Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.36

Rīgā 2018.gada 23.maijā (prot. Nr.28, 94.§)

Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 2.oktobra saistošajos noteikumos Nr.188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12.panta 2.1daļu

Izdarīt Rīgas domes 2012.gada 2.oktobra saistošajos noteikumos Nr.188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr.169; 2013, Nr.20) šādus grozījumus:

1. Svītrot 9.punktu.

2. Izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

"10. No līdzfinansējuma maksas 100% apmērā attiecīgajā mācību gadā atbrīvo izglītojamos, ja izglītojamā dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, un:

10.1. izglītojamais ir no ģimenes, kura ir reģistrēta Rīgas pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimeņu reģistrā;

10.2. izglītojamais ir no ģimenes, kurai ar Rīgas Sociālā dienesta lēmumu ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss;

10.3. izglītojamam noteikta invaliditāte;

10.4. izglītojamais apgūst izglītības programmu sporta izglītības iestāžu mācību treniņu septītā apmācības gada grupā (MT 7);

10.5. izglītojamais ir iekļauts sporta meistarības pilnveidošanas un augstākās sporta meistarības pilnveidošanas mācību grupā;

10.6. izglītojamais ir iekļauts Latvijas sporta veidu federāciju apstiprinātajā izlašu dalībnieku vai kandidātu sarakstā."

3. Izteikt 11.punktu šādā redakcijā:

"11. Vecāki maksā 50% no noteiktās līdzfinansējuma maksas, ja izglītojamā dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, un:

11.1. divi bērni no vienas ģimenes apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu vienā vai dažādās Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs;

11.2. viens bērns no ģimenes apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu, bet otrs bērns interešu izglītības programmu vienā vai dažādās Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs."

4. Izteikt 13.punktu šādā redakcijā:

"13. Līdzfinansējuma maksas atlaides tiek piemērotas no nākamā mēneša pēc izglītojamā vecāku iesnieguma saņemšanas izglītības iestādē un saskaņā ar iepriekšējā mēneša pēdējā datuma Rīgas domes Vienotās informācijas sistēmas (turpmāk - RDVIS) datiem. Gadījumos, kad informācija par tiesībām saņemt līdzfinansējuma maksas atlaides nav iegūstama no RDVIS vai citiem Rīgas pilsētas pašvaldības reģistriem, izglītības iestāde ir tiesīga pieprasīt vecāku iesniegumam pievienot attiecīgos faktus apliecinošus dokumentus atlaides piemērošanai."

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2018.gada 23.maija saistošajiem noteikumiem Nr.36 "Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 2.oktobra saistošajos noteikumos Nr.188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2012.gada 2.oktobra saistošajos noteikumos "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"" (turpmāk - saistošie noteikumi) sagatavoti, lai precizētu atbrīvojumu no līdzfinansējuma maksas saņemšanas kārtību.
Saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka turpmāk dati par daudzbērnu ģimenes statusu tiek iegūti no Rīgas pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimeņu reģistra, kurā tiks reģistrētas ģimenes, kuru aprūpē ir vismaz trīs bērni, ja ģimenes dzīvesvieta ir deklarēta vienā adresē Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.
Noteikumos tiek noteikts, ka arī cita veida atbrīvojumi no līdzfinansējuma ir attiecināmi uz izglītojamiem, kuru dzīvesvietas adrese ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.
Grozāmo saistošo noteikumu 11.punkts ir precizēts, nosakot, ka tiesības uz 50% atbrīvojumu no līdzfinansējuma maksas iegūst izglītojamais no ģimenes, kurā divi bērni apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmas vienā vai dažādās izglītības iestādēs vai kurā viens bērns apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu, bet otrs interešu izglītības programmu vienā vai dažādās izglītības iestādēs.
Grozāmo saistošo noteikumu 13.punktā tiek precizēta izglītojamo vecāku iesniegumu un tiem pievienojamo dokumentu iesniegšanas kārtība.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Rīgas domes 2017.gada 23.maija lēmuma Nr.5290 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības daudzbērnu reģistru" 10.punktu 2018.gada 1.maijā Rīgas pilsētas pašvaldībā darbību ir uzsācis Rīgas pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimeņu reģistrs, kurā tiek reģistrētas ģimenes, kuru aprūpē ir vismaz trīs bērni, ja ģimenes dzīvesvieta ir deklarēta vienā adresē Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, tāpēc saistošajos noteikumos ir ietverta norma, kas paredz datu iegūšanu no minētā reģistra.
Tā kā 100% atbrīvojumi no līdzfinansējuma maksas tiks attiecināti tikai uz tām daudzbērnu ģimenēm, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, tad grozāmajos saistošajos noteikumos nepieciešams precizēt, ka arī citi noteiktie atbrīvojumi no līdzfinansējuma maksas ir attiecināmi tikai uz izglītojamiem, kuru dzīvesvieta deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Ieņēmumi no līdzfinansējuma maksājumiem tiek plānoti tādā apmērā, lai segtu ar profesionālās ievirzes izglītības programmu nodrošināšanu saistītos izdevumus. Precizējot un samazinot to personu, kurām pienākas atbrīvojumi no līdzfinansējuma maksas, loku (atbrīvojumi neattieksies uz izglītojamiem, kuru dzīvesvieta nav deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā), palielināsies izglītības iestāžu ieņēmumi.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi tiešā veidā neietekmē uzņēmējdarbības vidi.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Tiek samazinātas administratīvās procedūras, kas saistītas ar datu ieguvi un pārbaudi, ņemot vērā, ka dati par daudzbērnu ģimenes statusu turpmāk tiks iegūti e-vidē no Rīgas pilsētas pašvaldības uzturēta reģistra.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ņemti vērā iedzīvotāju un izglītības iestāžu priekšlikumi attiecībā uz atbrīvojumu piešķiršanas kārtību daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kurās bērni vienlaicīgi apgūst profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

07.06.2018