Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2006. gada 1. augusta noteikumus Nr. 637 "Obligātās nekaitīguma prasības materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 217

Rīgā 1998.gada 9.jūnijā (prot. Nr. 29, 13.§)

Obligātās nekaitīguma prasības materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites
uzraudzības likuma
10.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku (turpmāk - materiāli un priekšmeti), izņemot:

1.1. privāto vai sabiedrisko ūdens padeves aprīkojumu;

1.2. tādus pārvalku un pārklājumu materiālus, kas, apņemot siera un gaļas izstrādājumus vai augļus, veido daļu no pārtikas un var tikt patērēti kopā ar to;

1.3. antikvārus priekšmetus.

2. Priekšmeti, kas nonāk saskarē ar pārtiku, var būt pagatavoti no:

2.1. elastomēriem, kaučuka vai gumijas;

2.2. keramikas;

2.3. koka (arī no korķkoka);

2.4. metāla vai tā sakausējumiem;

2.5. papīra vai kartona;

2.6. parafīna sveķiem vai mikrokristāliskajiem sveķiem;

2.7. plastmasas;

2.8. reģenerētas celulozes;

2.9. stikla;

2.10. tekstilmateriāla.

II. Vispārīgās prasības materiāliem un priekšmetiem

3. Materiālu un priekšmetu pavaddokumentos vai uz materiālu un priekšmetu etiķetēm vai iesaiņojuma, vai uz pašiem materiāliem un priekšmetiem jābūt šādai viegli pamanāmai, skaidri salasāmai un neizdzēšamai informācijai:

3.1. vārdam "pārtikai" vai īpašam norādījumam par materiāla vai priekšmeta lietošanu saskarē ar pārtiku, vai šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajam simbolam;

3.2. īpašiem materiāla vai priekšmeta lietošanas nosacījumiem, ja tādi ir nepieciešami;

3.3. ražotāja vai izplatītāja nosaukumam un juridiskajai adresei vai reģistrētai firmas zīmei.

4 . Uz materiāliem un priekšmetiem, kuru lietošana saskarē ar pārtiku ir nepārprotama, šo noteikumu 3.1.apakšpunktā noteikto informāciju var nenorādīt.

5. Ja materiālus un priekšmetus pārdod mazumtirdzniecībā, šo noteikumu 3.punktā minētajai informācijai jābūt vienā no šādām vietām:

5.1. uz materiāla vai priekšmeta vai uz tā iesaiņojuma;

5.2. uz etiķetes, kas piestiprināta materiālam vai priekšmetam vai tā iesaiņojumam;

5.3. pircējiem labi saredzamos reklāmas prospektos materiālu un priekšmetu tiešā tuvumā. Šo noteikumu 3.3.apakšpunktā minēto informāciju drīkst izvietot reklāmas prospektos tikai tad, ja tehnisku iemeslu dēļ etiķeti ar attiecīgo informāciju nevar piestiprināt pie materiāla vai priekšmeta tā ražošanas vai izplatīšanas laikā.

6. Uz pārtikas fasēšanai paredzētām atkārtoti uzpildāmām tilpnēm (piemēram, noslēgts trauks, pudele, kanna, skārda kārba, burka, krūka, kartona kārba, ko lieto pārtikas šķidruma uzglabāšanai) vai uz to etiķetēm jābūt labi redzamai, skaidri salasāmai un neizdzēšamai informāc i jai par to, ka attiecīgās tilpnes ir atkārtoti uzpildāmas. Minētā informācija nedrīkst tikt bojāta, tilpnes atverot.

III. Plastmasas materiāli un priekšmeti

7. Plastmasas materiāli un priekšmeti ir materiāli un priekšmeti, kā arī to detaļas, kas sastāv tikai no plastmasas vai ir izveidoti no diviem vai vairākiem savstarpēji saistītiem tikai no plastmasas veidotiem slāņiem.

8. Plastmasa ir organisks makromolekulārs savienojums, kuru iegūst no vielām ar zemu molekulmasu, tās polimerizējot, polikondensējot vai ar jebkuru līdzīgu paņēmienu. Plastmasu var iegūt arī, ķīmiski modificējot dabiskās makromolekulārās vielas. Arī silikonus un līdzīgus makromolekulāros savienojumus uzskata par plastmasu. Par plastmasu neuzskata:

8.1. pārklātu vai nepārklātu reģenerētas celulozes plēvi;

8.2. elastomērus un dabisko un sintētisko kaučuku;

8.3. ar plastmasu modificētu vai nemodificētu papīru un kartonu;

8.4. virsmas pārklājumus, kas iegūti no parafīna sveķiem (arī no sintētiskajiem parafīna sveķiem) vai no mikrokristāliskajiem sveķiem un minēto sveķu maisījumiem vai minēto sveķu un plastmasas maisījumiem;

8.5. jonu apmaiņas sveķus.

9. No plastmasas materiāla vai priekšmeta virsmas laukuma viena dm2 pārtikā drīkst migrēt ne vairāk kā 10 mg tā sastāvdaļu (kopīgā migrācijas robeža). Tomēr kopīgā migrācijas robeža nedrīkst būt lielāka par 60 mg uz vienu kg pārtikas šādos gadījumos:

9.1. tilpnēm, kuru tilpums ir 0,5 - 10 l;

9.2. priekšmetiem, kurus var piepildīt, bet kuriem nav iespējams noteikt saskares virsmas laukumu ar pārtiku;

9.3. vākiem, blīvēm, aizbāžņiem un līdzīgām aizdarēm.

10. Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā ir atļauts izmantot tikai šo noteikumu 2.pielikumā minētās izejvielas un 3.pielikumā minētās piedevas, ievērojot attiecīgos ierobežojumus, kā arī šo noteikumu 12. un 15.punktā minētās vielas. Ja kādas izejvielas vai piedevas CAS (Ķīmijas referatīvā žurnāla informatīvā dienesta - Chemical Abstracts Service) reģistrā minētais numurs neatbilst tās ķīmiskajam nosaukumam, tad vērā tiek ņemts ķīmiskais no s aukums. Ja kādas izejvielas vai piedevas CAS reģistrā minētais numurs neatbilst EINECS (Eiropā lietotais ķīmisko vielu tirdzniecības saraksts - European inventory of commercial chemical substances) reģistrā minētajam numuram, tad vērā tiek ņemts CAS numurs.

11. Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļauto izejvielu sarakstā (2.pielikums) ietvertas makromolekulāro vielu sintēzes procesā izmantojamās vielas, kā arī modificētu makromolekulāro vielu ražošanā izmantojamās dabiskās vai sintētiskās makromolekulārās vielas, ja to sintēzei nepieciešamie monomēri vai citas izejvielas nav ietvertas minētajā sarakstā, un dabisko vai sintētisko makromolekulāro vielu modificēšanā izmantojamās vielas.

12. Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļauto izejvielu sarakstā (2.pielikums) nav ietvertas šādas plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļautās vielas:

12.1. skābju, fenolu vai spirtu alumīnija, amonija, kalcija, dzelzs, magnija, kālija, nātrija un cinka sāļi (arī dubultsāļi un skābie sāļi). Jēdziens "... skābe, sāls" sarakstā lietots, ja atbilstošā brīvā skābe nav sarakstā minēta. Šajos gadījumos ar terminu "sāls" saprot alumīnija, amonija, kalcija, dzelzs, magnija, kālija, nātrija un cinka sāļus;

12.2. savienojumi, kas var atrasties gala produktā izmantoto vielu piemaisījumu, reakciju starpproduktu un noārdīšanās produktu veidā;

12.3. oligomēri un dabiskās vai sintētiskās makromolekulārās vielas un to maisījumi, ja to sintēzes monomēri vai izejvielas ir ietvertas sarakstā;

12.4. plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļauto izejvielu maisījumi.

13. Ja plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļauto izejvielu sarakstā (2.pielikums) vielai kā atsevišķam savienojumam ir dots arī vispārējs apzīmējums, tad uz minēto vielu attiecas atsevišķajam sav ienojumam noteiktie ierobežojumi.

14. Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļautās piedevas noteiktas šo noteikumu 3.pielikumā. Attiecīgās piedevas izmanto šādi:

14.1. pievieno plastmasai, lai sasniegtu noteiktu tehnisku rezultātu gala produktā. Minētās piedevas paliek gala produktā;

14.2. nodrošina piemērotu polimerizācijas vidi (emulgatori, virsmas aktīvas vielas, bufervielas un citas vielas).

15. Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļauto piedevu sarakstā (3.pielikums) nav ietvertas šādas plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļautās piedevas:

15.1. vielas, kuras tieši ietekmē polimēru veidošanās procesu (piemēram, katalizatori);

15.2. atļauto skābju, fenolu vai spirtu alumīnija, amonija, kalcija, dzelzs, magnija, kālija, nātrija un cinka sāļi (arī dubultsāļi un skābie sāļi). Jēdziens "... skābe, sāļi" lietots sarakstā, ja atbilstošā brīvā skābe sarakstā nav minēta. Šādos gadījumos ar terminu "sāļi" saprot alumīnija, amonija, kalcija, dzelzs, magnija, kālija, nātrija un cinka sāļus;

15.3. vielas, kuras var atrasties gala produktā izmantoto izejvielu piemaisījumu, reakciju starpproduktu vai noārdīšanās produktu veidā;

15.4. plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļauto vielu maisījumi.

16. Plastmasas materiāliem un priekšmetiem, kuru sastāvā ir šo noteikumu 12.2., 12.3., 12.4., 15.3. un 15.4.apakšpunktā minētās vielas, jāatbilst obligātajām nekaitīguma prasībām.

17. Plastmasas materiālu un priekšmetu sastāvdaļu migrācijas noteikšanu pārtikā vai pārtikas aizstājējā (turpmāk - migrācijas tests) veic saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu konkrētiem plastmasas materiāliem vai priekšmetiem vai to analogiem. Ja nav iespējams noteikt attiecīgā plastmasas materiāla vai priekšmeta sastāvdaļu migrācijas līmeni pārtikā, migrācijas līmeni nosaka pārtikas aizstājējos.

18. Migrācijas testi jāveic apstākļos, kas atbilst reālajiem vai paredzamajiem attiecīgā plastmasas materiāla vai priekšmeta vai tā daļas lietošanas apstākļiem, kā arī jānodrošina migrācijas testu veikšana visstingrākajos apstākļos.

19. Migrācijas testa beigās analītiski nosaka no attiecīgā plastmasas materiāla vai priekšmeta vai tā daļas migrējušo vielu kopējo daudzumu pārtikā vai tās aizstājējā (kopīgā migrācija) un/vai vienas vai vairāku no attiecīgā plastmasas materiāla vai priekšmeta vai tā daļas migrējušo vielu daudzumu pārtikā vai tās aizstājējā (īpatnējā migrācija).

20. Salīdzinot migrācijas testu rezultātus, pārtikas aizstājēju īpatnējais svars tiek nosacīti pieņemts par vienu. Migrējušās vielas miligrami vienā litrā pārtikas aizstājēja skaitliski atbilst migrējušās vielas miligramiem vienā kilogramā pārtikas.

21. Šo noteikumu 2.pielikumā minētās īpatnējās migrācijas robežas, kas izteiktas mg/kg. Attiecīgās robežas var izteikt arī mg/dm2:

21.1. tilpnēm, kuru tilpums ir 0, 5 - 10 l;

21.2. plastmasas materiāliem, kurus nevar uzpildīt vai kuriem nevar noteikt attiecību starp materiāla virsmas laukumu un ar attiecīgo materiālu saskarē esošās pārtikas daudzumu (piemēram, loksnēm, plēvēm). Minētajos gadījumos attiecīgās īpatnējās migrācijas robežas, kas izteiktas mg/kg, jādala ar 6 (konvencionālu konversijas faktoru), lai izteiktu tās mg/dm2.

22. Plastmasas materiāli un priekšmeti atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām, ja migrācijas testos iegūtie rezultāti nepārsniedz kopīgās migrācijas robežu vairāk kā:

22.1. 20 mg/kg vai 3 mg/dm2 - migrācijas testos, kur izmantota rektificēta olīveļļa vai tās aizvietotāji;

22.2. 6 mg/kg vai 1mg/dm2 - migrācijas testos, kur izmantoti citi pārtikas aizstājēji.

23. Migrācijas testus veic saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu un ievērojot šādus nosacījumus:

23.1. izmantojami šo noteikumu 4.pielikuma II nodaļā minētie pārtikas aizstājēji un III nodaļā minētie migrācijas testa apstākļi;

23.2. ja tehnisku iemeslu dēļ nav iespējams izmantot šo noteikumu 4.pielikuma II nodaļā minēto pārtikas aizstājēju D, izmanto šo noteikumu 4.pielikuma IV nodaļā minētos tauku aizvietotājus (šķīdinātājus);

23.3. šo noteikumu 4.pielikuma V nodaļā noteiktos alternatīvos testus izmanto, ja ir izpildīti attiecīgie nosacījumi;

23.4. šo noteikumu 23.1., 23.2. un 23.3.apakšpunktā minētajos gadījumos ir pieļaujams:

23.4.1. samazināt veicamo migrācijas testu skaitu, ja apstākļi, kuros veikti attiecīgie testi, saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem ir atzīti par visstingrā kajiem;

23.4.2. neveikt migrācijas testu, ja ir pārliecinoši pierādījumi, ka jebkuros paredzamajos plastmasas materiāla vai priekšmeta lietošanas apstākļos migrācijas robežas nevar būt pārsniegtas.

24. Vinilhlorīda monomēra daudzums materiālos un priekšmetos nedrīkst būt lielāks par 1 mg/kg. Vinilhlorīda migrācija no plastmasas materiāliem un priekšmetiem pārtikā nav pieļaujama.

25. Iespējamo vinilhlorīda migrāciju pārtikā nosaka saskaņā ar attiecīgu Latvijas nacionālo standartu. Ja tehnisku iemeslu dēļ nav iespējams noteikt vinilhlorīda iespējamo migrāciju pārtikā, nosaka vinilhlorīda migrāciju pārtikas aizstājējā atbilstoši šo noteikumu 4.pielikumam.

IV. Keramikas priekšmeti

26. Keramikas priekšmets ir priekšmets, kas izgatavots no neorganisku vielu maisījuma, kurā ir daudz māla un silikātu un var būt neliels organisko vielu daudzums. Minētais priekšmets vispirms ir izveidots un pēc tam apdedzināts. Tas var būt arī glazēts, emaljēts vai krāsots.

27. No keramikas priekšmeta migrējušais svina un kadmija daudzums atkarībā no keramikas priekšmeta kategorijas nedrīkst pārsniegt:

27.1. svina daudzums 0,8 mg/dm2 un kadmija daudzums 0,07 mg/dm2 - 1.kategorijas keramikas priekšmetiem (priekšmeti, kurus nevar piepildīt vai priekšmeti, kurus var piepildīt un kuru iekšējais dziļums, kas mērīts no zemākā punkta līdz horizontālajai plaknei, kas iet caur augšējo malu, nav lielāks par 25 mm);

27.2. svina daudzums 4,0 mg/l un kadmija daudzums 0,3 mg/l - 2.kategorijas keramikas priekšmetiem (pārējie priekšmeti, kurus var piepildīt);

27.3. svina daudzums 1,5 mg/l un kadmija daudzums 0,1 mg/l - 3.kategorijas priekšmetiem (trauki ēdiena gatavošanai (vārīšanai), tilpnes pārtikas iesaiņošanai un uzglabāšanai, kuru tilpums ir lielāks par 3 l).

28. Ja keramikas priekšmeta ķīmiskajā analīzē, kas veikta saskaņā ar attiecīgu Latvijas nacionālo standartu, kā arī vēl vismaz trīs citu analogu priekšmetu (no vienas ražošanas partijas) ķīmiskajā analīzē iegūtais rezultāts nepārsniedz šo noteikumu 27.punktā minētos lielumus vairāk kā par 50 % , keramikas priekšmets atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām.

29. Ja keramikas priekšmets sastāv no šo noteikumu 27.2.apakšpunktā minētā keramikas priekšmeta vai 27.3.apakšpunktā minētā keramikas trauka (attiecīgi 2. un 3.kategorijas priekšmets) un keramikas vāka (1.kategorijas priekšmets), tad svina un kadmija normas attiecināmas uz trauku. Trauka un vāka iekšējās virsmas jāpārbauda atsevišķi un vienādos apstākļos. Šādi iegūtā svina un kadmija daudzumu summa attiecināma tikai uz trauka virsmas laukumu vai tilpumu.

V. Reģenerētas celulozes plēves materiāli

30. Reģenerētas celulozes plēve ir plānslāņa materiāls, ko iegūst no attīrītas celulozes, kas iegūta no nereciklētas koksnes vai kokvilnas.

