Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Sabiedrības integrācijas fonda likumā

Izdarīt Sabiedrības integrācijas fonda likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2001, 16. nr.; 2004, 23. nr.; 2009, 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 205. nr.; 2011, 46. nr.) šādus grozījumus:

1. 2. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Fonda padome" ar vārdiem "Ministru kabinets";

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Administrējot valsts budžeta apakšprogrammas sabiedrības integrācijas jomā, Fonds atrodas kultūras ministra funkcionālā pārraudzībā."

2. Papildināt 3. panta otro daļu ar 11. un 12. punktu šādā redakcijā:

"11) izstrādāt Fonda darbības stratēģiju atbilstoši valsts sabiedrības integrācijas politikas plānošanas dokumentiem un citiem attīstības plānošanas dokumentiem;

12) kā finansējuma saņēmējam īstenot Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētos projektus."

3. Papildināt 7. pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Fonds var īstenot šā likuma 3. panta otrās daļas 12. punktā minētos projektus tikai ar Fonda padomes saskaņojumu un Ministru kabineta lēmumu."

4. 9. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Fonda padomes sastāvā ir:

1) Ministru prezidenta pārstāvis, kultūras ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, kā arī tieslietu ministrs;

2) četri nevalstisko organizāciju pārstāvji.";

izteikt trešo, ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"(3) Fonda padomes locekļi savus lēmumus pieņem patstāvīgi, balstoties uz attīstības plānošanas dokumentiem un normatīvajiem aktiem.

(4) Fonda padomes locekļi no sava vidus ievēlē Fonda padomes priekšsēdētāju uz pieciem gadiem. Fonda padomes priekšsēdētājs vada Fonda padomes darbu. Viena un tā pati persona nedrīkst būt par padomes priekšsēdētāju vairāk kā piecus gadus pēc kārtas.

(5) Fonda padomes locekļi par piedalīšanos Fonda padomes sēdēs atlīdzību nesaņem. Fonda padomes sastāvā iekļautie nevalstisko organizāciju pārstāvji par amata pienākumu pildīšanu saņem atlīdzību. Atlīdzības apmēru nosaka Ministru kabinets.";

papildināt pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Fonda padomes sastāvā iekļautos ministrus var aizvietot ministra pilnvarota persona. Par ministra pilnvarotu personu var būt ministrijas parlamentārais sekretārs, valsts sekretārs, valsts sekretāra vietnieks vai ministrijas struktūrvienības vadītājs."

5. 10. pantā:

papildināt trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Fonda padomes sēžu protokoli 10 dienu laikā pēc sēdes ir pieejami Fonda mājaslapā internetā.";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus "vairāk nekā puse Fonda padomes locekļu" ar vārdiem "vismaz septiņi Fonda padomes locekļi";

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Fonda padome sēdēs klātienē lemj par:

1) darbības stratēģiju;

2) gada prioritātēm un sasniedzamajiem rezultātiem;

3) īstenojamiem papildu uzdevumiem un aktivitātēm (iniciatīvām);

4) Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu;

5) Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu ilgtermiņa saistībām Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajos projektos un pasākumos;

6) konkursa nolikumu prasībām;

7) audita ziņojumiem;

8) pārskatiem par gada rezultātu izpildi;

9) apstrīdētajiem Fonda sekretariāta administratīvajiem aktiem un faktisko rīcību;

10) citiem jautājumiem, kurus viens vai vairāki Fonda padomes locekļi ir ierosinājuši izskatīt klātienē."

6. Papildināt 11. panta trešās daļas pirmo teikumu ar vārdiem "uz pieciem gadiem, bet ne vairāk kā uz diviem termiņiem pēc kārtas".

7. Izteikt 15. pantu šādā redakcijā:

"15. pants. Fonda darbības tiesiskuma kontrole

(1) Fonda sekretariāta administratīvos aktus un faktisko rīcību var apstrīdēt Fonda padomē, ja ārējā normatīvajā aktā nav noteikta cita apstrīdēšanas kārtība. Jautājuma izskatīšanā Fonda padomes sēdē piedalās par konkrēto valsts budžeta programmu atbildīgais ministrs vai viņa pilnvarota persona un arī persona, kura apstrīdējusi administratīvo aktu vai faktisko rīcību. Fonda padomes administratīvos aktus un faktisko rīcību var pārsūdzēt administratīvajā tiesā.

(2) Fonda padomes priekšsēdētājs ir atbildīgs par to, lai Fonda padomes sēdes tiktu sasauktas un noritētu atbilstoši normatīvajiem aktiem, kā arī par tiesiskuma nodrošināšanu Fonda sekretariātā Fonda nolikumā noteiktajā kārtībā."

8. Papildināt pārejas noteikumus ar 6., 7., 8., 9. un 10. punktu šādā redakcijā:

"6. Pēc tam kad stājies spēkā grozījums par šā likuma 9. panta pirmās daļas izteikšanu jaunā redakcijā, kas paredz, ka Fonda padomes sastāvā ir Ministru prezidenta pārstāvis, kultūras ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs un tieslietu ministrs, kā arī četri nevalstisko organizāciju pārstāvji:

1) tie pieci nevalstisko organizāciju pārstāvji, kuri izraudzīti darbam Fonda padomē un darbojas tajā vismaz gadu līdz šā likuma 9. panta pirmās daļas grozījuma spēkā stāšanās brīdim, turpina ieņemt Fonda padomes locekļa amatu līdz dienai, kad zūd tiesiskais pamats turpināt darbu Fonda padomē, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. maijam;

2) Fonda padomes pirmajā sēdē klātienē pēc šā grozījuma spēkā stāšanās dienas tiek ievēlēts jauns Fonda padomes priekšsēdētājs. Līdzšinējais Fonda padomes priekšsēdētājs turpina pildīt savus pienākumus līdz jauna Fonda padomes priekšsēdētāja ievēlēšanai.

7. Ministru kabinets šā likuma 2. panta pirmajā daļā minētos noteikumus izdod līdz 2020. gada 31. janvārim. Līdz attiecīgo Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gada 30. janvārim piemērojams Fonda padomes apstiprinātais Fonda nolikums, ciktāl tas nav pretrunā ar šo likumu.

8. Fonda padome ne vēlāk kā līdz 2019. gada 2. septembrim izsludina atklātu konkursu uz Fonda sekretariāta direktora amatu un ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no atklātā konkursa izsludināšanas dienas Fonda sekretariāta direktora amatā uz šā likuma 11. panta trešajā daļā noteikto termiņu ieceļ atklātā konkursā izraudzīto kandidātu.

9. Sekretariāta direktors, kas pilda savus pienākumus atklātā konkursa (šā likuma pārejas noteikumu 8. punkts) izsludināšanas dienā, turpina tos pildīt, līdz tiek iecelts jauns sekretariāta direktors. Pēc jauna direktora iecelšanas līdzšinējais sekretariāta direktors nodrošina, lai ar amata pienākumu izpildi saistītā manta, dokumenti un citas lietas tiktu nodotas jaunajam sekretariāta direktoram saskaņā ar pieņemšanas un nodošanas aktu.

10. Grozījums par šā likuma 9. panta piektās daļas izteikšanu jaunā redakcijā stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 8. jūlijā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2019. gada 22. jūlijā

23.07.2019