Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 24

Rēzeknē 2017. gada 24. novembrī (prot. Nr. 15, 13. p.)

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 27.11.2009. saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par papildu materiālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punktu

1. Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 27.11.2009. saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par papildu materiālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi) ("Latvijas Vēstnesis", 205 (4191)) šādus grozījumus:

1.1. Aizstāt 1.3. punktā skaitļus un vārdus "5.21. un 5.41. punktā" ar skaitļiem un vārdiem "3.3., 5.51. un 5.61. punktā".

1.2. Papildināt saistošos noteikumus ar 2.9. un 2.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.9. pabalsts dokumentu noformēšanai;

2.10. pabalsts izglītības ieguves atbalstam."

1.3. Izteikt 3.3. un 3.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3. Jaungada svētku pabalstu piešķir:

3.3.1. Aprūpes mājās biroja klientam;

3.3.2. bērnam ar invaliditāti;

3.3.3. trūcīgās ģimenes bērnam līdz 15 gadu vecumam"

3.4. Jaungada svētku pabalsts ir mantisks pabalsts (dāvana), kura vērtība ir līdz 10 euro."

1.4. Papildināt saistošos noteikumus ar 3.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.5. Jaungada svētku pabalstu piešķir:

3.5.1. Aprūpes mājās biroja klientam, saskaņā ar Pārvaldes vadītāja rīkojumu;

3.5.2. bērnam ar invaliditāti un trūcīgas ģimenes bērnam - bērna likumiskajam pārstāvim uzrādot bērna invaliditāti apliecinošu dokumentu vai izziņu par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam."

1.5. Izteikt 5.1.1, 5.1.2 un 5.1.3 apakšpunktu šādā reakcijā:

"5.1.1 Tiesības saņemt pabalstu ir personai, ja tās deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, un jaundzimušā bērna pirmā un vienīgā deklarētā pamata dzīvesvieta ir Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

5.1.2 Vienreizējo pabalstu jaundzimušā aprūpei piešķir:

5.1.2 1. vienam no jaundzimušā bērna vecākiem;

5.1.2 2. aizbildnim, adoptētājam, kura ņēmusi aizbildnībā vai adoptējusi bērnu līdz 12 mēnešu vecumam, ja šis pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

5.1.3 Vienreizējā pabalsta jaundzimušā aprūpei apmērs:

5.1.3 1. vecākam, ja viena no vecākiem deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā: par pirmo bērnu - 100 euro, par otro - 150 euro, par trešo - 200 euro, par ceturto - 250 euro, par piekto un nākamajiem - 500 euro.

5.1.3 2. vecākam, ja abu vecāku deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā, bērna mātei, ja bērna dzimšanas reģistrā nav ierakstītas ziņas par bērna tēvu, adoptētājam un aizbildnim: par pirmo bērnu - 200 euro, par otro - 300 euro, par trešo - 400 euro, par ceturto - 500 euro, par piekto un nākamajiem - 1000 euro."

1.6. Papildināt saistošos noteikumus ar 5.3.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3.3. ja persona, kas pieprasījusi pabalstu, 5.3.3 punktā noteiktajā gadījumā nenoslēdz vai nepilda vienošanos."

1.7. Papildināt saistošos noteikumus ar 5.3.1, 5.3.2 un 5.3.3 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3.1 Pabalsta mērķis ir jaundzimušā pamatvajadzību nodrošināšana - higiēnas priekšmetu, kā arī mīkstā inventāra un citu bērna audzināšanai un kopšanai paredzētu priekšmetu iegāde.

5.3.2 Pārvaldei pirms pabalsta piešķiršanas ir tiesības apsekot ģimeni dzīvesvietā, lai pārliecinātos, ka bērnam tiek nodrošināta pietiekama aprūpe.