31. Šie noteikumi nosaka prasības reģenerētas celulozes plēvei, kura tiek lietota kā materiāls, kas nonāk saskarē ar pārtiku, vai kura veido daļu no materiāla, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Šie noteikumi neattiecas uz reģenerētas celulozes plēvi, kurai tajā pusē, kura paredzēta saskarei ar pārtiku, ir pārklājums, k as pārsniedz 50 mg/dm2, kā arī uz sintētiskiem reģenerētas celulozes aizsargapvalkiem.

32. Reģenerētas celulozes plēves ražošanā atļauts izmantot tikai šo noteikumu 5.pielikumā minētās vielas un vielu grupas, ievērojot minētajā pielikumā noteiktos ierobežojumus, kā arī vielas, ko lieto krāsošanai (krāsas un pigmenti) vai kā adhezīvus, ja ķīmiskā analīze neuzrāda minēto vielu migrāciju pārtikā vai uz tās virsmu. Reģenerētas celulozes plēvi var uzklāt uz priekšmeta vienas puses vai uz abām pusēm.

33. Reģenerētas celulozes plēves apdrukātās virsmas nedrīkst saskarties ar pārtiku.

VI. Gumijas vai elastomēru knupīši un mānekļi

34. Gumijas vai elastomēru knupīši un mānekļi nedrīkst izdalīt N-nitrozamīnus vai vielas, kas var pārvērsties par N-nitrozamīniem. Minēto vielu noteikšanas robežas saskaņā ar Latvijas nacionālo standartu ir šādas:

34.1. 0,01 mg visu izdalīto N-nitrozamīnu daudzums no viena kg knupīšu un mānekļu daļām, kas izgatavotas no gumijas vai elastomēra;

34.2. 0,1 mg visu izdalīto N-nitrozamīnus veidojošo vielu daudzums no viena kg knupīšu un mānekļu daļām, kas izgatavotas no gumijas vai elastomēra.

VII. Papīra un kartona materiāli un priekšmeti

35. Papīra un kartona materiāli un priekšmeti nedrīkst izdalīt: kadmiju vairāk nekā 0,5 mg no viena kg attiecīgā materiāla un svinu - vairāk nekā 3 mg no viena kg attiecīgā materiāla. Iespējamo kadmija un svina daudzumu nosaka saskaņā ar Latvijas nacionālo standartu.

VIII. Kontrole un atbildība

36. Materiālu un priekšmetu izmantošanu kontrolē valsts uzraudzības un kontroles institūcijas un Ministru kabineta pilnvarotas kompetentas atbilstības novērtēšanas institūcijas.

37. Atbildība par šo noteikumu neievērošanu, kā arī par šo noteikumu 25., 28., 34. un 35.punktā minēto standartu neievērošanu iestājas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

IX. Pārejas jautājumi

38. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.janvāri.

39. Līdz jaunu normatīvi tehnisko dokumentu un Ministru kabineta noteikumu apstiprināšanai materiāliem un priekšmetiem, kas izgatavoti no koka (arī no korķkoka), metāla vai tā sakausējumiem, parafīna sveķiem vai mikrokristāliskajiem sveķiem, stikla un tekstilmateriāla, ir spēkā esošie standarti un normatīvi, ciktāl tie nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

Ministru prezidenta vietā -
Ministru prezidenta biedra pienākumu izpildītājs,
finansu ministrs R.Zīle

Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

 

1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 217

Simbols materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku

  Simbolu attēlojot, jāievēro šajā attēlā redzamās proporcijas.

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 217

Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļautās izejvielas

EEC CAS Izejvielas ķīmiskais nosaukums Izejvielas ķīmiskais nosaukums Ierobežojumi***
nr.* nr.** latvieš u valodā angļu valodā  
1 2 3 4 5
10030 000514-10-3 Abietīnskābe Abietic acid  
10060 000075-07-0 Acetaldehīds Acetaldehyde  
10090 000064-19-7 Etiķskābe Acetic acid  
10120 000108-05-4 Etiķskābes vinilesteris Acetic acid, vinyl ester SML = 12 mg/kg
10150 000108-24-7 Etiķskābes anhidrīds Acetic anhydride  
10210 000074-86-2 Acetilēns Acetylene  
10630 000079-06-1 Akrilamīds Acrylamide SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
10660 015214-89-8 2-Akrilamido-2- 2-Acrylamido-2- SML = 0,05 mg/kg
    metilpropānsulfoskābe methylpropane-sulphonic acid  
10690 000079-10-7 Akrilskābe Acrylic acid  
10750 002495-35-4 Akrilskābe, benzilesteris Acrylic acid, benzyl ester  
10780 000141-32-2 Akrilskābe, n-butilesteris Acrylic acid, n-butyl ester  
10810 002998-08-5 Akrilskābe, sek-butilesteris Acrylic acid, sec-butyl ester  
10840 001663-39-4 Akrilskābe, terc-butilesteris Acrylic acid, tert-butyl ester  
11470 000140-88-5 Akrilskābe, etilesteris Acrylic acid, ethyl ester  
  000818-61-1 Akrilskābe, Acrylic acid, Skat. 11830 "Akrilskābe,
    hidroksietilesteris hydroxyethyl ester monoesteris ar etilēnglikolu"
11590 000106-63-8 Akrilskābe, izobutilesteris Acrylic acid, isobutyl ester  
11680 000689-12-3 Akrilskābe, izopropilesteris Acrylic acid, isopropyl ester  
11710 000096-33-3 Akrilskābe, metilesteris Acrylic acid, methyl ester  
11830 000818-61-1 Akrilskābe, monoesteris ar Acrylic acid, monoester with  
    etilēnglikolu ethyleneglycol  
11890 002499-59-4 Akrilskābe, n-oktilesteris Acrylic acid, n-octyl ester  
11980 000925-60-0 Akrilskābe, propilesteris Acrylic acid, propyl ester  
12100 000107-13-1 Akrilnitrils Acrylonitrile SML = ND (DL = 0,020 mg/kg)
12130 000124-04-9 Adipīnskābe Adipic acid  
12280 002035-75-8 Adipīnskābes anhidrīds Adipic anhydride  
12310 000124-04-9 Albumīns Albumin  
12340   Albumīns, koagulē ts ar Albumin, coagulated by  
    formaldehīdu formaldehyde  
12375 000124-04-9 Alifātiskie, piesātinātie, Alcohols, aliphatic,  
    lineārie, pirmējie vienvēr- monohydric, saturated,  
    tīgie spirti (C4-C22) linear, primary (C4-C22)  
12670 002855-13-2 1-Amino-3-aminometil- 1-Amino-3-aminomethyl- SML = 6 mg/kg
    3,5,5-trimetil-cikloheksāns 3,5,5-trimethylcyclohexane  
12788 002432-99-7 11-Aminoundekānskābe 11-Aminoundecanoic acid SML = 5 mg/kg
12789 007664-41-7 Amonjaks Ammonia  
12820 000123-99-9 Azelaīnskābe Azelaic acid  
12970 004196-95-6 Azelaīnskābes anhidrīds Azelaic anhydride  
13000 001477-55-0 1,3-Benzoldimetānamīns 1,3-Benzenedimethanamine SML = 0,05 mg/kg
13090 000065-85-0 Benzoskābe Benzoic acid  
13150 000100-51-6 Benzilspirts Benzyl alcohol  
  000111-46-6 Bis(2-hidroksietil) ēteris Bis(2-hydroxyethyl) ether Skat. 15760 "Dietilēnglikols"
  000077-99-6 2,2-Bis(hidroksimetil)-1- 2,2-Bis(hydroxymethyl)-1- Skat. 25600
    butanols butanol "1,1,1-Trimetilolpropāns"
13390 000105-08-8 1,4-Bis(hidroksimetil) 1,4-Bis(hydroxymethyl)-  
    cikloheksāns cyclohexane  
13480 000080-05-7 2,2-Bis(4-hidroksifenil) 2,2-Bis(4-hydroxyphenyl) SML = 3 mg/kg
    propāns propane  
13510 001675-54-3 2,2-Bis(4-hidroksifenil) 2,2-Bis(4-hydroxyphenyl) QM = 1 mg/kg SML = ND
    propān-bis(2,3-epoksipropil) propane-bis(2,3-epoxypropyl) (DL = 0,020 mg/kg)
    ēteris ether  
  000110-98-5 Bis(hidroksipropil) ēteris Bis(hydroxypropyl) ether Skat. 16660 "Dipropilēnglikols"
  005124-30-1 Bis(4-izocianātcikloheksil) Bis(4-isocyanatocyclohexyl) Skat. 15700 "Dicikloheksilmetān-
    metāns methane 4,4'-diizocianāts"
13530 038103-06-9 2,2-Bis(4-hidroksifenil) 2,2-Bis(4-hydroxyphenyl) SML = 0,05 mg/kg
    propāna bis(ftālskābes propane- bis(phthalic  
    anhidrīds) anhydride)  
13600 047465-97-4 3,3-Bis(3-metil-4- 3,3-Bis(3-methyl-4- SML = 1,8 mg/kg
    hidroksifenil)-2-indolinons hydroxyphenyl-2-indolinone  
  000080-05-7 Bisfenols A Bisphenol A Skat. 13480 "2,2-Bis(4-
        hidroksifenil) propāns"
  001675-54-3 Bisfenola A bis(2,3- Bisphenol A bis(2,3- Skat. 13510 "2,2- Bis(4-
    epoksipropil) ēteris epoxypropyl) ether hidroksifenil) propān-bis(2,3-
    epoksipropil) ēteris"    
13614 038103-06-9 Bisfenola A bis(ftālskābes Bisphenol A bis(phthalic Skat. 13530 "2,2-Bis(4-
    anhidrīds) anhydride) hidroksifenil)- propāna
        bis(ftālskābes anhidrīds)"
13630 000106-99-0 Butadiēns Butadiene QM = 1 mg/kg vai SML = ND
        (DL = 0,020 mg/kg)
13690 000107-88-0 1,3-Butāndiols 1,3-Butanediol  
13840 000071-36-3 1-Butanols 1-Butanol  
13870 000106-98-9 1-Butēns 1-Butene  
13900 000107-01-7 2-Butēns 2-Butene  
14110 000123-72-8 Butiraldehīds Butyraldehyde  
14140 000107-92-6 Sviestskābe Butyric acid  
14170 000106-31-0 Sviestskābes anhidrīds Butyric anhydride  
14200 000105-60-2 Kaprolaktāms Caprolactam SML (T) = 15 mg/kg
14230 002123-24-2 Kaprolaktāma nātrija sāls Caprolactam, sodium salt SML (T) = 15 mg/kg (rēķinot
        pēc kaprolaktāma)
14320 000124-07-2 Kaprilskābe Caprylic acid  
14350 000630-08-0 Oglekļa monooksīds Carbon monoxide  
14380 000075-44-5 Karbonilhlorīds Carbonyl chloride QM = 1 mg/kg
14411 008001-79-4 Rīcineļļa Castor oil  
14500 009004-34-6 Celuloze Cellulose  
14530 007782-50-5 Hlors Chlorine  
  000106-89-8 1-Hlor-2,3-epoksipropāns 1-Chloro-2,3-epoxypropane Skat. 16750 "Epihlorhidrīns"
14680 000077-92-9 Citronskābe Citric acid  
14710 000108-39-4 m-Krezols m-Cresol  
14740 000095-48-7 o-Krezols o-Cresol  
14770 000106-44-5 p-Krezols p-Cresol  
  000105-08-8 1,4-Cikloheksāndimetanols 1,4-Cyclohexanedimethanol Skat. 13390 "1,4-Bis(hidroksi-
        metil) cikloheksāns"
14950 003173-53-3 Cikloheksilizocianāts Cyclohexyl isocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
        pēc NCO)
15070 001647-16-1 1,9-Dekadiēns 1,9-Decadiene SML = 0,05 mg/kg
15095 000334-48-5 Dekānskābe Decanoic acid  
15100 000112-30-1 1-Dekanols 1-Decanol  
  000107-15-3 1,2-Diaminoetāns 1,2-Diaminoethane Skat. 16960 "Etilēndiamīns"
  000124-09-4 1,6-Diaminoheksāns 1,6-Diaminohexane Skat. 18460 "Heksametilēndiamīns"
15250 000110-60-1 1,4-Diaminobutāns 1,4-Diaminobutane  
15565 000106-46-7 1,4-Dihlorbenzols 1,4-Dichlorobenzene SML = 12 mg/kg
15700 005124-30-1 Dicikloheksilmetān-4,4'- Dicyclohexylmethane-4,4'- QM (T)= 1 mg/kg (rēķinot
    diizocianāts diisocyanate pēc NCO)
15760 000111-46-6 Dietilēnglikols Diethyleneglycol SML (T) = 30 mg/kg
        (ar vai bez etilēnglikola)
15790 000111-40-0 Dietilēntriamīns Diethylenetriamine SML = 5 mg/kg
15820 000345-92-6 4,4'-Difluorbenzofenons 4,4'-Difluorobenzophenone SML = 0,05 mg/kg
15880 000120-80-9 1,2-Dihidroksibenzols 1,2-Dihydroxybenzene SML = 6 mg/kg
15910 000108-46-3 1,3-Dihidroksibenzols 1,3-Dihydroxybenzene SML = 2,4 mg/kg
15940 000123-31-9 1,4-Dihidroksibenzols 1,4-Dihydroxybenzene SML = 0,6 mg/kg
15970 000611-99-4 4,4'-Dihidroksibenzofenons 4,4'-Dihydroxybenzophenone SML = 6 mg/kg
16000 000092-88-6 4,4'-Dihidroksidifenils 4,4'-Dihydroxybiphenyl SML = 6 mg/kg
16150 000108-01-0 Dimetilaminoetanols Dimethylaminoethanol SML = 18 mg/kg
16240 000091-97-4 3,3'-Dimetil-4,4'- 3,3'-Dimethyl-4,4'- QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
    diizocianātdifenils diisocyanato-biphenyl pēc NCO)
16480 000126-58-9 Dipentaeritrīts Dipentaerythritol  
16570 004128-73-8 4,4'-Diizocianāta Diphenyl ether-4,4'- QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
    difenilēteris diisocyanate pēc NCO)
16600 005873-54-1 Difenilmetāna 2,4'- Diphenylmethane-2,4'- QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
    diizocianāts diisocyanate pēc NCO)
16630 000101-68-8 Difenilmetāna 4,4'- Diphenylmethane-4,4'- QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
    diizocianāts diisocyanate pē c NCO)
16660 000110-98-5 Dipropilēnglikols Dipropyleneglycol  
16750 000106-89-8 Epihlorhidrīns Epichlorohydrin QM = 1 mg/kg
16780 000064-17-5 Etanols Ethanol  
16950 000074-85-1 Etilēns Ethylene  
16960 000107-15-3 Etilēndiamīns Ethylenediamine SML = 12 mg/kg
16990 000107-21-1 Etilēnglikols Ethyleneglycol SML (T) = 30 mg/kg
        (ar vai bez dietilēnglikola)
17005 000151-56-4 Etilēnimīns Ethyleneimine SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
17020 000075-21-8 Etilēnoksīds Ethylene oxide QM = 1 mg/kg
17050 000104-76-7 2-Etil-1-heksanols 2-Ethyl-1-hexanol SML = 30 mg/kg
17160 000097-53-0 Eigenols Eugenol SML = 0,01 mg/kg
17170 061788-47-4 Taukskābes, kokosriekstu Fatty acids, coco  
17200 068308-53-2 Taukskābes, sojas Fatty acids, soya  
17230 061790-12-3 Taukskābes, taleļļa Fatty acids, tall oil  
17260 000050-00-0 Formaldehīds Formaldehyde  
17290 000110-17-8 Fumārskābe Fumaric acid  
17530 000050-99-7 Glikoze Glucose  
18010 000110-94-1 Glutārskābe Glutaric acid  
18070 000108-55-4 Glutārskābes anhidrīds Glutaric anhydride  
18100 000056-81-5 Glicerīns Glycerol  
18250 000115-28-6 Heksahlorendometilēn- Hexachloroendomethylene- SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
    tetrahidroftālskābe tetrahydrophthalic acid  
18280 000115-27-5 Heksahlorendometilēntetra- Hexachloroendomethylene- SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
    hidroftālskābes anhidrīds tetrahydrophthalic anhydride  
18310 036653-82-4 1-Heksadekanols 1-Hexadecanol  
18430 000116-15-4 Heksafluorpropilēns Hexafluoropropylene SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
18460 000124-09-4 Heksametilēndiamīns Hexamethylenediamine SML = 2,4 mg/kg
18640 000822-06-0 Heksametilēndiizocianāts Hexamethylene diisocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
        uz NCO)
18670 000100-97-0 Heksametilēntetramīns Hexamethylenetetramine SML (T) = 15 mg/kg
        (rēķinot pēc formaldehīda)
  000123-31-9 Hidrohinons Hydroquinone Skat. 15940 "1,4-Dihidroksi-
        benzols"
18880 000099-96-7 p-Hidroksibenzoskābe p-Hydroxybenzoic acid  
19000 000115-11-7 Izobutēns Isobutene  
19210 001459-93-4 Izoftālskābe, dimetilesteris Isophthalic acid, dimethyl ester SML = 0,05 mg/kg
19270 000097-65-4 Itakonskābe Itaconic acid  
19460 000050-21-5 Pienskābe Lactic acid  
19470 000143-07-7 Laurīnskābe Lauric acid  
19480 002146-71-6 Laurīnskābes vinilesteris Lauric acid, vinyl ester  
19510 011132-73-3 Lignoceluloze Lignocellulose  
19540 000110-16-7 Maleīnskābe Maleic acid SML (T) = 30 mg/kg
19960 000108-31-6 Maleīnskābes anhidrīds Maleic anhydride SML (T) = 30 mg/kg
        (rēķinot pēc maleīnskābes)
  000108-78-1 Melamīns Melamine Skat. 25420 "2,4,6-Triamino-
        1,3,5-triazīns"
20020 000079-41-4 Metakrilskābe Methacrylic acid  
20080 002495-37-6 Metakrilskābe, benzilesteris Methacrylic acid, benzyl ester  
20110 000097-88-1 Metakrilskābe, butilesteris Methacrylic acid, butyl ester  
20140 002998-18-7 Metakrilskābe, sek-butilesteris Methacrylic acid, sec-butyl ester  
20170 000585-07-9 Metakrilskābe, terc-butilesteris Methacrylic acid, tert-butyl ester  
20890 000097-63-2 Metakrilskā be, etilesteris Methacrylic acid, ethyl ester  
21010 000097-86-9 Metakrilskābe, izobutilesteris Methacrylic acid, isobutyl ester  
21100 004655-34-9 Metakrilskābe, izopropilesteris Methacrylic acid, isopropyl ester  
21130 000080-62-6 Metakrilskābe, metilesteris Methacrylic acid, methyl ester  
21190 000868-77-9 Metakrilskābe, monoesteris Methacrylic acid, monoester  
    ar etilēnglikolu with ethyleneglycol  
21280 002177-70-0 Metakrilskābe, fenilesteris Methacrylic acid, phenyl ester  
21340 002210-28-8 Metakrilskābe, propilesteris Methacrylic acid, propyl ester  
21460 000760-93-0 Metakrilskābes anhidrīds Methacrylic anhydride  
21490 000126-98-7 Metakrilnitrils Methacrylonitrile SML = ND (DL = 0,020 mg/kg)
21550 000067-56-1 Metanols Methanol  
21940 000924-42-5 N-Metilolakrilamīds N-Methylolacrylamide SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
22150 000691-37-2 4-Metil-1-pentēns 4-Methyl-1-pentene SML = 0,02 mg/kg
22350 000544-63-8 Miristīnskābe Myristic acid  
22390 000840-65-3 2,6-Naftalīndikarbonskābes 2,6-Naphthalenedicarboxylic  
    dimetilesteris acid, dimethyl ester SML = 0,05 mg/kg
22420 003173-72-6 1,5-Naftalīndiizocianāts 1,5-Naphthalene diisocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
        pēc NCO)
22450 009004-70-0 Nitroceluloze Nitrocellulose  
22480 000143-08-8 1-Nonanols 1-Nonanol  
22570 000112-96-9 Oktadecilizocianāts Octadecyl isocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
        pēc NCO)
22600 000111-87-5 1-Oktanols 1-Octanol  
22660 000111-66-0 1-Oktēns 1-Octene SML = 15 mg/kg
22763 000112-80-1 Oleīnskābe Oleic acid  
22780 000057-10-3 Palmitīnskābe Palmitic acid  
22840 000115-77-5 Pentaeritrīts Pentaerythritol  
22870 000071-41-0 1-Pentanols 1-Pentanol  
22960 000108-95-2 Fenols Phenol  
23050 000108-45-2 1,3-Fenilēndiamīns 1,3-Phenylenediamine QM = 1 mg/kg
  000075-44-5 Fosgens Phosgene Skat. 14380 "Karbonilhlorīds"
23170 007664-38-2 Fosforskābe Phosphoric acid  
    Ftālskābe Phthalic acid Skat. 24910 "Tereftālskābe"
23200 000088-99-3 o-Ftālskābe o-Phthalic acid  
23230 000131-17-9 Ftālskābe, dialilesteris Phthalic acid, diallyl ester SML = ND (DL = 0,01 mg/kg)
23380 000085-44-9 Ftālskābes anhidrīds Phthalic anhydride  
23470 000080-56-8 alfa-Pinēns alpha-Pinene  
23500 000127-91-3 beta-Pinēns beta-Pinene  
23590 025322-68-3 Polietilē nglikols Polyethyleneglycol  
23650 025322-69-4 Polipropilēnglikols Polypropyleneglycol  
    (Molekulmasa > 400) (Molecular weight > 400)  
23651 025322-69-4 Polipropilēnglikols Polypropyleneglycol  
23740 000057-55-6 1,2-Propāndiols 1,2-Propanediol  
23800 000071-23-8 1-Propanols 1-Propanol  
23830 000067-63-0 2-Propanols 2-Propanol  
23860 000123-38-6 Propionaldehīds Propionaldehyde  
23890 000079-09-4 Propionskābe Propionic acid  
23950 000123-62-6 Propionskābes anhidrīds Propionic anhydride  
23980 000115-07-1 Propilēns Propylene  
24010 000075-56-9 Propilēnoksīds Propylene oxide QM = 1 mg/kg
  000120-80-9 Pirokatehīns Pyrocatechol Skat. 15880 "1,2-Dihidroksi-
        benzols"
24057 000089-32-7 Piromelīta anhidrīds Pyromellitic anhydride SML = 0,05 mg/kg
        (rēķinot pēc piromelītskābes)
24070 073138-82-6 Sveķskābes un kolofonijskābes Resin acids and rosin acids  
  000108-46-3 Rezorcīns Resorcinol Skat. 15910 "1,3-Dihidroksi-
        benzols"
24100 008050-09-7 Kolofonijs Rosin  
24130 008050-09-7 Kolofonija sveķi Rosin gum Skat. 24100 "Kolofonijs"
24160 008052-10-6 Kolofonija taleļļa Rosin tall oil  
24190 009014-63-5 Kolofonija koksne Rosin wood  
24250 009006-04-6 Kaučuks, dabiskais Rubber, natural  
24270 000069-72-7 Salicilskābe Salicylic acid  
24280 000111-20-6 Sebacīnskābe Sebacic acid  
24430 002561-88-8 Sebacīnskābes anhidrīds Sebacic anhydride  
24475 001313-82-2 Nātrija sulfīds Sodium sulphide  
24490 000050-70-4 Sorbīts Sorbitol  
24520 008001-22-7 Sojas eļļa Soybean oil  
24540 009005-25-8 Pārtikas ciete Starch, edible  
24550 000057-11-4 Stearīnskā be Stearic acid  
24610 000100-42-5 Stirēns Styrene  
24820 000110-15-6 Dzintarskābe Succinic acid  
24850 000108-30-5 Dzintarskābes anhidrīds Succinic anhydride  
24880 000057-50-1 Saharoze Sucrose  
24887 006362-79-4 5-Sulfoizoftālskābe, 5-Sulphoisophthalic acid,  
    mononātrija sāls monosodium salt SML =5 mg/kg
24888 003965-55-7 5-Sulfoizoftālskābe, 5-Sulphoisophthalic acid,  
    mononātrija sāls, monosodium salt,  
    dimetilesteris dimethyl ester SML = 0,05 mg/kg
24910 000100-21-0 Tereftālskābe Terephthalic acid SML = 7,5 mg/kg
24940 000100-20-9 Tereftālskābes dihlorīds Terephthalic acid dichloride SML (T) = 7,5 mg/kg
        (rēķinot pēc tereftālskābes)
24970 000120-61-6 Tereftālskābes    
dimetilesteris Terephthalic acid, dimethyl ester      
25090 000112-60-7 Tetraetilēnglikols Tetraethyleneglycol  
25120 000116-14-3 Tetrafluoretilēns Tetrafluorethylene SML = 0,05 mg/kg
25150 000109-99-9 Tetrahidrofurāns Tetrahydrofuran SML = 0,6 mg/kg
25180 000102-60-3 N,N,N',N'-Tetrakis(2- N,N,N',N'-Tetrakis(2-hydroxy-  
    hidroksipropil) etilēndiamīns propyl) ethylene diamine  
25210 000584-84-9 2,4-Toluola diizocianāts 2,4-Toluene diisocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
        pēc NCO)
25240 000091-08-7 2,6-Toluola diizocianāts 2,6-Toluene diisocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķinot
        pēc NCO)
25270 026747-90-0 2,4-Toluola diizocianāta 2,4-Toluene diisocyanate QM (T) = 1 mg/kg (rēķ inot
    dimērs dimer pēc NCO)
25360 026747-90-0 Trialkil (C5-C15) etiķskābes Trialkyl (C5-C15) acetic acid,  
    2,3-epoksipropilesteris 2,3-epoxypropyl ester SML = 6 mg/kg
25420 000108-78-1 2,4,6-Triamino-1,3,5-triazīns 2,4,6-Triamino-1,3,5-triazine SML = 30 mg/kg
25510 000112-27-6 Trietilēnglikols Triethyleneglycol  
25600 000077-99-6 1,1,1-Trimetilolpropāns 1,1,1-Trimethylolpropane SML = 6 mg/kg
25910 024800-44-0 Tripropilēnglikols Tripropyleneglycol  
25960 000057-13-6 Urīnviela Urea  
26050 000075-01-4 Vinilhlorīds Vinyl chloride QM = 1mg/kg
26110 000075-35-4 Vinilidēnhlorīds Vinylidene chloride QM = 5 mg/kg
        SML = ND (DL = 0,05 mg/kg)
26140 000075-38-7 Vinilidēnfluorīds Vinylidene fluoride SML = 5 mg/kg

