijā stabs atrodas.

Visu robežzīmes "Ļudvinova" elementu koordinātas tiek noteiktas instrumentāli.

3.pants

Valstu Robežu krustpunkta apzīmēšanai uz vietas, Puses uzdod Jauktajām demarkācijas komisijām izstrādāt robežzīmes "Ļudvinova" projektu, uzstādīt zīmi, sastādīt robežzīmes "Ļudvinova" Protokolu un Latvijas Republikas, Baltkrievijas Republikas un Lietuvas Republikas valstu robežu krustpunkta Demarkācijas karti, kas tiek pievienota Protokolam.

Augstāk minētie dokumenti tiek sastādīti sešos eksemplāros, katrs latviešu, baltkrievu un lietuviešu valodās, un tiek iekļauti Latvijas—Baltkrievijas, Latvijas—Lietuvas un Baltkrievijas—Lietuvas valstu robežu demarkācijas dokumentos.

4.pants

1. Puses, savstarpēji sadarbojoties, veic nepieciešamos pasākumus robežzīmes "Ļudvinova" saglabāšanai, lai nepieļautu pārvietošanu, bojāšanu, zīmes vai tās atsevišķu elementu nozaudēšanu.

Neviena no Pusēm nav tiesīga vienpusēji uzstādīt kādas zīmes, kas apzīmē valstu Robežu krustpunktu.

2. Katra no Pusēm nodrošina robežzīmes "Ļudvinova" elementa, kas atrodas tās teritorijā, uzturēšanu un remontu.

Puses pēc kārtas, katra vienu gadu, nodrošina centrālās ģeodēziskās zīmes, kas izvietota valstu Robežu krustpunktā, uzturēšanu un remontu.

3. Gadījumā, ja viena no Pusēm pamana, ka jebkurš no robežzīmes "Ļudvinova" elementiem ir pārvietots, bojāts vai nozaudēts, tā nekavējoties paziņo par to pārējām Pusēm.

Gadījumā, ja jebkurš no robežzīmes "Ļudvinova" elementiem ir pārvietots, bojāts vai nozaudēts, Puse, kuras teritorijā notika pārvietošana, bojāšana vai nozaudēšana, ar pārējo Pušu pārstāvjiem veic notikušā iemeslu un apstākļu izmeklēšanu.

Puse, kas ir atbildīga par robežzīmes "Ļudvinova" saglabāšanu un remontu, veic bojātā elementa remontu vai jauna zīmes elementa uzstādīšanu iepriekšējā vietā, saskaņā ar robežzīmes "Ļudvinova" Protokolu.

Izdevumu kompensācija par pārvietotā, bojātā vai nozaudētā robežzīmes elementa remontu vai atjaunošanu notiek uz tās Puses rēķina, kuras vainas dēļ notika pārvietošana, bojāšana vai nozaudēšana.

Ja nav noskaidrots, kā vainas dēļ robežzīmes "Ļudvinova" elements tika pārvietots, bojāts vai nozaudēts, tad robežzīmes "Ļudvinova" elementu atjauno par tās Puses līdzekļiem, kuras teritorijā atrodas attiecīgais robežzīmes elements.

Par katra robežzīmes "Ļudvinova" elementa remontu, kā arī par jaunu tās elementu uzstādīšanu, Pušu pilnvarotie pārstāvji paraksta kopīgu aktu sešos eksemplāros, katru latviešu, baltkrievu un lietuviešu valodās. Minētais akts tiek pievienots robežu krustpunkta demarkācijas dokumentiem.

5.pants

Visi jautājumi, kas saistīti ar šīs Vienošanās noteikumu realizāciju, tiek risināti pārrunu ceļā saskaņā ar starptautisko tiesību normām.

6.pants

Šī Vienošanās stājas spēkā no brīža, kad ir saņemts pēdējais rakstiskais Pušu paziņojums par procedūru izpildi, kas nepieciešamas, lai šī Vienošanās stātos spēkā, saskaņā ar katras Puses likumdošanu.

Parakstīts Viļņā 1998.gada 25.martā trijos eksemplāros, katrs latviešu, baltkrievu un lietuviešu valodās, pie kam visi teksti ir autentiski.

Latvijas Republikas valdības vārdāBaltkrievijas Republikas valdības vārdāLietuvas Republikas valdības vārdā
Valdis Birkavs,Ivans Antonovičs,Algirdas Saudargas,
Latvijas Republikas ārlietu ministrsBaltkrievijas Republikas ārlietu ministrsLietuvas Republikas ārlietu ministrs

29.05.1998