Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 681

Rīgā 2016. gada 25. oktobrī (prot. Nr. 57 5. §)
Kārtība, kādā iestāžu un organizāciju ievestās preces tiek atbrīvotas no ievedmuitas nodokļa
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma
6. panta 15. punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā iestāžu un organizāciju ievestās preces atbrīvo no ievedmuitas nodokļa.

2. No ievedmuitas nodokļa atbrīvo sabiedriskā labuma organizāciju (turpmāk – organizācija) un iestāžu ievestās preces, kas minētas Padomes 2009. gada 16. novembra Regulas (EK) Nr. 1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem (turpmāk – Regula Nr. 1186/2009), 61. pantā (turpmāk – preces), ja ievēroti visi šādi nosacījumi:

2.1. iestādes un organizācijas darbību reglamentējošos dokumentos (piemēram, statūtos, nolikumos vai satversmē) ir norādīts darbības mērķis – bezatlīdzības palīdzības sniegšana;

2.2. iestādei un organizācijai šo noteikumu 3. punktā minētā iesnieguma iesniegšanas brīdī nav nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu parādu vai attiecīgo maksājumu termiņi ir pagarināti (atlikti, sadalīti) nodokļu jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, un iestāde vai organizācija veic maksājumus saskaņā ar nodokļu administrācijas lēmumu (nomaksas grafiku) vai nodokļu administrācijas lēmuma izpilde ir apturēta uz pirmstiesas izskatīšanas laiku;

2.3. iestādes un organizācijas pēdējā gada laikā ievestās preces, kam ir bijis piemērots atbrīvojums no ievedmuitas nodokļa, ir izmantotas atbilstoši to ievešanas mērķim.

3. Iestāde un organizācija iesniegumu par atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa (pielikums), un kravas pavaddokumentus iesniedz, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu, vai, ja iesnieguma iesniegšanas brīdī Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēma nedarbojas, – elektroniska dokumenta veidā vai papīra formā.

4. Valsts ieņēmumu dienests pēc šo noteikumu 3. punktā minētā iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa, vai lēmumu par atteikumu piešķirt atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa.

5. Šo noteikumu 4. punktā minēto lēmumu Valsts ieņēmumu dienests paziņo likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajā kārtībā.

6. Iestāde un organizācija triju mēnešu laikā pēc to preču saņemšanas, kurām piemērots atbrīvojums no ievedmuitas nodokļa, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pārskatu par bezatlīdzības palīdzības sniegšanai izsniegtajām precēm, tajā norādot preču izsniegšanas datumu, ziņas par preču saņēmēju (juridiskas personas nosaukumu, reģistrācijas numuru vai fiziskas personas vārdu, uzvārdu, personas kodu), izsniegto preču nosaukumu un daudzumu.

7. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005. gada 20. decembra noteikumus Nr. 957 "Kārtība, kādā budžeta iestāžu un sabiedriskā labuma organizāciju ievestās preces tiek atbrīvotas no ievedmuitas nodokļa" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 206. nr.; 2008, 24. nr.).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
Pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 25. oktobra
noteikumiem Nr. 681
Iesniegums par atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskai darbībai, piemērojot atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa
 
(iestādes vai organizācijas pilns nosaukums, juridiskā adrese)
 
LV           
(komersanta reģistrācijas un identifikācijas numurs (EORI))

Labdarībai vai filantropiskai darbībai paredzētā krava Latvijas Republikā tiks ievesta

 
(muitas kontroles punkts)
 
Nr.
p. k.
Kravas saturs (preces nosaukums)Preces daudzumsPreces vērtība

Pielikumā: informācija par kravas saturu – uz _____ lapām.

Saskaņā ar Padomes 2009. gada 16. novembra Regulu (EK) Nr.  1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem (turpmāk – regula Nr.  1186/2009), ievesto preču izmantošanas mērķis:

  
 
 
 

Esmu informēts: ja kravas saturs netiek izlietots atbilstoši izmantošanas mērķim saskaņā ar regulu Nr.  1186/2009, rodas muitas parāds, kura apmēru aprēķina, pamatojoties uz ievedmuitas nodokļa likmēm, kādas bija spēkā dienā, kad kravas saturs vairs netika izlietots atbilstoši izmantošanas mērķim.

   
   
(iesniedzēja pārstāvja vai pilnvarotās personas vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs) (paraksts*)

Piezīme.* Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
28.10.2016