  Piezīmes.

* EEC nr. - izejvielas reģistrācijas numurs Eiropas iesaiņojamā materiāla izejvielu sarakstā.

** CAS nr. - izejvielas reģistrācijas numurs Ķīmijas referatīvā žurnāla informatīvā dienesta (Chemical Abstracts Service) sarakstā.

*** Ierobežojumi un saīsinājumi:

DL - analīzes metodes noteikšanas robeža (detection limit);

QM - maksimāli pieļaujamais vienas vielas atlikums plastmasas materiālā vai priekšmetā;

QM(T) - maksimāli pieļaujamais visu vielu atlikums plastmasas materiālā vai priekšmetā (vielu atlikumu summa);

SML - īpatnējā migrācijas robeža (specific migration limit) pārtikā vai tās aizstājējā, ko nosaka ar standarta analīzes metodi norādītajās noteikšanas robežās;

SML(T) - īpatnējā migrācijas robeža pārtikā vai tās aizstājējā, kas izteikta kā minēto vielu daļu summa, ko nosaka ar standarta analīzes metodi norādītajās noteikšanas robežās;

NCO - izocianāta daļa;

ND - (not detectable) analizējot pēc standarta metodes, nosakāmās vielas klātbūtne paraugā nav pieļaujama, ja metodes noteikšanas robeža ir DL.

Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

3.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 217

Plastmasas materiālu un priekšmetu ražošanā atļautās piedevas

  EEC
nr.*
CAS
nr.**
Piedevas ķīmiskais nosaukums
latviešu valodā
Piedevas ķīmiskais nosaukums
angļu valodā
  1 2 3 4
30000 000064-19-7 Etiķskābe Acetic acid  
30045 000123-86-4 Etiķskābes butilesteris Acetic acid, butyl ester  
30140 000141-78-6 Etiķskābes etilesteris Acetic acid, ethyl ester  
30280 000108-24-7 Etiķskābes anhidrīds Acetic anhydride  
30295 000067-64-1 Acetons Acetone  
30370 - Acetiletiķskābe, sāļi Acetylacetic acid, salts  
30400 - Acetilglicerīdi Acetylated glycerides  
30960 - Alifātiskās monokarboskābes Acids, aliphatic, monocarboxylic  
    (C6-C22) poliglicerīnu esteri (C6-C22), esters with polyglycerol  
31328 - Dzīvnieku vai augu izcelsmes Acids, fatty, from animal or  
    pārtikas tauku un eļļu vegetable food fats and oils  
    taukskābes    
31730 000124-04-9 Adipīnskābe Adipic acid  
33120 - Alifātiskie, piesātinātie, Alcohols, aliphatic, monohydric,  
    lineārie, pirmējie (C4-C24) saturated, linear, primary  
    vienvērtīgie spirti (C4-C24)  
33350 009005-32-7 Algīnskābe Alginic acid  
34281 - Pirmējās, lineārās alkil Alkyl (C8-C22) sulphonic acids,  
    (C8-C22) sulfoskābes ar linear, primary with an even  
    pārskaitļa oglekļa atomiem number of carbon atoms  
34475 - Bāziskais alumīnija kalcija Aluminium calcium hydroxide  
    fosfīts, hidrāts phosphite, hydrate  
34480 - Alumīnija šķiedras, pārslas Aluminium fibers, flakes and  
    un pulveri powders  
34560 021645-51-2 Alumīnija hidroksīds Aluminium hydroxide  
34690 011097-59-9 Alumīnija magnija Aluminium magnesium  
    hidroksikarbonāts carbonate hydroxide  
34720 001344-28-1 Alumīnija oksīds Aluminium oxide  
35120 013560-49-1 3-Aminokrotonskābe, tiobis 3-Aminocrotonic acid, diester with  
    (2-hidroksietil) ētera diesteris thiobis (2-hydroxyethyl) ether  
35320 007664-41-7 Amonjaks Ammonia  
35440 012124-97-9 Amonija bromīds Ammonium bromide  
35600 001336-21-6 Amonija hidroksīds Ammonium hydroxide  
35840 000506-30-9 Arahīnskābe Arachidic acid  
35845 007771-44-0 Arahidonskābe Arachidonic acid  
36000 000050-81-7 Askorbīnskābe Ascorbic acid  
36080 000137-66-6 Askorbilpalmitāts Ascorbyl palmitate  
36160 010605-09-1 Askorbilstearāts Ascorbyl stearate  
36880 008012-89-3 Bišu vasks Beeswax  
36960 003061-75-4 Behēnamīds Behenamide  
37040 000112-85-6 Behēnskābe Behenic acid  
37280 001302-78-9 Bentonīts Bentonite  
37600 000065-85-0 Benzoskābe Benzoic acid  
37680 000136-60-7 Benzoskābe, butilesteris Benzoic acid, butyl ester  
37840 000093-89-0 Benzoskābe, etilesteris Benzoic acid, ethyl ester  
38080 000093-58-3 Benzoskābe, metilesteris Benzoic acid, methyl ester  
38160 002315-68-6 Benzoskābe, propilesteris Benzoic acid, propyl ester  
38950 079072-96-1 Bis(4-etilbenzilidēn) sorbīts Bis(4-ethylbenzylidene) sorbitol  
39890 087826-41-3 Bis(4-metilbenzilidēn) sorbīts Bis(4-methylbenzylidene) sorbitol  
  069158-41-4      
  054686-97-4      
40400 010043-11-5 Bora nitrīds Boron nitride  
40570 000106-97-8 Butāns Butane  
41040 005743-36-2 Kalcija butirāts Calcium butyrate  
41280 001305-62-0 Kalcija hidroksīds Calcium hydroxide  
41520 001305-78-8 Kalcija oksīds Calcium oxide  
41600 012004-14-7 Kalcija sulfoalumināts Calcium sulphoaluminate  
  037293-22-4      
41760 008006-44-8 Kandelila vasks Candelilla wax  
41960 000124-07-2 Kaprilskābe Caprylic acid  
42160 000124-38-9 Oglekļa dioksīds Carbon dioxide  
42500 - Ogļskābe, sāļi Carbonic acid, salts  
42640 009000-11-7 Karboksimetilceluloze Carboxymethylcellulose  
42720 008015-86-9 Karnauba vasks Carnauba wax  
42800 009000-71-9 Kazeīns Casein  
42960 064147-40-6 Rīcineļļa, dehidratēta Castor oil, dehydrated  
43200 - Rīcineļļa, monoglicerīdi un Castor oil, mono- and  
    diglicerīdi diglycerides  
43280 009004-34-6 Celuloze Cellulose  
43300 009004-36-8 Celulozes acetāta butirāts Cellulose acetate butyrate  
43360 068442-85-3 Celuloze, reģenerēta Cellulose, regenerated  
43440 008001-75-0 Cerezīns Ceresin  
44160 000077-92-9 Citronskābe Citric acid  
44640 000077-93-0 Citronskābe, trietilesteris Citric acid, triethyl ester  
45280 - Kokvilnas šķiedras Cotton fibers  
45560 014464-46-1 Kristobalīts Cristobalite  
45760 000108-91-8 Cikloheksilamīns Cyclohexylamine  
45920 009000-16-2 Damars Dammar  
45940 000334-48-5 n-Dekānskābe n-Decanoic acid  
46070 010016-20-3 Alfa-dekstrīns alpha-Dextrin  
46080 007585-39-9 Beta-dekstrīns beta-Dextrin  
46375 061790-53-2 Diatomītzeme (infuzorijzeme) Diatomaceous earth  
46380 068855-54-9 Diatomītzeme, kalcinētas Diatomaceous earth, soda ash  
    sodas kušņi flux-calcined  
46480 032647-67-9 Dibenzilidēnsorbīts Dibenzylidene sorbitol  
46790 004221-80-1 3,5-Di-terc-butil-4-hidroksi- 3,5-Di-tert-butyl-4-hydroxy-  
    benzoskābe, 2,4-di-terc- benzoic acid, 2,4-di-tert-  
    butilfenilesteris butylphenyl ester  
46800 067845-93-6 3,5-Di-terc-butil-4-hidroksi- 3,5-Di-tert-butyl-4-hydroxy-  
    benzoskābe, heksadecilesteris benzoic acid, hexadecyl ester  
46870 003135-18-0 3,5-Di-terc-butil-4-hidroksi- 3,5-Di-tert-butyl-4-hydroxy-  
    benzilfosfonskābe, benzoicphosphonic acid,  
    dioktadecilesteris dioctadecyl ester  
47440 000461-58-5 Diciānodiamīds Dicyanodiamide  
49540 000067-68-5 Dimetilsulfoks īds Dimethyl sulphoxide  
51200 000126-58-9 Dipentaeritrīts Dipentaerythritol  
51760 025265-71-8 Dipropilēnglikols Dipropyleneglycol  
  000110-98-5      
52640 016389-88-1 Dolomīts Dolomite  
52720 000112-84-5 Erukamīds Erucamide  
52730 000112-86-7 Erukskābe Erucic acid  
52800 000064-17-5 Etanols Ethanol  
53270 037205-99-5 Etilkarboksimetilceluloze Ethylcarboxymethylcellulose  
53280 009004-57-3 Etilceluloze Ethylcellulose  
53360 000110-31-6 N,N'-Etilēnbisoleamīds N,N'-Ethylenebisoleamide  
53440 005518-18-3 N,N'-Etilēnbispalmitamīds N,N'-Ethylenebispalmitamide  
53520 000110-30-5 N,N'-Etilēnbisstearamīds N,N'-Ethylenebisstearamide  
53600 000060-00-4 Etilēndiamīntetraetiķskābe Ethylenediaminetetraacetic  
      acid  
54005 005136-44-7 Etilēn-N-palmitamīda-N'- Ethylene-N-palmitamide-N'-  
    stearamīds stearamide  
54260 009004-58-4 Etilhidroksietilceluloze Ethylhydroxyethylcellulose  
54270 - Etilhidroksimetilceluloze Ethylhydroxymethylcellulose  
54280 - Etilhidroksipropilceluloze Ethylhydroxypropylcellulose  
54450 - Dzīvnieku vai augu izcelsmes Fats and oils, from animal or  
    pārtikas tauki un eļļas vegetable food sources  
54480 - Dzīvnieku vai augu izcelsmes Fats and oils, hydrogenated,  
    pārtikas tauki un eļļas, from animal or vegetable food  
    hidrogenēti sources  
55040 000064-18-6 Skudrskābe Formic acid  
55120 000110-17-8 Fumārskābe Fumaric acid  
55190 029204-02-2 Gadoleīnskābe Gadoleic acid  
55440 009000-70-8 Želatīns Gelatin  
55520 - Stikla šķiedras Glass fibers  
55600 - Stikla mikrolodītes Glass microballs  
55680 000110-94-1 Glutārskābe Glutaric acid  
55920 000056-81-5 Glicerīns Glycerol  
56020 099880-64-5 Glicerīna dibehenāts Glycerol dibehenate  
56360 - Glicerīns, etiķskābes esteri Glycerol, esters with acetic acid  
56486 - Glicerīns, alifātisko, Glycerol, esters with acids,  
    piesātināto, lineāro skābju ar aliphatic, saturated, linear,  
    pārskaitļa oglekļa atomiem with an even number of carbon  
    (C14-C18) un alifātisko, atoms (C14-C18) and with acids,  
    nepiesātināto, lineāro skābju aliphatic, unsaturated, linear,  
    ar pārskaitļa oglekļa atomiem with an even number of carbon  
    (C16-C18) esteri atoms (C16-C18)  
56487 - Glicerīns, sviestskābes esteri Glycerol, esters with butyric acid  
56490 - Glicerīns, erukskābes esteri Glycerol, esters with erucic acid  
56495 - Glicerīns, 12-hidroksistearīn- Glycerol, esters with 12-  
    skābes esteri hydroxystearic acid  
56500 - Glicerīns, laurīnskābes esteri Glycerol, esters with lauric acid  
56510 - Glicerīns, linoleīnskābes esteri Glycerol, esters with linoleic acid  
56540 - Glicerīns, oleīnskābes esteri Glycerol, esters with oleic acid  
56550 - Glicerīns, palmitīnskābes Glycerol, esters with palmitic  
    esteri acid  
56565 - Glicerīns, nonānskābes esteri Glycerol, esters with nonanoic  
      acid  
56570 - Glicerīns, propionskābes Glycerol, esters with propionic  
    esteri acid  
56580 - Glicerīns, ricinolskābes esteri Glycerol, esters with ricinoleic  
      acid  
56585 - Glicerīns, stearīnskā bes esteri Glycerol, esters with stearic acid  
56610 030233-64-8 Glicerīna monobehenāts Glycerol monobehenate  
56720 026402-23-3 Glicerīna monoheksanāts Glycerol monohexanoate  
56800 030899-62-8 Glicerīna monolaurāta Glycerol monolaurate  
    diacetāts diacetate  
56880 026402-26-6 Glicerīna monooktanāts Glycerol monooctanoate  
57040 - Glicerīna monooleāts, Glycerol monooleate, ester  
    askorbīnskābes esteris with ascorbic acid  
57120 - Glicerīna monooleāts, Glycerol monooleate, ester  
    citronskābes esteris with citric acid  
57200 - Glicerīna monopalmitāts, Glycerol monopalmitate, ester  
    askorbīnskābes esteris with ascorbic acid  
57280 - Glicerīna monopalmitāts, Glycerol monopalmitate, ester  
    citronskābes esteris with citric acid  
57600 - Glicerīna monostearāts, Glycerol monostearate, ester  
    askorbīnskābes esteris with ascorbic acid  
57680 - Glicerīna monostearāts, Glycerol monostearate, ester  
    citronskābes esteris with citric acid  
57920 000620-67-7 Glicerīna triheptanāts Glycerol triheptanoate  
58300 - Glicīns, sāļi Glycine, salts  
58320 007782-42-5 Grafīts Graphite  
58400 009000-30-0 Guāra sveķi Guar gum  
58480 009000-01-5 Gumarabiks Gum arabic  
58720 000111-14-8 Heptānskābe Heptanoic acid  
59360 000142-62-1 Heksānskābe Hexanoic acid  
59760 019569-21-2 Huntīts Huntite  
59990 007647-01-0 Sālsskābe Hydrochloric acid  
60030 012072-90-1 Hidromagnezīts Hydromagnesite  
60080 012304-65-3 Hidrotalcīts Hydrotalcite  
60160 000120-47-8 4-Hidroksibenzoskābe, 4-Hydroxybenzoic acid, ethyl  
    etilesteris ester  
60180 004191-73-5 4-Hidroksibenzoskābe, 4-Hydroxybenzoic acid,  
    izopropilesteris isopropyl ester  
60200 000099-76-3 4-Hidroksibenzoskābe, 4-Hydroxybenzoic acid,  
    metilesteris methyl ester  
60240 000094-13-3 4-Hidroksibenzoskābe, 4-Hydroxybenzoic acid, propyl  
    propilesteris ester  
60560 009004-62-0 Hidroksietilceluloze Hydroxyethylcellulose  
60880 009032-42-2 Hidroksietilmetilceluloze Hydroxyethylmethylcellulose  
61120 009005-27-0 Hidroksietilciete Hydroxyethyl starch  
61390 037353-59-6 Hidroksimetilceluloze Hydroxymethylcellulose  
61680 009004-64-2 Hidroksipropilceluloze Hydroxypropylcellulose  
61800 009049-76-7 Hidroksipropilciete Hydroxypropyl starch  
61840 000106-14-9 12-Hidroksistearīnskābe 12-Hydroxystearic acid  
62140 006303-21-5 Hipofosforskābe Hypophosphorous acid  
62240 001332-37-2 Dzelzs oksīds Iron oxide  
62450 000078-78-4 Izopentāns Isopentane  
62640 008001-39-6 Japānas vasks Japan wax  
62720 001332-58-7 Kaolīns Kaolin  
62800 - Kaolīns, kalcinēts Kaolin, calcined  
62960 000050-21-5 Pienskābe Lactic acid  
63040 000138-22-7 Pienskābe, butilesteris Lactic acid, butyl ester  
63280 000143-07-7 Laurīnskābe Lauric acid  
63760 008002-43-5 Lecitīns Lecithin  
63840 000123-76-2 Levulīnskābe Levulinic acid  
63920 000557-59-5 Lignocerīnskābe Lignoceric acid  
64015 000060-33-3 Linolskābe Linoleic acid  
64150 028290-79-1 Linolēnskābe Linolenic acid  
64500 - Lizīns, sāļi Lysine, salts  
64640 001309-42-8 Magnija hidroksīds Magnesium hydroxide  
64720 001309-48-4 Magnija oksīds Magnesium oxide  
65020 006915-15-7 Ābolskābe Malic acid  
65040 000141-82-2 Malonskābe Malonic acid  
65520 000087-78-5 Mannīts Mannitol  
66200 037206-01-2 Metilkarboksimetilceluloze Methylcarboxymethylcellulose  
66240 009004-67-5 Metilceluloze Methylcellulose  
66640 009004-59-5 Metiletilceluloze Methylethylcellulose  
66695 - Metilhidroksimetilceluloze Methylhydroxymethylcellulose  
66700 009004-65-3 Metilhidroksipropilceluloze Methylhydroxypropylcellulose  
67120 012001-26-2 Vizla Mica  
67200 001317-33-5 Molibdēna disulfīds Molybdenum disulphide  
67840 - Montānskābes, to esteri ar Montanic acids and/or their  
    etilē nglikolu, 1,3- esters with ethyleneglycol and/  
    butāndiolu un glicerīnu or with 1,3-butanediol and/or  
      with glycerol  
67850 008002-53-7 Montāna vasks Montan wax  
67891 000544-63-8 Miristīnskābe Myristic acid  
68040 003333-62-8 7-[2H-Nafto-(1,2-D) 7-[2H-Naphto-(1,2-D) triazol-  
    triazol-2-il]-3-fenilkumarīns 2-yl]-3-phenylcoumarin  
68125 068187-64-4 Nefelīna sienīts Nepheline syenite  
68960 000301-02-0 Oleamīds Oleamide  
69040 000112-80-1 Oleīnskābe Oleic acid  
69760 000143-28-2 Oleilspirts Oleyl alcohol  
70000 070331-94-1 2,2'-Oksamidobis[etil-3- 2,2'-Oxamidobis[ethyl-3-(3,5-  
    (3,5-di-terc-butil-4- di-tert-butyl-4-hydroxy-  
    hidroksifenil)-propionāts] phenyl)-propionate]  
70240 012198-93-5 Ozokerīts Ozokerite  
70400 000057-10-3 Palmitīnskābe Palmitic acid  
71020 000373-49-9 Palmitolskābe Palmitoleic acid  
71440 009000-69-5 Pektīns Pectin  
71600 000115-77-5 Pentaeritrīts Pentaerythritol  
71680 006683-19-8 Pentaeritrīts tetrakis[3- Pentaerythritol tetrakis[3-(3,5-  
    (3,5-di-terc-butil-4- di-tert-butyl-4-hydroxy-  
    hidroksifenil)-propionāts] phenyl)-propionate]  
71720 000109-66-0 Pentāns Pentāns  
72640 007664-38-2 Fosforskābe Phosphoric acid  
74240 031570-04-4 Fosforpaskābe, tris(2,4-di- Phosphorous acid, tris(2,4-di-  
    terc-butil-fenil) esteris tert-butylphenyl) ester  
74480 000088-99-3 o-Ftālskābe o-Phthalic acid  
76320 000085-44-9 Ftālskābes anhidrīds Phthalic anhydride  
76720 009016-00-6 Polidimetilsiloksāns Polydimethylsiloxane  
  063148-62-9      
76960 025322-68-3 Polietilēnglikols Polyethyleneglycol  
77600 061788-85-0 Hidrogenētas rīcineļļas Polyethyleneglycol ester of  
    polietilē nglikola esteris hydrogenated castor oil  
77702 - Alifātisku monokarbonskābju Polyethyleneglycol esters of  
    (C6-C22) polietilēnglikola aliphatic monocarboxylic acids  
    esteri un amonija un (C6-C22) and their ammonium  
    nātrija sulfāti and sodium sulphates  
79040 009005-64-5 Polietilēnglikola sorbitāna Polyethyleneglycol sorbitan  
    monolaurāts monolaurate  
79120 009005-65-6 Polietilēnglikola sorbitāna Polyethyleneglycol sorbitan  
    monooleāts monooleate  
79200 009005-66-7 Polietilēnglikola sorbitāna Polyethyleneglycol sorbitan  
    monopalmitāts monopalmitate  
79280 009005-67-8 Polietilēnglikola sorbitāna Polyethyleneglycol sorbitan  
    monostearāts monostearate  
79360 009005-70-3 Polietilēnglikola sorbitāna Polyethyleneglycol sorbitan  
    trioleāts trioleate  
79440 009005-71-4 Polietilēnglikola sorbitāna Polyethyleneglycol sorbitan  
    tristearāts tristearate  
80240 029894-35-7 Poliglicerīna ricinolāts Polyglycerol ricinoleate  
80640 - Polioksialkil (C2-C4) Polyoxyalkyl (C2-C4)  
    dimetilpoliksiloksāns dimethylpolysyloxane  
80720 008017-16-1 Polifosforskābes Polyphosphoric acids  
80800 025322-69-4 Polipropilēnglikols Polypropyleneglycol  
81520 007758-02-3 Kālija bromīds Potassium bromide  
81600 001310-58-3 Kālija hidroksīds Potassium hydroxide  
81840 000057-55-6 1,2-Propāndiols 1,2-Propanediol  
81882 000067-63-0 2-Propanols 2-Propanol  
82000 000079-09-4 Propionskābe Propionic acid  
82080 009005-37-2 1,2-Propilēnglikola algināts 1,2-Propyleneglycol alginate  
82240 022788-19-8 1,2-Propilēnglikola dilaurāts 1,2-Propyleneglycol dilaurate  
82400 000105-62-4 1,2-Propilēnglikola dioleāts 1,2-Propyleneglycol dioleate  
82560 033587-20-1 1,2-Propilēnglikola dipalmitāts 1,2-Propyleneglycol dipalmitate  
82720 006182-11-2 1,2-Propilēnglikola distearāts 1,2-Propyleneglycol distearate  
82800 027194-74-7 1,2-Propilēnglikola monolaurāts 1,2-Propyleneglycol monolaurate  
82960 001330-80-9 1,2-Propilēnglikola monooleāts 1,2-Propyleneglycol monooleate  
83120 029013-28-3 1,2-Propilēnglikola 1,2-Propyleneglycol  
    monopalmitāts monopalmitate  
83300 001323-39-3 1,2-Propilēnglikola 1,2-Propyleneglycol  
    monostearāts monostearate  
83320 - Propilhidroksietilceluloze Propylhydroxyethylcellulose  
83325 - Propilhidroksimetilceluloze Propylhydroxymethylcellulose  
83330 - Propilhidroksipropilceluloze Propylhydroxypropylcellulose  
83440 002466-09-3 Pirofosforskābe Pyrophosphoric acid  
83455 013445-56-2 Pirofosforpaskābe Pyrophosphorous acid  
83460 012269-78-2 Pirofilīts Pyrophylite  
83470 014808-60-7 Kvarcs Quartz  
83610 073138-82-6 Sveķskābes un kolofonijskābes Resin acids and rosin acids  
83840 008050-09-7 Kolofonijs Rosin  
84000 008050-31-5 Kolofonijs, glicerīna esteris Rosin, ester with glycerol  
84080 008050-26-8 Kolofonijs, pentaeritrīta esteris Rosin, ester with pentaerythritol  
84210 065997-06-0 Kolofonijs, hidrogenēts Rosin, hydrogenated  
84240 065997-13-9 Kolofonijs, hidrogenēts, Rosin, hydrogenated, ester with  
    glicerīna esteris glycerol  
84320 008050-15-5 Kolofonijs, hidrogenēts, Rosin, hydrogenated, ester with  
    metanola esteris methanol  
84400 064365-17-9 Kolofonijs, hidrogenēts, Rosin, hydrogenated, ester with  
    pentaeritrīta esteris pentaerythritol  
84560 009006-04-6 Kaučuks, dabiskais Rubber, natural  
84640 000069-72-7 Salicilskābe Salicylic acid  
85600 - Silikāti, dabiskie Silicates, natural  
85980 - Silīcijskābe, sāļi Silicic acid, salts  
86000 - Silīcijskābe, sililēta Silicic acid, silylated  
86160 000409-21-2 Silīcija karbīds Silicon carbide  
86240 007631-86-9 Silīcija dioksīds Silicon dioxide  
86560 007647-15-6 Nātrija bromīds Sodium bromide  
86720 001310-73-2 Nātrija hidroksīds Sodium hydroxide  
87200 000110-44-1 Sorbīnskābe Sorbic acid  
87280 029116-98-1 Sorbitāndioleāts Sorbitan dioleate  
87520 062568-11-0 Sorbitānmonobehenāts Sorbitan monobehenate  
87600 001338-39-2 Sorbitānmonolaurāts Sorbitan monolaurate  
87680 001338-43-8 Sorbitānmonooleāts Sorbitan monooleate  
87760 026266-57-9 Sorbitānmonopalmitāts Sorbitan monopalmitate  
87840 001338-41-6 Sorbitānmonostearāts Sorbitan monostearate  
87920 061752-68-9 Sorbitāntetrastearāts Sorbitan tetrastearate  
88080 026266-58-0 Sorbitāntrioleāts Sorbitan trioleate  
88160 054140-20-4 Sorbitāntripalmitāts Sorbitan tripalmitate  
88240 026658-19-5 Sorbitāntristearāts Sorbitan tristearate  
88320 000050-70-4 Sorbīts Sorbitol  
88600 026836-47-5 Sorbīta monostearāts Sorbitol monostearate  
88800 009005-25-8 Ciete, pārtikas Starch, edible  
88880 068412-29-3 Ciete, hidrolizēta Starch, hydrolysed  
88960 000124-26-5 Stearamīds Stearamide  
89040 000057-11-4 Stearīnskābe Stearic acid  
90720 058446-52-9 Stearoilbenzoilmetāns Stearoylbenzoylmethane  
90800 005793-94-2 Stearoil-2-laktilskābe, Stearoyl-2-lactylic acid,  
    kalcija sāls calcium salt  
90960 000110-15-6 Dzintarskābe Succinic acid  
91200 000126-13-6 Saharozes acetāta izobutirāts Sucrose acetate isobutyrate  
91360 000126-14-7 Saharozes oktaacetāts Sucrose octaacetate  
91840 007704-34-9 Sērs Sulphur  
91920 007664-93-9 Sērskābe Sulphuric acid  
92080 014807-96-6 Talks Talc  
92160 000087-69-4 Vīnskābe Tartaric acid  
92195 - Taurīns, sāļi Taurine, salts  
92205 057569-40-1 Tereftālskābe, 2,2'-metilēnbis Terephthalic acid, diester with  
    (4-metil-6-terc-butilfenola) 2,2'-methylenebis (4-methyl-6-  
    diesteris tert-butylphenol)  
92350 000112-60-7 Tetraetilēnglikols Tetraethyleneglycol  
92640 000102-60-3 N,N,N',N'-Tetrakis (2- N,N,N',N'-Tetrakis (2-hydroxy-  
    hidroksipropil) etilēndiamīns propyl) ethylenediamine  
93440 013463-67-7 Titāna dioksīds Titanium dioxide  
93520 000059-02-9 alfa-Tokoferols alpha-Tocopherol  
  010191-41-0      
93680 009000-65-1 Tragakanta sveķi Tragacanth gum  
94320 000112-27-6 Trietilēnglikols Triethyleneglycol  
95200 001709-70-2 1,3,5-Trimetil-2,4,6-tris (3,5-di-terc-butil-4-hidroksibenzil) benzols 1,3,5-Trimethyl-2,4,6-tris (3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzyl) benzene  
95905 013983-17-0 Volastonīts Wollastonite  
95920 - Koksnes šķ iedra un pulveris, Wood flour and fibers,  
    neapstrādāts untreated  
95935 011138-66-2 Ksantāna sveķi Xanthan gum  
96190 020427-58-1 Cinka hidroksīds Zinc hydroxide  
96240 001314-13-2 Cinka oksīds Zinc oxide  
96320 001314-98-3 Cinka sulfīds Zinc sulphide  