5.3.3 Ja apsekošanā konstatēts, ka bērnam netiek nodrošināta pietiekama aprūpe, tad Pārvaldes sociālā darba speciālists un persona, kas pieprasīju pabalstu, vienojas par pabalsta saņemšanas kārtību - par pabalsta izmaksas veidu, konkrētu pabalsta izlietojuma mērķi un kārtību, kādā persona pamato pabalsta izlietojumu. Šajā gadījumā pabalstu var izmaksāt pa daļām, izmaksu naudā daļēji vai pilnībā var aizvietot ar preču vai pakalpojumu apmaksu."

1.8. Papildināt 5.1 1. apakšpunktu pēc vārda "izciešanas" ar vārdiem "ne mazāk kā sešus mēnešus".

1.9. Izteikt 5.4 nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"5.4 Ēdināšanas pabalsts"

1.10. Papildināt saistošos noteikumus ar 5.4 1.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.4 1.1 Ēdināšanas pabalstu ir tiesības saņemt Rēzeknes pilsētas pašvaldībā reģistrētas daudzbērnu ģimenes bērniem, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu Rēzeknes pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Pabalstu piešķir 50% apmērā no maksas par ēdināšanas pakalpojumu."

1.11. Papildināt saistošos noteikumus ar 5.5 un 5.6 nodaļu šādā redakcijā:

"5.5 Pabalsts dokumentu noformēšanai

5.5 1. Pabalstu dokumentu noformēšanai ir tiesības saņemt trūcīgai ģimenei (personai).

5.5 2. Pabalsts tiek piešķirts vienu reizi gadā un tā apmērs kalendārā gada laikā nepārsniedz 30 euro.

5.5 3. Pabalsts tiek piešķirts, pamatojoties uz personas iesniegumu, izdevumus apliecinošiem dokumentiem un vienošanos par līdzdarbību savas sociālās situācijas uzlabošanai.

5.6 Pabalsts izglītības ieguves atbalstam

5.6 1. Tiesības saņemt pabalstu izglītības ieguves atbalstam ir trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei, kurās ir bērni no 3 gadu vecuma.

5.6 2. Pabalsts tiek piešķirts vienu reizi kalendārajā gadā bērna no 3 gadu vecuma izglītības ieguves atbalstam.

5.63. Pabalsta izglītības ieguves atbalstam apmērs katram bērnam:

5.6 3.1. no trūcīgas ģimenes - 90 euro;

5.6 3.2. no maznodrošinātas ģimenes - 60 euro.

5.6 4. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs iesniedz Pārvaldē iesniegumu un izziņu no mācību iestādes par izglītības apguvi.

5.6 5. Pabalsts tiek izmaksāts bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu vai skaidrā naudā."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks A. Rešetņikovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 24 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 27.11.2009. saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par papildu materiālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Pašreizējās situācijas raksturojums Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 10 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 27.11.2009. saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par papildu materiālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā"" (turpmāk - saistošie noteikumi) nosaka pašvaldības brīvās iniciatīvas papildu materiālo palīdzību pašvaldības iedzīvotājiem un tās saņemšanas kārtību.
2. Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība Pašvaldības sociālās palīdzības sistēma veidojas, ņemot vērā sociālās palīdzības pabalsta mērķi un pabalsta pieprasītāja ienākumu un materiālā stāvokļa novērtējumu, savukārt šajos saistošajos noteikumos tiek noteikts pašvaldības brīvprātīgais sociālais atbalsts iedzīvotājiem, nevērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo situāciju vai gadījumos, kad atbalsta mērķis nav Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktās pamatvajadzības.

Pabalstu apmērs un saņemšanas nosacījumi tiek pārskatīti, izvērtējot Rēzeknes pilsētas pašvaldības iedzīvotāju vajadzības.

3. Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Saistošajos noteikumos tiek veikti šādi grozījumi:

1) Saistošie noteikumi tiek papildināti ar normām, kas nosaka Jaungada svētku pabalsta trūcīgo ģimeņu bērniem līdz 15 gadu vecumam, pabalsta dokumentu noformēšanai, pabalsta izglītības ieguves atbalstam apmēru un saņemšanas kārtību, jo tie uzskatāmi par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem. Līdz šim minēto pabalstu saņemšanas kārtību noteica Rēzeknes pilsētas domes 2013.gada 20.decembra saistošie noteikumi Nr. 70 "Par materiālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā".

Saistošo noteikumu 3.5.2. punktā noteiktajā gadījumā personām nav pienākums dokumentus iesniegt, bet gan tos uzrādīt, saņemot Jaungada svētku pabalstu, jo pabalsts var tikt izsniegts laikā un vietā, kur sociālā darba speciālistiem nebūs iespējas pārbaudīt ziņas par personu.

2) Precizēti pabalsta jaundzimušā aprūpei saņemšanas nosacījumi. Pabalstu jaundzimušā aprūpei būs tiesības saņemt, ja jaundzimušā bērna pirmā un vienīgā deklarētā pamata dzīvesvieta un pabalsta pieprasītāja deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir Rēzeknes pilsētas administratīvā teritorija.

Tiek palielināts pabalsta jaundzimušā aprūpei apmērs, ņemot vērā kurš pēc kārtas bērns ir piedzimis (adoptēts, ņemts aizbildnībā). Ja pabalsts tiek pieprasīts par dvīņiem vai vairāk vienās dzemdībās dzimušiem bērniem, tad pabalsts tiek piešķirts katram bērnam, ņemot vērā bērnu dzimšanu pēc kārtas, piemēram, ja ģimenē ir jau viens bērns, tad dvīņi ģimenē tiks uzskatīti kā otrais un trešais bērns (5.1.3 2. apakšpunktā noteiktajā gadījumā pabalsta apmērs kopā būs 700 euro).

3) Pabalstu personām, kuras atgriezušās no ieslodzījuma vietas pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, būs tiesības saņemt, ja brīvības atņemšanas iestādē persona izcieš sodu ne mazāk kā sešus mēnešus. Atrašanās brīvības atņemšanas iestādē mazāk kā sešus mēnešus būtiski neietekmē personas, kas izcieš sodu, sociālo un materiālo situāciju.

4) Ēdināšanas pabalstu būs tiesības saņemt arī Rēzeknes pilsētas pašvaldībā reģistrētas daudzbērnu ģimenes bērniem, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu Rēzeknes pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē - 50% apmērā no maksas par ēdināšanas pakalpojumu.

Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusu nosaka, saskaņā ar Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 9. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 8 "Rēzeknes pilsētas pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība".

4. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Vienreizējā pabalsta jaundzimušā aprūpei piešķiršanai 2018. gadā ir nepieciešami papildus finanšu līdzekļi - 30 900 euro apmērā, pavisam jaundzimušā pabalsta izmaksas nodrošināšanai būs nepieciešami 74 000 euro.

Ēdināšanas pabalsta daudzbērnu ģimeņu bērniem nodrošināšanai 2018. gadā būs nepieciešami papildus finanšu līdzekļi 30 096,00 euro apmērā.

Grozījumi saistošo noteikumu 5.1 1. punktā, nosakot ierobežojumu - "seši mēneši" pabalsta personām, kas atgriezušās no ieslodzījuma vietas saņemšanai (nelabvēlīgs nosacījums) samazinās pabalsta saņēmēju skaitu - 30 %.

Citi saistošo noteikumu grozījumi precizē materiālās palīdzības saņemšanas kārtību bez finansiālas ietekmes.

5. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
6. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Neietekmē.
7. Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem saistošie noteikumi sagatavoti Likuma "Par pašvaldībām" 41. panta pirmās daļas 1. punkts, 43. panta trešā daļa, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 32. pants, Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punkts.
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar saistošo noteikumu projektu Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tiks ievietots Rēzeknes pilsētas pašvaldības mājaslapā internetā www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks A. Rešetņikovs

01.01.2018