Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Arhīvu likumā

Izdarīt Arhīvu likumā (Latvijas Vēstnesis, 2010, 35. nr.; 2013, 84. nr.; 2014, 220. nr.; 2016, 57. nr.; 2017, 231. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 12. panta septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Latvijas Nacionālajā arhīvā, institūcijas arhīvā vai akreditētos privātos arhīvos glabāto dokumentu izmantošanas kārtību arhīva telpās nosaka Latvijas Nacionālā arhīva direktors, institūcijas vadītājs vai akreditēta privāta arhīva dibinātājs. Persona ir atbildīga par šīs kārtības ievērošanu. Personai, kas Latvijas Nacionālā arhīva, institūcijas arhīva vai akreditēta privāta arhīva telpās (lasītavā) izmanto arhīva dokumentus, aizliegts veikt tādas darbības, kuras bojā vai var bojāt dokumentu fizisko stāvokli vai rada arhīva uzziņu sistēmas elementu zudumus, kā arī aizliegts iznest no arhīva telpām (lasītavas) arhīva dokumentus vai arhīva uzziņu sistēmas elementus."

2. Izslēgt 27. pantu.

3. Papildināt likumu ar 28. un 29. pantu šādā redakcijā:

"28. pants. Administratīvie pārkāpumi dokumentu un arhīvu pārvaldībā un arhīvos glabāto dokumentu izmantošanā

(1) Par dokumentu un arhīvu pārvaldības kārtības pārkāpšanu fiziskajai personai, valdes loceklim vai amatpersonai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no četrpadsmit līdz astoņdesmit sešām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - brīdinājumu vai naudas sodu no divdesmit astoņām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(2) Par arhīva dokumentu izmantošanas kārtības pārkāpšanu Latvijas Nacionālā arhīva, institūcijas arhīva vai akreditēta privāta arhīva telpās (lasītavā), veicot tādas darbības, kuras bojā vai var bojāt dokumentu fizisko stāvokli vai rada arhīva uzziņu sistēmas elementu zudumus, vai par arhīva dokumentu vai arhīva uzziņu sistēmas elementu iznešanu no minēto arhīvu telpām (lasītavas) fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz simt naudas soda vienībām, nosakot aizliegumu izmantot dokumentus attiecīgā arhīva telpās (lasītavā) no viena mēneša līdz vienam gadam vai to nenosakot.

29. pants. Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 28. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Latvijas Nacionālais arhīvs."

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Šā likuma 12. panta septītās daļas jaunā redakcija, 27. panta izslēgšana un likuma papildināšana ar 28. un 29. pantu stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 3. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2019. gada 18. oktobrī

01.11.2019