 Piezīmes.

*EEC nr. - reģistrācijas numurs Eiropas iesaiņojamā materiāla izejvielu sarakstā.

**CAS nr. - piedevas reģistrācijas numurs Ķīmijas referatīvā žurnāla informatīvā dienesta (Chemical Abstracts Service) sarakstā.

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

4.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 217

Kārtība, kādā tiek noteikta plastmasas materiālu un priekšmetu sastāvdaļu migrācija pārtikā vai tās aizstājējā

I. Vispārīgie nosacījumi

1. Ja migrācijas testā lietotais pārtikas vai tās aizstājēja daudzums, kas saskaras ar plastmasas materiāla vai priekšmeta paraugu, atšķiras no pārtikas vai tās aizstājēja attiecīgā daudzuma faktiskajos plastmasas materiāla vai priekšmeta lietošanas apstākļos, iegūtos rezultātus koriģē, izmantojot formulu:

M = m x a2 x 1000, kur
a1 x q

M - plastmasas materiāla vai priekšmeta migrācija, mg/kg;

m - no testētā plastmasas materiāla vai priekšmeta parauga migrējušās vielas daudzums, mg;

a1 - plastmasas materiāla vai priekšmeta parauga virsmas laukums, kas saskaras ar pārtiku vai tās aizstājēju migrācijas testa laikā, dm2;

a2 - plastmasas materiāla vai priekšmeta virsmas laukums faktiskajos izmantošanas apstākļos, dm2;

q - pārtikas daudzums, kas ir saskarē ar plastmasas materiāla vai priekšmeta virsmu faktiskajos izmantošanas apstākļos, g.

2. Ja paredzēta plastmasas materiāla vai priekšmeta atkārtota saskare ar pārtiku, katram plastmasas materiāla vai priekšmeta paraugam migrācijas tests jāveic trīs reizes, katru reizi lietojot citu pārtikas vai pārtikas aizstājēja paraugu. Plastmasas materiāla vai priekšmeta atbilstību obligātajām nekaitīguma prasībām nosaka, pamatojoties uz trešajā testēšanas reizē noteikto migrācijas robežu. Tomēr, ja pirmajā testēšanas reizē migrācijas robeža nav pārsniegta un ja ir pārliecinoši pierādīts, ka migrācijas robeža otrajā un trešajā testēšanas reizē nepalielināsies, turpmāko testēšanu var neveikt.

3. Ja tehniski nav iespējams veikt šī pielikuma 2.punktā minēto migrācijas testu, ir pieļaujamas tā modifikācijas ar nosacījumu, ka migrācijas līmenis ir nosakāms trešajā testā. Šajā gadījumā attiecīgo testu veic ar trim identiskiem materiāla vai priekšmeta paraugiem. Vienam no tiem veic atbilstošo migrācijas testu un nosaka kopīgo migrāciju (M1). Otro un trešo paraugu apstrādā tādā pašā temperatūrā kā pirmo paraugu, bet attiecīgi divas un trīs reizes ilgākā saskares laikā, nekā norādīts, un katram paraug a m nosaka kopīgo migrāciju (attiecīgi M2 un M3). Ja M1 un M3 mīnuss M2 nepārsniedz kopīgo migrācijas robežu, materiāls vai priekšmets atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām.

4. Ja par pārtikas aizstājēju tiek izmantots ūdens, plastmasas materiāla vai priekšmeta sastāvdaļu kopīgo migrāciju no parauga nosaka, iztvaicējot ūdeni un nosverot atlikumu.

5. Ja par pārtikas aizstājēju tiek izmantota rektificēta olīveļļa vai kāds no tās aizvietotājiem, plastmasas materiāla vai priekšmeta sastāvdaļu kopīgo migrāciju no parauga nosaka, plastmasas materiāla vai priekšmeta paraugu nosverot pirms un pēc saskares ar pārtikas aizstājēju. Parauga absorbēto pārtikas aizstājēju ekstrahē un nosaka kvantitatīvi. Ekstrahēto pārtikas aizstājēja masu atskaita no plastmasas materiā l a vai priekšmeta parauga masas pēc saskares ar pārtikas aizstājēju. Starpība starp sākuma svaru un koriģēto beigu svaru ir pētāmā plastmasas materiāla vai priekšmeta kopīgā migrācija.

6. Šī pielikuma 5.punktā noteiktais migrācijas tests nav jāveic, ja ir pārliecinoši pierādīts, ka analīzes metodes no tehniskā viedokļa ir neadekvātas. Minētajā gadījumā lieto vispārīgu īpatnējās migrācijas robežu 60 mg/kg vai 10 mg/dm2 ar nosacījumu, ka visu noteikto īpatnējo migrāciju summa nedrīkst pārsniegt kopīgo migrācijas robežu.

II. Pārtikas aizstājēju klasifikācija un izvēle

7. Pārtikas aizstājējus klasificē atkarībā no tiem piemītošajām attiecīgajam pārtikas veidam raksturīgajām pazīmēm saskaņā ar šī pielikuma 8.punktu. Praktiski ir iespējami dažādi pārtikas veidu maisījumi, piemēram, taukus saturoša un ūdeni saturoša pārtika. Attiecīgie maisījumi un migrācijas testos lietojamie pārtikas aizstājēji ir minēti šī pielikuma 15.punktā.

8. Migrācijas testos lietojamie pārtikas veidi un tiem atbilstošie pārtikas aizstājēji:

  Pārtikas Pārtikas Pārtikas
  Pārtikas veids vispārpieņemtā aizstājējs aizstājēja
    klasifikācija   apzīmējums
8.1. Ūdeni saturoša Pārtika, par kuras Destilēts ūdens vai Aizstājējs A
  pārtika (pH > 4,5) aizstājēju saskaņā līdzīgas kvalitātes  
    ar šī pielikuma 31. ūdens  
    punktu lietojams    
    tikai aizstājējs A    
8.2. Skāba ūdeni Pārtika, par kuras 3 % etiķskābes (w/v) Aizstājējs B
  saturoša pārtika aizstājēju saskaņā ūdens šķīdums  
  (pH ≤ 4,5) ar šī pielikuma 31.    
    punktu lietojams    
    tikai aizstājējs B    
8.3. Spirtu saturoša Pārtika, par kuras 10 % etanola (v/v) Aizstājējs C
  pārtika aizstājēju saskaņā ūdens šķīdums,  
    ar šī pielikuma 31. kura koncentrācija  
    punktu lietojams jāpielāgo alkohola  
    tikai aizstājējs C daudzumam konkrētajā  
      pārtikā, ja alkohola  
      daudzums tajā ir  
      lielāks par 10 %  
8.4. Taukus saturoša Pārtika, par kuras Rektificēta olīvu eļļa Aizstājējs D
  pārtika aizstājēju saskaņā vai citi pārtikas tauku  
    ar šī pielikuma 31. aizstājēji  
    punktu lietojams    
    tikai aizstājējs D    
8.5. Sausā pārtika - - -

9. Plastmasas materiāliem un priekšmetiem, kas paredzēti saskarei ar visu veidu pārtiku, migrācijas testus veic, lietojot jaunu paraugu katram pārtikas aizstājējam un izmantojot šādus pārtikas aizstājējus (stingrākajos no šī pielikuma III nodaļā minētajiem migrācijas testa apstākļiem):

9.1. 3 % etiķskābes (w/v) ūdens šķīdumu (aizstājējs B);

9.2. 10 % etanola (v/v) ūdens šķīdumu (aizstājējs C);

9.3. rektificētu olīveļļu vai tās aizvietotājus: sintētisku triglicerīdu maisījumu, saulespuķu eļļu vai kukurūzas eļļu (aizstājējs D).

10. Ja migrācijas robežas ir pārsniegtas, migrācijas testā izmantojot olīveļļas aizvietotājus, attiecīgā plastmasas materiāla vai priekšmeta neatbilstību obligātajām prasībām jāapstiprina, migrācijas testā izmantojot olīveļļu. Ja tehnisku iemeslu dēļ migrācijas testā nevar izmantot olīveļļu un, izmantojot aizvietotājus, migrāci j as robežas ir pārsniegtas, materiālu vai priekšmetu uzskata par neatbilstošu saskarei ar pārtiku.

11. Pārtikas aizstājējam D jāatbilst šādām prasībām:

11.1. rektificēta olīveļļa:
11.1.1. joda indekss (Wijs) 80 - 88
11.1.2. refrakcijas koeficients 25° C temperatūrā 1,4665 - 1,4679
11.1.3. skābums (izteikts oleīnskābes %) ne vairāk kā 0,5 %
  peroksīda skaitlis (izteikts ar skābekļa mEq/kg eļļas) ne vairāk kā 10
11.2. sintētisko triglicerīdu maisījums:  
11.2.1. taukskābju sadalījums:  
11.2.1.1. C atomu skaits skābes atlikumā: 6 8 10 12 14 16 18 cits
11.2.1.2. GŠH (Gāzu-šķidruma hromato-                
  grammas smailes laukums) (%) ~1 6-9 8-11 45-52 12-15 8-10 8-12 ≤ 1
11.2.2. tīrības rādītāji                
11.2.2.1. monoglicerīdu saturs (enzimātiski) ≤ 0,2 %              
11.2.2.2. diglicerīdu saturs (enzimātiski) ≤ 2,0 %              
11.2.2.3. nepārziepošanās ≤ 0,2 %              
11.2.2.4. joda indekss (Wijs) ≤ 0,1 %              
11.2.2.5. skābes skaitlis ≤ 0,1 %              
11.2.2.6. ūdens saturs (pēc Fišera metodes) ≤ 0,1 %              
11.2.2.7. kušanas temperatūra 28 ± 20 C              
11.2.3. absorbcijas spektrs (slāņa biezums d = 1 cm;                
  salīdzināšanai - ūdens 35° C temperatūrā)                
11.2.3.1. viļņa garums (nm) 290 310 330 350 370 390 430 470 510
11.2.3.2. caurlaidība, % ~2 ~15 ~37 ~64 ~80 ~88 ~95 ~97 ~98
  Vismaz 10 % gaismas caurlaidība pie 310 nm (kivetes biezums - 1 cm;                  
  salīdzināšanai - ūdens 35° C temperatūrā)                  
11.3. saulespuķu eļļa                  
11.3.1. joda indekss (Wijs) 120 - 145                
11.3.2. refrakcijas indekss 20° C temperatūrā 1,474 - 1,476                
11.3.3. pārziepošanās skaitlis 188 - 193                
11.3.4. relatīvais blīvums 20° C temperatūrā 0,918 - 0,925                
11.3.5. nepārziepošanās (%) 0,5 - 1,5                

12. Ja materiālam vai priekšmetam paredzēts nonākt saskarē ar vairāku veidu pārtiku vai vairākām pārtikas grupām, kam ir dažādi šī pielikuma 30.punktā minētie redukcijas faktori, katrai pārtikai vai pārtikas grupai lieto migrācijas testa rezultātam piemērotu redukcijas faktoru. Ja viens vai vairāki šādos aprēķinos iegūtie rezultāti pārsniedz migrācijas robežu, plastmasas materiāls vai priekšmets nav piemērots attiecīgajai pārtikai vai pārtikas grupai.

13. Plastmasas materiāliem un priekšmetiem, kam paredzēts nonākt saskarē ar viena veida pārtiku vai pārtikas grupu, migrācijas testus veic, ņemot vērā šādus apstākļus:

13.1. materiāls vai priekšmets jau atrodas saskarē ar zināmu pārtiku vai pārtikas grupu;

13.2. uz materiālu vai priekšmetu attiecas šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētie īpašie nosacījumi par tā lietošanu saskarē ar šī pielikuma 8.punktā minētā veida pārtiku (piemēram, "tikai ūdeni saturošai pārtikai"). Migrācijas testiem izmanto šī pielikuma 15.punktā minētos pārtikas aizstājējus;

13.3. uz materiālu vai priekšmetu attiecas šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētie īpašie nosacījumi par tā lietošanu saskarē ar šī pielikuma 31.punktā minēto pārtikas grupu.

14. Šī pielikuma 13.1. un 13.3.apakšpunktā minētajos gadījumos migrācijas testiem izmanto šī pielikuma 31.punktā minētos pārtikas aizstājējus. Ja attiecīgā pārtikas grupa šī pielikuma 31.punktā nav ietverta, izvēlas pārtikas aizstājēju, kas vistuvāk atbilst kontrolējamajai pārtikai vai pārtikas grupai.

15. Plastmasas materiāliem un priekšmetiem, kam paredzēts nonākt saskarē ar viena veida pārtiku vai pārtikas grupu, lieto šādus pārtikas aizstājējus:

Pārtika vai pārtikas grupa Pārtikas
    aizstājējs
15.1. ūdeni saturoša pārtika A
15.2. skāba ūdeni saturoša pārtika B
15.3. spirtu saturoša pārtika C
15.4. taukus saturoša pārtika D
15.5. ūdeni saturošas un skābas ūdeni saturošas pārtikas maisījums B
15.6. spirtu saturo šas un ūdeni saturošas pārtikas maisījums C
15.7. spirtu saturošas un skābas ūdeni saturošas pārtikas maisījums C un B
15.8. taukus saturošas un ūdeni saturošas pārtikas maisījums D un A
15.9. taukus saturošas un skābas ūdeni saturošas pārtikas maisījums D un B
15.10. taukus saturošas, spirtu saturošas un ūdeni saturošas pārtikas maisījums D un C
15.11. taukus saturošas, spirtu saturošas un skābas ūdeni saturošas pārtikas maisījums D, C un B 

III. Migrācijas testa apstākļi

16. Migrācijas testus materiāliem un priekšmetiem veic, ievērojot šādus apstākļus (saskares laiks (t) un temperatūra (T)):

  Faktiskie paredzamie Testa Piezīmes
    materiālu vai priekšmetu apstākļi  
    saskares apstākļi ar pārtiku    
  1 2 3 4
16.1. Saskares laiks:      
16.1.1. t ≤ 5 min.   Skat. 20.4.apakšpunktu  
16.1.2. 5 min. < t ≤ 0,5 h 0,5 h    
16.1.3. 0,5 h < t ≤ 1 h 1 h    
16.1.4. 1 h < t ≤ 2 h 2 h    
16.1.5. 2 h < t ≤ 4 h 4 h    
16.1.6. 4 h < t ≤ 24 h 24 h    
16.1.7. t > 24 h 10 dienas    
16.2. Saskares temperatūra:      
16.2.1. T ≤ 5° C 5° C    
16.2.2. 5° C < T ≤ 20° C 20° C    
16.2.3. 20° C < T ≤ 40° C 40° C    
16.2.4. 40° C < T ≤ 70° C 70° C    
16.2.5. 70° C < T ≤ 100° C 100° C vai virš anas temperatūra  
16.2.6. 100° C < T ≤ 121° C 121° C Šī temperatūra jāizmanto tikai  
16.2.7. 121° C < T ≤ 130° C 130° C aizstājējam D. Aizstājējam A, B vai  
16.2.8. 130° C < T ≤ 150° C 150° C C testu var veikt 100° C vai viršanas  
16.2.9. T > 150° C 175° C temperatūrā saskares laikā, kas ir  
      četras reizes ilgāks nekā aizstājējam D  

17. Migrācijas testa apstākļiem jāatbilst vissmagākajiem paredzamajiem plastmasas materiāla vai priekšmeta izmantošanas apstākļiem un informācijai plastmasas materiāla vai priekšmeta marķējumā par tā izmantošanas augstāko temperatūru. Ja plastmasas materiālu vai priekšmetu paredzams lietot saskarē ar pārtiku divās vai vairākās šī pielikuma 16.punktā noteiktajās laika un temperatūras kombinācijās, migrācijas testu veic secīgi visos vissmagākajos testēšanas apstākļos, lietojot vienu un to pašu pārtikas aizstājēja paraugu.

18. Vissmagākos testa apstākļus katrā konkrētajā gadījumā izvēlas, pamatojoties uz zinātniskajiem pētījumiem. Raksturīgākie migrācijas testu apstākļu piemēri ir šādi:

18.1. plastmasas materiāli un priekšmeti, kas paredzēti saskarei ar pārtiku jebkuros laika un temperatūras apstākļos. Ja instrukcijās vai marķējumā nav norādīts laiks un temperatūra, kas paredzama attiecīgā plastmasas materiāla vai priekšmeta saskarei ar konkrēto pārtikas veidu, pārtikas aizstājēju A un/vai B un/vai C izmanto četras stundas 100° C temperatūrā vai četras stundas viršanas temperatūrā un/vai aizstājēju D izmanto divas stundas 175° C temperatūrā. Minētie apstākļi nosacīti tiek uzskatīti par vissmagākajiem;

18.2. plastmasas materiāli un priekšmeti, kas paredzēti saskarei ar pārtiku nenorādītā laikposmā istabas temperatūrā vai zemākā temperatūrā. Ja materiāla vai priekšmeta marķējumā norādīts, ka tas paredzēts saskarei ar pārtiku istabas temperatūrā vai zemākā temperatūrā, attiecīgais tests jāveic 10 dienas 40° C temperatūrā. Minētie apstākļi nosacīti tiek uzskatīti par vissmagākajiem.

19. Ja nosaka gaistošo vielu īpatnējo migrāciju, attiecīgais tests ar pārtikas aizstājēju jāveic tā, lai tiktu ievērots gaistošo migrējošo vielu zudums, kāds var būt vissmagākajos paredzamajos saskares apstākļos.

20. Plastmasas materiālu un priekšmetu testēšanas īpašie gadījumi:

20.1. ja materiāli un priekšmeti paredzēti izmantošanai mikroviļņu krāsnīs, migrācijas testi jāveic parastā vai mikroviļņu krāsnī ar nosacījumu, ka atbilstošo laiku un temperatūru izvēlas saskaņā ar šī pielikuma 16.punktu;

20.2. ja izrādās, ka migrācijas tests, kas tiek veikts saskaņā ar šī pielikuma 16.punktu, izraisa fizikālas vai citādas pārmaiņas pārbaudāmajā materiālā vai priekšmetā, kuras nenotiek vissmagākajos paredzamajos pārbaudāmā materiāla vai priekšmeta izmantošanas apstākļos, migrācijas tests jāatkārto tajos vissmagākajos apstākļos, kuros minētās pārmaiņas nenotiek;

20.3. ja plastmasas materiāla vai priekšmeta marķējumā ir norādīts, ka tā izmantošanas laikposms ir mazāks par 15 minūtēm un izmantošanas temperatūra ir no 70° C līdz 100° C (piemēram, "karstā uzpildīšana"), tests jāveic tikai divas stundas 70° C temperatūrā. Tomēr, ja attiecīgais plastmasas materiāls vai priekšmets paredzēts pārtikas uzglabāšanai arī istabas temperatūrā, migrācijas tests jāveic 10 dienas 40° C temperatūrā. Minētie migrācijas testa apstākļi tiek uzskatīti par smagākajiem;

20.4. ja plastmasas materiāla vai priekšmeta izmantošanas faktiskie paredzamie apstākļi neatbilst šī pielikuma 16.punktā minētajiem testa apstākļiem (piemēram, saskares temperatūra ir lielāka par 175° C vai saskares laiks mazāks par 5 minūtēm), migrācijas testā var izmantot attiecīgajam gadījumam piemērotākus apstākļus, ja tie atbilst vissmagākajiem paredzamajiem plastmasas materiāla vai priekšmeta izmantošanas apstākļiem.

IV. Kopīgās un īpatnējās migrācijas noteikšana migrācijas testos ar tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem)

21. Ja tehnisku iemeslu dēļ nav iespējams lietot pārtikas aizstājēju D, migrācijas testos lieto visus šī pielikuma 22.punktā noteiktos tauku aizvietotājus (šķīdinātājus) tādos apstākļos, kas atbilst attiecīgajiem pārtikas aizstājēja D migrācijas testa apstākļiem.

22. Nosakot apstākļus migrācijas testiem ar aizstājēju D un tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem), var izmantot šādus piemērus (ja nepieciešamie migrācijas testa apstākļi šajos piemēros nav minēti, izmanto tuvākos līdzīgos apstākļus, kā arī ņem vērā praktisko pieredzi attiecībā uz konkrēto plastmasas tipu):

  Tauku aizvietotāji (šķīdinātāji)
    Aizstājējs D Izooktāns 95 % etanols Modificēts
          polifenilēnoksīds
  1 2 3 4 5
22.1. 10 dienas 5° C 0,5 dienas 5° C 10 dienas 5° C -  
22.2. 10 dienas 20° C 1 diena 20° C 10 dienas 20° C -  
22.3. 10 dienas 40° C 2 dienas 20° C 10 dienas 40° C -  
22.4. 2 h 70° C 0,5 h 40° C 2,0 h 60° C -  
22.5. 0,5 h 100° C 0,5 h 60° C* 2,5 h 60° C 0,5 h 100° C  
22.6. 1 h 100° C 1,0 h 60° C* 3,0 h 60° C* 1 h 100° C  
22.7. 2 h 100° C 1,5 h 60° C* 3,5 h 60° C* 2 h 100° C  
22.8. 0,5 h 121° C 1,5 h 60° C* 3,5 h 60° C* 0,5 h 121° C  
22.9. 1 h 121° C 2,0 h 60° C* 4,0 h 60° C* 1 h 121° C  
22.10. 2 h 121° C 2,5 h 60° C* 4,5 h 60° C* 2 h 121° C  
22.11. 0,5 h 130° C 2,0 h 60° C* 4,0 h 60° C* 0,5 h 130° C  
22.12. 1 h 130° C 2,5 h 60° C* 4,5 h 60° C* 1 h 130° C  
22.13. 2 h 150° C 3,0 h 60° C* 5,0 h 60° C* 2 h 150° C  
22.14. 2 h 175° C 4,0 h 60° C* 6,0 h 60° C* 2 h 175° C  

* Migrācijas testos ar gaistošiem tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem) temperatūra nedrīkst būt augstāka par 60° C.

23. Ja migrācijas testā lieto tauku aizvietotājus (šķīdinātājus), plastmasas materiālam vai priekšmetam jāiztur tie paši migrācijas testa apstākļi, kādi ir, lietojot aizstājēju D. Iegremdē testējamā materiāla vai priekšmeta paraugu olīveļļā un iztur atbilstošos apstākļos. Ja mainās tā fizikālās īpašības (piemēram, notiek kušana, deformācija), materiāls vai priekšmets nav piemērots izmantošanai attiecīgajā temperatūrā. Ja materiāla vai priekšmeta fizikālās īpašības nemainās, ņem jaunu paraugu un veic testu ar tauku aizvietotāju (šķīdinātāju).

24. Katram tauku aizvie totājam (šķīdinātājam) piemēro tādas pašas prasības kā pārtikas aizstājējam D. Kur iespējams, izmanto šī pielikuma 31.punktā minētos redukcijas faktorus. Lai noskaidrotu atbilstību attiecīgajām migrācijas robežām, izvēlas vislielāko no vērtībām, kas iegūt a migrācijas testos ar katru no tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem).

25. Ja migrācijas tests ar tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem) izraisa fizikālas vai citādas pārmaiņas materiālā vai priekšmetā, kuras nenotiek vissmagākajos paredzamajos materiāla vai priekšmeta izmantošanas apstākļos, testa rezultāti jāatmet kā nederīgi un jāizvēlas augstākā no pārējo rezultātu skaitliskajām vērtībām.

26. Ir pieļaujams neveikt migrācijas testus ar vienu vai diviem no tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem), ja saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem tie ir atzīti kā neatbilstoši testējamajam plastmasas materiālam vai priekšmetam.

V. Kopīgās un īpatnējās migrācijas alternatīvie testi

27. Šī pielikuma 29.punktā minēto alternatīvo testu rezultātus izmanto šādos gadījumos:

27.1 . ja migrācijas testos ar tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem) iegūtie rezultāti ir vienādi vai lielāki nekā migrācijas testos ar aizstājēju D iegūtie;

27.2. ja alternatīvajā testā noteiktās migrācijas robežas nepārsniedz pēc atbilstošo redukcijas faktoru lietošanas noteiktās migrācijas robežas.

28. Ja ir pārliecinoši pierādījumi, ka alternatīvajā testā iegūtie rezultāti ir vienādi vai lielāki nekā migrācijas testā ar tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem) iegūtie, šī pielikuma 27.1.apakšpunktā minētais nosacījums nav jāievēro un attiecīgie rezultāti nav jāsalīdzina.

29. Alternatīvie testi:

29.1. alternatīvie testi ar gaistošiem tauku aizvietotājiem (šķīdinātājiem). Šajos migrācijas testos izmanto gaistošus tauku aizvietotājus (šķīdinātājus), piemēram, izooktānu, 95 % etanolu. Minētos testus veic saskaņā ar šī pielikuma 27.1.apakšpunktu;

29.2. ekstrakcijas testi. Šajos migrācijas testos izmanto vidi, kurai piemīt liela ekstrakcijas spēja vissmagākajos apstākļos, ja ir pārliecinoši pierādījumi, ka ekstrakcijas testos iegūtie rezultāti ir vienādi vai lielāki nekā migrācijas testā ar aizstājēju D iegūtie.

VI. Migrācijas testos izmantojamie aizstājēji atsevišķām pārtikas grupām un apakšgrupām

30. Katrai šī pielikuma 31.punktā minētajai pārtikas grupai migrācijas testos lietojams tikai ar atzīmi "X" norādītais pārtikas aizstājējs. Katram pārtikas aizstājējam izmanto jaunu testējamā materiāla vai priekšmeta paraugu. Ja attiecīgajai pārtikai nav norādīta atzīme "X", migrācijas tests tai nav vajadzīgs. Ja pārti k a ietverta gan saraksta pamatgrupā, gan apakšgrupā, lieto tikai saraksta apakšgrupai atbilstošos pārtikas aizstājējus. Ja pēc atzīmes "X" seko slīpsvītra un skaitlis, migrācijas testā iegūtais rezultāts jādala ar minēto skaitli, kas ir redukcijas faktors. Taukus saturošai pārtikai redukcijas faktoru lieto, lai ievērotu pārtikas aizstājēju lielāko ekstraktīvo ietilpību. Ja pēc atzīmes "X" iekavās norādīta atzīme "a", jālieto tikai viens no šādiem pārtikas aizstājējiem:

30.1. ja pH lielāks par 4,5, lieto pārtikas aizstājēju A;

30.2. ja pH mazāks vai vienāds ar 4,5, lieto pārtikas aizstājēju B.

31. Migrācijas testos atsevišķām pārtikas grupām un apakšgrupām izmantojamie pārtikas aizstājēji:

Nr.p.k. Pārtikas grupa un apakšgrupa Izmantojamie aizstājēji
    A B C D
1 2 3 4 5 6
1. Dzērieni        
1.1. bezalkoholiskie dzērieni vai alkoholiskie        
  dzērieni ar alkohola saturu < 5 tilp. %:        
  ūdeņi, sidri, augļu un dārzeņu sulas vai to        
  koncentrāti, vīnogu sula, augļu nektāri,        
  limonādes, minerālūdeņi, sīrupi, rūgtie,        
  uzlējumi, kafija, tēja, šķidra šokolāde, alus u.c. X (a) X (a)    
1.2. 1.1.apakšpunktā minētie alkoholiskie        
  dzērieni ar alkohola saturu 5 tilp.%:        
  vīni, degvīni un liķieri   X (*) X (**)  
1.3. dažādi: nedenaturēts etilspirts   X (*) X (**)  
(*) Tests jāveic tikai tad, ja pH ≤ 4,5.  
(**) Tests jāveic dzērieniem ar alkohola saturu virs 15 tilp. % ar tāda paša alkohola satura aizstājēju.
2. Labība un labī bas produkti, konditorejas        
  izstrādājumi, biskvīti, kūkas un citi        
  maizniecības izstrādājumi        
2.1. cietes        
2.2. labības produkti - neapstrādāti, uzpūsti,        
  pārslas (arī "popkorni", "kornfleiki" u.tml.)        
2.3. labības milti un mīkla        
2.4. makaroni, spageti un līdzīgi produkti        
2.5. konditorejas izstrādājumi, biskvīti, kūkas un        
  citi maizniecības izstrādājumi, sausi        
2.5.1. ar tauku izstrādājumiem uz virsmas       X/5
2.5.2. citi        
2.6. konditorejas izstrādājumi, kūkas, un citi        
  maizniecības izstrādājumi, svaigi        
2.6.1. ar tauku izstrādājumiem uz virsmas       X/5
2.6.2. citi X      
3. Šokolāde, cukurs un to produkti,        
  konditorejas produkti        
3.1. šokolāde, ar šokolādi pārklāti produkti,        
  aizvietotāji un ar tiem pārklāti produkti       X/5
3.2. konditorejas produkti        
3.2.1. cietie        
3.2.1.1. pārklāti ar taukvielām       X/5
3.2.1.2. citi        
3.2.2. pastilas        
3.2.2.1. pārklātas ar taukvielām       X/3
3.2.2.2. valgas X      
3.3. cukurs un cukura produkti        
3.3.1. cieti        
3.3.2. medus un līdzīgi produkti X      
3.3.3. melase un cukura sīrupi X      
4. Augļi, dārzeņi un to produkti        
4.1. veseli augļi, svaigi vai atdzesēti        
4.2. pārstrādāti augļi        
4.2.1. žāvēti vai kaltēti, veseli vai pulvera veidā        
4.2.2. šķēlēs, biezeņa vai pastas veidā X (a) X (a)    
4.2.3. augļu preservi (ievārījumi un līdzīgi        
  produkti - veseli augļi, šķēles vai pulvera        
  veidā, preservēti šķidrumā):        
4.2.3.1. ūdenī X (a) X (a)    
4.2.3.2. eļļā X (a) X (a)   X
4.2.3.3. spirta šķīdumā ( 5 % tilp.)   X (*) X  
4.3. rieksti (zemesrieksti, kastaņi, mandeles,        
  lazdu rieksti, valrieksti, ciedru rieksti un citi)        
4.3.1. izlobīti, žāvēti        
4.3.2. izlobīti, grauzdēti       X/5 (**)
4.3.3. pastas vai krēma veidā X     X/3 (**)
4.4. veseli dārzeņi, svaigi vai atdzesēti        
4.5. pārstrādāti dārzeņi:        
4.5.1. kaltēti vai žāvēti dārzeņi, veseli vai pulvera veidā        
4.5.2. dārzeņi, sasmalcināti vai biezeņa veidā X (a) X (a)    
4.5.3. šķidrumā preservēti dārzeņi        
4.5.3.1. ūdenī X (a) X (a)    
4.5.3.2. eļļā X (a) X (a)   X
4.5.3.3. spirta šķīdumā ( 5 % tilp.)   X (*) X  
(*) Tests jāveic tikai tad, ja pH ≤ 4,5.          
(**) Ja ar piemērotu testu var pierādīt, ka nav tauku saskares ar plastmasu, testu ar pārtikas aizstājēju D var neveikt. 
5. Tauki un eļļas        
5.1. dzīvnieku un augu tauki un eļļas, dabiskas        
  vai apstrādātas (arī kakao sviests, cūku tauki,        
  sašķidrināts sviests)       X
5.2. margarīns, sviests, citi tauki un eļļas,        
  pagatavotas no ūdens emulsijām eļļā       X/2
6. Dzīvnieku produkti un olas        
6.1. zivis        
6.1.1. svaigas, atdzesētas, sālītas, kūpinātas X     X/3 (*)
6.1.2. pastas veidā X     X/3 (*)
6.2. vēžveidīgie un moluski (arī austeres un        
  gliemeži) bez čaulām X      
6.3. visu sugu dzīvnieku gaļa (arī putnu gaļa        
  un medījumi):        
6.3.1. svaiga, atdzesēta, sālīta, kūpināta X     X/4
6.3.2. pastas un krēmu veidā X     X/4
6.4. apstrādāti gaļas produkti (šķiņķis, salami,        
  bekons u.c.) X     X/4
6.5. šķidrumā preservēta un daļēji preservēta        
  gaļa un zivis:        
6.5.1. ūdenī X (a) X (a)    
6.5.2. eļļā X (a) X (a)   X
6.6. olas bez čaumalām        
6.6.1. pulvera veidā        
6.6.2. citādas X      
6.7. olu dzeltenums        
6.7.1. šķidrs X      
6.7.2. pulvera veidā vai saldēts        
6.8. olu baltuma pulveris        
7. Piena produkti        
7.1. piens        
7.1.1. pilnpiens X      
7.1.2. iebiezinātais piens X      
7.1.3. vājpiens X      
7.1.4. sausais piens        
7.2. fermentēts piens (jogurts, paniņas) un tā        
  maisījumi ar augļiem un augļu produktiem   X    
7.3. salds un skābs krējums X (a) X (a)    
7.4. sieri        
7.4.1. veseli, ar apvalku        
7.4.2. apstrādāti X (a) X (a)    
7.4.3. pārējie X (a) X (a)   X/3 (*)
7.5. siera fermenti        
7.5.1. šķidrā vai viskozā veidā X (a) X (a)    
7.5.2. kaltēti vai pulvera veidā        
8. Dažādi produkti        
8.1. etiķis   X    
8.2. cepti vai grauzdēti produkti        
8.2.1. cepti kartupeļi, pankū kas u.tml.       X/5
8.2.2. dzīvnieku izcelsmes       X/4
8.3. produkti zupām un buljoniem, šķidrā, cietā        
  vai pulvera veidā (ekstrakti, koncentrāti);        
  homogenizēti salikti pārtikas produkti,        
  gatavi lietošanai        
8.3.1. kaltēti vai pulvera veidā        
8.3.1.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
8.3.1.2. citi        
8.3.2. šķidri vai pastas veidā        
8.3.2.1. ar taukvielām uz virsmas X (a) X (a)   X/3
8.3.2.2. citi X (a) X (a)    
8.4. raugi un irdinātāji        
8.4.1. pastas veidā X (a) X (a)    
8.4.2. kaltēti        
8.5. sāls        
8.6. mērces:        
8.6.1. bez taukvielām uz virsmas X (a) X (a)    
8.6.2. majonēze, majonēzes mērces, salātu        
  krējumi un citas eļļas emulsijas ūdenī X (a) X (a)   X/3
8.6.3. mērces no diviem atšķirīgiem eļļas un        
  ūdens slāņiem X (a) X (a)   X
8.7. sinepes (izņemot 8.17.apakšpunktā minēto        
  sinepju pulveri) X (a) X (a)   X/3 (*)
8.8. sviestmaizes, grauzdēta maize un līdzīgi        
  produkti, kas satur jebkuru pārtiku:        
8.8.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
8.8.2. citi        
8.9. saldējums X      
8.10. kaltēti produkti:        
8.10.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
8.10.2. citi        
(*) Ja ar piemērotu testu var pierādīt, ka nav tauku saskares ar plastmasu, migrācijas testu ar pārtikas aizstājēju D var neveikt. 
8.11. saldēti un dziļi saldēti produkti        
8.12. koncentrēti ekstrakti ar alkohola saturu        
5 % (tilp.)   X (**) X  
8.13. kakao:        
8.13.1. pulveris       X/5 (*)
8.13.2. pasta       X/3 (*)
8.14. kafija, grauzdēta vai negrauzdēta, bez        
  kofeīna vai šķīstoša, kafijas aizvietotāji,        
  granulās vai pulverī        
8.15. šķidri kafijas ekstrakti X      
8.16. aromātiskie augi un citi augi:        
  kumelītes, alteja, piparmētras, tēja, liepziedi un citi        
8.17. garšaugi un garšvielas dabiskā veidā:        
  kanēlis, krustnagliņas, sinepju pulveris, vaniļa, safrāns un citi        

(*) Ja ar piemērotu testu var pierādīt, ka nav tauku saskares ar plastmasu, migrācijas testu ar pārtikas aizstājēju D var neveikt.

(**) Šis tests jāveic tikai tad, ja pH ≤ 4,5.

Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

5.pielikums
Ministru kabineta
1998 .gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 217

Reģenerētas celulozes plēves ražošanā atļautās vielas

I. Nepārklāta reģenerētas celulozes plēve

  Vielas nosaukums latviešu valodā Vielas nosaukums angļu valodā Ierobežojumi
  1 2 3 4
1. Reģenerēta celuloze Regenerated cellulose Ne mazāk kā 72 (w/w)  
2. Piedevas Additives    
2.1. Mīkstinātāji Softeners Ne vairāk kā 27 (w/w) kopumā  
2.1.1. Bis(2-hidroksietil) ēteris Bis(2-hydroxyethyl) ether Tikai plēvēm, kuras pēc pārklāšanas  
  [dietilēnglikols] [diethyleneglycol] paredzēts lietot sausai (virspusē  
      fizikāli brīvu ūdeni nesaturošai)  
      pārtikai. Kopējais bis(2-hidroksietil)  
      ētera un etāndiola daudzums pārtikā,  
      kas bijusi saskarē ar minēto plēvi,  
      nedr īkst pārsniegt 30 mg/kg pārtikas  
2.1.2. Etāndiols [monoetilēnglikols] Ethanediol [monoethyleneglycol] Tikai plēvēm, kuras pēc pārklāšanas  
      paredzēts lietot sausai (virspusē  
      fizikāli brīvu ūdeni nesaturošai)  
      pārtikai. Kopē jais bis(2-hidroksietil)  
      ētera un etāndiola daudzums pārtikā,  
      kas bijusi saskarē ar minēto plēvi,  
      nedrīkst pārsniegt 30 mg/kg pārtikas  
2.1.3. 1,3-Butāndiols 1,3-Butanediol    
2.1.4. Glicerīns Glycerol    
2.1.5. 1,2-Propāndiols [1,2-propilēnglikols] 1,2-Propanediol [1,2-propyleneglycol]    
2.1.6. Polietilēnoksīds [polietilēnglikols] Polyethylene oxide Vidējā molekulmasa no 250 līdz 1200  
    [polyethyleneglycol]    
2.1.7. 1,2-Polipropilēnoksīds 1,2-Polypropylene oxide Vidējā molekulmasa ne lielāka par  
  [1,2-polipropilēnglikols] [1,2-polypropyleneglycol] 400 un brīvs 1,3-propāndiols vielā  
      ne vairāk kā 1 (w/w)  
2.1.8. Sorbīts Sorbitol    
2.1.9. Tetraetilēnglikols Tetraethyleneglycol    
2.1.10. Trietilēnglikols Triethyleneglycol    
2.1.11. Urīnviela Urea    
2.2. Citas piedevas. Pirmā grupa Other additives (First class ) Ne vairāk kā 1 (w/w) kopumā  
      Katras vielas vai vielu grupas daudzums  
      nepārklātā plēvē līdz 2 mg/dm2  
2.2.1. Etiķskābe un tās NH4, Ca, Mg, Acetic acid and its NH4, Ca, Mg,    
  K un Na sāļi K and Na salts    
2.2.2. Askorbīnskābe un tās NH4, Ca, Ascorbic acid and its NH4, Ca,    
  Mg, K un Na sāļi Mg, K and Na salts    
2.2.3. Benzoskābe un nātrija benzoāts Benzoic acid and sodium benzoate    
2.2.4. Skudrskābe un tās NH4, Ca, Mg, Formic acid and its NH4, Ca, Mg,    
  K un Na sāļi K and Na salts    
2.2.5. Piesātinātas vai nepiesātinātas Linear fatty acids, saturated or    
  lineāras taukskābes ar 8 līdz 20 unsaturated, with an even number    
  pārskaita oglekļa atomiem, of carbon atoms from 8 to 20    
  behēnskābe un ricinolskābe un to inclusive and also behenic and    
  NH4, Ca, Mg, K, Na, Al un ricinoleic acids and their NH4, Ca,    
  Zn sāļi Mg, K, Na, Al and Zn salts    
2.2.6. Citronskābe, D-pienskābe un Citric, D- and L-lactic, maleic,    
  L-pienskābe, maleīnskābe, L-tartaric acids and their Na and    
  L-vīnskābe un to Na un K sāļi K salts    
2.2.7. Sorbīnskābe un tās NH4, Ca, Mg, Sorbic acid and its NH4, Ca, Mg,    
  K un Na sāļi K and Na salts    
2.2.8. Piesātinātu vai nepiesātinātu Amides of linear fatty acids,    
  lineāro taukskābju ar 8 līdz 20 saturated or unsaturated, with an    
  pārskaita oglekļa atomiem, even number of carbon atoms from    
  behēnskābes un ricinolskābes 8 to 20 inclusive and also amides    
  amīdi of behenic and ricinoleic acids    
2.2.9. Dabiskās pā rtikas cietes un milti Natural edible starches and flours    
2.2.10. Ķīmiski modificētas pārtikas Edible starches and flours    
  cietes un milti modified by chemical treatment    
2.2.11. Amiloze Amylose    
2.2.12. Kalcija un magnija karbonāti un Calcium and magnesium    
  hlorīdi carbonates and chlorides    
2.2.13. Piesātinātu vai nepiesātinātu Esters of glycerol with linear fatty    
  lineāro taukskābju ar 8 līdz 20 acids, saturated or unsaturated,    
  pārskaita oglekļ a atomiem un/vai with an even number of carbon    
  adipīnskābes, citronskābes, atoms from 8 to 20 inclusive and/or    
  12-hidroksistearīnskābes, ricinol- with adipic, citric, 12-hydroxystearic    
  skābes esteri ar glicerīnu (oxystearin), ricinoleic acids    
2.2.14. Piesātinātu vai nepiesātinātu Esters of polyoxyethylene (8 to    
  lineāro taukskābju ar 8 līdz 20 14 oxyethylene groups) with    
  pārskaita oglekļa atomiem un linear fatty acids, saturated or    
  polioksietilēna (ar 8 līdz 14 unsaturated, with an even number    
  oksietilēna grupām) esteri of carbon atoms from 8 to 20 inclusive    
2.2.15. Piesātinātu vai nepiesātinātu Esters of sorbitol with linear fatty    
  lineāro taukskābju ar 8 līdz 20 acids, saturated or unsaturated,    
  pārskaita oglekļa atomiem un with an even number of carbon    
  sorbīta esteri atoms from 8 to 20 inclusive    
2.2.16. Stearīnskābes un/vai etāndiola, Mono- and/or di-esters of stearic    
  bis(2-hidroksietil) ē tera, acid with etha- nediol and/or    
  trietilēnglikola monoesteri un/vai bis(2-hydroxyethyl) ether and/or    
  di-esteri triethylene glycol    
2.2.17. Al, Ca, Mg un Si oksīdi un Oxides and hydroxides of Al, Ca,    
  hidroksīdi un Al, Ca, Mg, K Mg and Si and silicates and hydrated    
  silikāti un silikātu hidrāti silicates of Al, Ca, Mg and K    
2.2.18. Polietilēnoksīds [polietilēnglikols] Polyethylene oxide Vidējā molekulmasa no 1200 līdz  
    [polyethyleneglycol] 4000  
2.2.19. Nātrija propionāts Sodium propionate    
2.3. Citas piedevas. Otrā grupa Other additives (Second class) Kopējais otrās grupas vielu daudzums  
      pārklātā plēvē nedrīkst pārsniegt  
      1 mg/dm2 un katras vielas vai  
      vielu grupas daudzums - plēvē  
      nedrīkst pārsniegt 0,2 mg/dm2 vai  
      attiecīgi norādīto zemāko robežu  
2.3.1. Alkil (C8-C18) benzola nātrija Sodium alkyl (C8-C18) benzene    
  sulfonāts sulphonate    
2.3.2. Izopropilnaftalīna nātrija sulfonāts Sodium isopropyl naphtalene    
    sulphonate    
2.3.3. Nātrija alkil (C8-C18) sulfāts Sodium alkyl (C8(C18) sulphate    
2.3.4. Nātrija alkil (C8-C18) sulfonāts Sodium alkyl (C8-C18) sulphonate    
2.3.5. Nātrija dioktilsulfosukcināts Sodium dioctylsulphosuccinate    
2.3.6. Dihidroksietildietilēna triamīna Distearate of dihydroxyethyl Ne vairāk kā 0,05 mg/dm2 plēves  
  monoacetāta distearāts diethylene triamine monoacetate    
2.3.7. NH4, Mg un K laurilsulfāti NH4, Mg and K lauryl sulphates    
2.3.8. N,N' -Distearoildiaminoetāns, N,N'-Distearoyl diaminoethane,    
  N,N'dipalmitoildiaminoetāns un N,N'-dipalmitoyl diaminoethane    
  N,N'-dioleoildiaminoetāns and N,N'-dioleolyl diamino-ethane    
2.3.9. 2-Heptadecil-4,4-bis 2-Heptadecyl-4,4-bis (methylene-    
  (metilēnstearāta) oksazolīns stearate) oxazoline    
2.3.10. Polietilēnaminostearamīda Polyethylene-aminostearamide Ne vairāk kā 0,1 mg/dm2 plēves  
  etilsulfāts ethylsulphate    
2.4. Polimērnesēji. Trešā grupa Anchoring agents (Third class) Vielu kopīgais daudzums nedrīkst  
      pārsniegt 1 mg/dm2  
2.4.1. Melamīna-formaldehīda Condensation product of Brīvs formaldehīds - ne vairāk  
  kondensācijas produkts, melamine-formaldehyde kā 0,5 mg/dm2 plēves. Brīvs  
  nemodificēts vai modificēts ar unmodified, or which may be melamīns - ne vairāk kā  
  vienu vai vairākām šādām vielām: modified with one or more of the 0,3 mg/dm2 plēves  
    following products:    
  butanols, dietilēntriamī ns, etanols, butanol, diethylenetriamine,    
  trietilēntetramīns, tetraetilēn- ethanol, triethylenetet-ramine, tetra-    
  pentamīns, tri-(2-hidroksietil) ethylenepentamine, tri-(2-hydroxy-ethyl)    
  amīns, 3,3'-diaminodipropilamīns, amine, 3,3'-diaminodipropylamine,    
  4,4'-diami-nodibutilamīns 4,4'-diaminodibutylamine    
2.4.2. Melamīna-urīnvielas-formaldehīda Condensation product of Brīvs formaldehīds - ne vairāk  
  kondensācijas produkts, modificēts melamine-urea-formaldehyde kā 0,5 mg/dm2 plēves. Brīvs  
  ar tris-(2-hidroksietil)amīnu modified with tris-(2- melamīns - ne vairāk kā  
    hydroxyethyl)amine 0,3 mg/dm2 plēves  
2.4.3. Šķērsšūtie katjonie Cross-linked cationic    
  polialkilēnamīni: polyalkyleneamines:    
  poliamīda-epihlorhidrīna sveķi, polyamide-epichlorhydrin resin    
  kas iegūti no diaminopropil- based on diaminopropylmethyl-    
  metilamīna un epihlorhidrīna, amine and epichlorhydrin,    
  poliamīda-epihlorhidrīna sveķi, polyamide-epichlorhydrin resin    
  kas iegūti no epihlorhidrīna, based on epichlorhydrin, adipic acid,    
  adipīnskābes, kaprolaktāma, caprolactam, diethylenetriamine    
  dietilēntriamīna un/vai etilēndiamīna, and/or ethylenediamine,    
  poliamīda-epihlorhidrīna sveķi, polyamide-epichlorhydrin resin    
  kas iegūti no adipīnskābes, based on adipic acid, diethylene-    
  dietilēntri-amīna un epihlor- triamine and epichlorhydrin, or    
  hidrīna vai epihlor- hidrīna un a mixture of epichlorhydrin and    
  amonjaka maisījuma, ammonia,    
  poliamīda-poliamīna-epihlor- polyamide-polyamine-epichlorhydrin    
  hidrīna sveķi, kas iegūti no resin based on epichlorhydrin,    
  epihlorhidrīna, dimetiladipāta un dimethyl adipate and    
  dietilēntriamīna, diethylenetriamine,    
  poliamīda-poliamīna-epihlor- polyamide-polyamine-epichlorhydrin    
  hidrīna sveķi, iegūti no epihlor- resin based on epichlorhydrin,    
  hidrīna, adipamīda un diamino- adipamide and diaminopropyl-    
  propilmetilamīna methylamine    
2.4.4. Polietilēnamīni un polietilēnimīni Polyethyleneamines and Ne vairāk kā 0,75 mg/dm2  
    polyethyleneimines    
2.4.5. Kondensācijas produkts, kas Condensation product of urea- Brīvs formaldehīds - ne vairāk  
  iegūts no urīnvielas - formaldehyde unmodified, or kā 0,5 mg/dm2 plēves  
  formaldehīda, nemodificēts vai which may be modified with one    
  modificēts ar šādām vielām: of the following products:    
  aminometilsulfonskābe, aminomethylsulphonic acid,    
  sulfanilskābe, butanols, diamino- sulphanilic acid, butanol, diamino-    
  butāns, diaminodietilamīns, butane, diaminodiethylamine,    
  diaminodipropilamīns, diamino- diaminodipropylamine, diaminopropane,    
  propāns, dietilēntriamīns, etanols, diethylenetriamine, ethanol,    
  guanidīns, metanols, guanidine, methanol, tetraethylene-    
  tetraetilēnpentamīns, pentamine, triethylenetetramine,    
  trietilēntetramīns, nātrija sulfīts sodium sulphite    
2.5. Ceturtā grupa Fourth class Vielu kopīgais daudzums ne  
      vairāk kā 0,01 mg/dm2 plēves  
2.5.1. Pārtikas eļļu amīnu un Products resulting from the reaction    
  polietilēnoksīda reakcijas produkti of the amines of edible oils with    
    polyethylene oxide    
2.5.2. Monoetanolamīna laurilsulfāts Monoethanolamine lauryl sulphate    

II. Pārklāta reģenerētas celulozes plēve

    Vielas nosaukums latviešu valodā Vielas nosaukums angļu valodā Ierobežojumi
  1 2 3 4
1. Reģenerēta celuloze Regenerated cellulose Ne mazāk kā 72 (w/w)  
2. Piedevas Additives Ne vairāk kā 27 (w/w) kopumā  
3. Pārklājums Coating Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 50 mg pārklājuma uz dm2 plē ves  
3.1. Polimēri Polymers Saskares pusē ar pārtiku vielu  
      kopējais daudzums nedrīkst  
      pārsniegt 50 mg/dm2 pārklājuma  
3.1.1. Celulozes etilēteri, Ethyl, hydroxyethyl,    
  hidroksietilēteri, hidroksipropil- hydroxypropyl and methyl ethers    
  ēteri un metilēteri of cellulose    
3.1.2. Celulozes nitrāts Cellulose nitrate Saskares pusē ar pārtiku vielu  
      kopējais daudzums nedrīkst pārsniegt  
      20 mg/dm2 pārklājuma; slāpekļa  
      daudzums celulozes nitrātā -  
      no 10,8 līdz 12,2 (w/w)  
3.1.3. Šādu monomēru polimēri, Polymers, copolymers and their    
  kopolimēri un to maisījumi: mixtures made with the following    
    monomers:    
  vinilacetāli, iegūti no vinyl acetals derived from    
  piesātinātiem (C1 - C6) aldehīdiem, saturated (C1-C6) aldehydes,    
  vinilacetāts, vinyl acetate,    
  akrilskābe, krotonskābe, acrylic, crotonic, itaconic, maleic,    
  itakonskābe, maleīnskābe, methacrylic acids and their esters,    
  metakrilskābe un to esteri,      
  butadiēns, butadiene,    
  stirēns, styrene,    
  metilstirēns, methylstyrene,    
  vinilidēnhlorīds, vinylidene chloride,    
  akrilnitrils, acrylonitrile,    
  metakrilnitrils, methacrylonitrile,    
  etilēns, propilēns, 1- un ethylene, propylene, 1- and    
  2-butilēns, 2-butylene,    
  vinilhlorīds vinylchloride Ne vairāk kā 1 mg/kg pārklājuma  
3.2. Sveķi Resins Saskares pusē ar pārtiku vielu  
      kopējais daudzums nedrīkst  
      pārsniegt 12,5 mg/dm2 pārklājuma  
3.2.1. Kazeīns Casein Tikai reģenerētas celulozes plēves  
      ražošanai ar celulozes nitrāta vai  
      vinilhlorīda un vinilacetāta  
      kopolimēru pārklājumiem  
3.2.2. Kolofonijs un/vai tā polimerizācijas, Colophony and/or its products of    
  hidrogenēšanas vai disproporcio- polymerization, hydrogenation, or    
  nēšanas produkti un to metilspirta, disproportionation and their esters    
  etilspirta vai C2-C6 daudzvērtīgo of methyl, ethyl or C2-C6 polyvalent    
  spirtu vai to maisījumu esteri alcohols, or mixtures of these alcohols    
3.2.3. Kolofonijs un/vai tā polimerizā- Colophony and/or its products of    
  cijas, hidrogenēšanas vai polymerization, hydrogenation, or    
  disproporcionēšanas produkti, disproportionation con-densed with    
  kondensēti ar akrilskābi, maleīn- acrylic, maleic, citric, fumaric and/or    
  skābi, citronskābi, fumārskābi phthalic acids and/or 2,2-bis(4-    
  un/vai ftālskābi un/vai 2,2-bis(4- hydroxyphenyl) propane formaldehyde    
  hidroksifenil) propānformaldehīdu and esterified with methyl, ethyl or    
  un esterificēti ar metilspirtu, C2-C6 polyvalent alcohols or mixtures    
  etilspirtu vai C2- C6 daudzvērtī- of these alcohols    
  gajiem spirtiem vai to maisījumiem      
3.2.4. Esteri, iegūti no bis(2-hidroksi- Esters derived from bis(2-hydroxy-    
  etil) ētera, pievienojot betapinēna ethyl) ether with addition products    
  un/vai dipentēna un/vai diterpēna of betapinene and/or dipentene and/or    
  produktus un maleīnskābes anhidrīdu diterpene and maleic anhydride    
3.2.5. Pārtikas želatīns Edible gelatine    
3.2.6. Rīcineļļa un tās hidrogenēšanas Castor oil and its products of hydro-    
  vai dehidratācijas produkti un to genation or dehydration and its    
  kondensēšanas produkti ar poli- condensation products with poly-    
  glicerīnu, adipīnskābi, citronskābi, glycerol, adipic, citric, maleic,    
  maleīnskābi, ftālskābi un phthalic and sebacic acids    
  sebacīnskābi      
3.2.7. Dabīgie sveķi [damars] Natural gum [damar]    
3.2.8. Poli-beta-pinēns [terpēna sveķi] Poly-beta-pinene [terpenic resins]    
3.2.9. Urīnvielas(formaldehīda sveķi Urea(formaldehyde resins (see    
  (sk. polimērnesēji) anchoring agents)    
3.3. Plastifikatori Plasticizers Saskares pusē ar pārtiku vielu  
      kopējais daudzums nedrīkst  
      pārsniegt 6 mg/dm2 pārklājuma  
3.3.1. Acetiltributilcitrāts Acetyl tributyl citrate    
3.3.2. Acetiltri(2-etilheksil) citrāts Acetyl tri(2-ethylhexyl) citrate    
3.3.3. Di-izobutiladipināts Di-isobutyl adipate    
3.3.4. Di-n-butiladipināts Di-n-butyl adipate    
3.3.5. Di-n-heksilazelāts Di-n-hexyl azelate    
3.3.6. Butilbenzilftalāts Butylbenzylphthalate Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 2,0 mg/dm2 pārklājuma  
3.3.7. Di-n-butilftalāts Di-n-butylphthalate Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 3,0 mg/dm2 pārklājuma  
3.3.8. Dicikloheksilftalāts Dicyclohexyl phthalate Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 4,0 mg/dm2 pārklājuma  
3.3.9. 2-Etilheksildifenilfosfāts 2-Ethylhexyl diphenyl phosphate Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 2,5 mg/dm2 pārklājuma  
3.3.10. Glicerīna monoacetāts [monoacetīns] Glycerol monoacetate [monoacetin]    
3.3.11. Glicerīna diacetāts [diacetīns] Glycerol diacetate [diacetin]    
3.3.12. Glicerīna triacetāts [triacetīns] Glycerol triacetate [triacetin]    
3.3.13. Dibutilsebacināts Di-butyl sebacate    
3.3.14. Di-(2-etilheksāl) sebacināts Di-(2-ethylhexal) sebacate    
  [dioktilsebacināts] [dioctylsebacate]    
3.3.15. Di-n-butiltartrāts Di-n-butyl tartrate    
3.3.16. Di-izobutiltartrāts Di-isobutyl tartrate    
3.4. Citas piedevas Other additives Kopējais vielu daudzums nepārklātā  
      reģenerētas celulozes plēvē nedrīkst  
      pārsniegt 6 mg/dm2, arī  
      pārklājumu saskares pusē ar pārtiku  
3.4.1. Š ī pielikuma I nodaļā minētās Additives listed in the first part Pirmajā nodaļā minētie  
  piedevas   ierobežojumi (tomēr daudzumi  
      attiecas uz nepārklātu reģenerētas  
      celulozes plēvi, arī pārklājumu  
      saskares ar pusē pārtiku)  
3.4.2. Īpašās pārklājumu piedevas Specific coating additives: Katrā apakšpunktā minētās vielas  
      vai vielu grupas daudzums saskares  
      pusē ar pārtiku nedrīkst pārsniegt  
      2 mg/dm2 (vai norādīto zemāku  
      robežu) pārklājuma  
3.4.2.1. 1-Heksadekanols un 1-oktadekanols 1-Hexadecanol and 1-octadecanol    
3.4.2.2. Piesātināto un nepiesātināto Esters of linear fatty acids,    
  lineāro taukskābju ar 8 līdz 20 saturated or unsaturated, with an    
  pārskaita og- lekļa atomiem un even number of carbon atoms from    
  ricinolskābes un etilspirta un 8 to 20 inclusive and of ricinoleic    
  lineāro butilesteri, amilesteri un acid with ethyl, butyl, amyl and    
  oleilspirtu esteri oleyl linear alcohols    
3.4.2.3. Montānvaski, kas satur attīrītas Montan waxes, comprising purified    
  montānskābes (C26-C32) un/vai to montanic (C26-C32) acids and/or their    
  etāndiola un/vai 1,3-butāndiola esters with ethanediol and/or 1,3-    
  esterus un/vai to Ca un K sāļus butanediol and/or their Ca and K salts    
3.4.2.4. Karnauba vasks Carnauba wax    
3.4.2.5. Bišu vasks Beeswax    
3.4.2.6. Esparto vasks Esparto wax    
3.4.2.7. Kandelila vasks Candelilla wax    
3.4.2.8. Dimetilpolisiloksāns Dimethylpolysiloxane Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 1 mg/dm2 pārklājuma  
3.4.2.9. Epoksidēta sojas eļļa Epoxidized soya-bean oil (oxirane    
  (oksirāna saturs 6 līdz 8) content 6 to 8)    
3.4.2.10. Rafinēts parafīns un Refined paraffin and    
  mikrokristalīna vaski microcrystalline waxes    
3.4.2.11. Pentaeritrīta tetrastearāts Pentaerythritol tetrastearate    
3.4.2.12. Monofosfāts un bis(okta- Mono- and bis(octadecyl- Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
  decildietilēnoksīda) fosfāts diethyleneoxide) phosphates kā 0,2 mg/dm2 pārklājuma  
3.4.2.13. Alifātiskās (C8-C20) skābes, Aliphatic acids (C8-C20) esterified    
  esterificētas ar mono- vai with mono- or di-(2-hydroxyethyl)-    
  di-(2-hidroksietil) amīnu amine    
3.4.2.14. 2- un 3-terc-Butil-4- 2- and 3-tert-Butyl-4- Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
  hidroksianizols [butilēts hydroxyanisole [butylated kā 0,06 mg/dm2 pārklājuma  
  hidroksianizols - BHA] hydroxyanisole - BHA]    
3.4.2.15. 2,6-Di-terc-butil-4-metilfenols 2,6-Di-tert-butyl-4-methylphenol Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
  [butilēts hidroksitoluols - BHT] [butylated hydroxytoluene - BHT] kā 0,06 mg/dm2 pārklājuma  
3.4.2.16. Di-n-oktiltin-bis(2-etilheksil) Di-n-octyltin-bis(2-ethylhexyl) Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
  maleāts maleate kā 0,06 mg/dm2 pārklājuma  
3.5. Šķīdinātāji Solvents Saskares pusē ar pārtiku vielu  
      kopējais daudzums nedrīkst  
      pārsniegt 0,6 mg/dm2 pārklājuma  
3.5.1. Butilacetāts Butyl acetate    
3.5.2. Etilacetāts Ethyl acetate    
3.5.3. Izobutilacetāts Isobutyl acetate    
3.5.4. Izopropilacetāts Isopropyl acetate    
3.5.5. Propilacetāts Propyl acetate    
3.5.6. Acetons Acetone    
3.5.7. 1-Butanols 1-Butanol    
3.5.8. Etanols Ethanol    
3.5.9. 2-Butanols 2-Butanol    
3.5.10. 2-Propanols 2-Propanol    
3.5.11. 1-Propanols 1-Propanol    
3.5.12. Cikloheksāns Cyclohexane    
3.5.13. Etilēnglikola monobutilēteris Ethyleneglycol monobutyl ether    
3.5.14. Etilēnglikola monobutilētera acetāts Ethyleneglycol monobutyl ether acetate    
3.5.15. Etilēnglikola monoetilēteris Ethyleneglycol monoethyl ether    
3.5.16. Etilēnglikola monoetilētera acetāts Ethyleneglycol monoethyl ether acetate    
3.5.17. Etilēnglikola monometilēteris Ethyleneglycol monomethyl ether    
3.5.18. Etilēnglikola monometilētera Ethyleneglycol monomethyl ether    
  acetāts acetate    
3.5.19. Metiletilketons Methyl ethyl ketone    
3.5.20. Metilizobutilketons Methyl isobutyl ketone    
3.5.21. Tetrahidrofurāns Tetrahydrofuran    
3.5.22. Toluols Toluene Saskares pusē ar pārtiku ne vairāk  
      kā 0,06 mg/dm2 pārklājuma  

  Piezīmes.

1. Procentuālais daudzums izteikts kā svara attiecība (w/w) un aprēķināts bezūdens nepārklātai reģenerētas celulozes plēvei.

2. Kvadrātiekavās minēts parasti izmantotais tehniskais nosaukums.

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

01.01.1999