Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

Izdarīt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā šādus grozījumus:

1. Izteikt 12.1 pantu šādā redakcijā:

"12.1 pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem

Nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīvo pārkāpumu izdarīšanu piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Administratīvo sodu nepilngadīgajam vecumā no 14 līdz 18 gadiem piemēro, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus var piemērot arī nepilngadīgajiem vecumā no 11 līdz 14 gadiem, ja viņi izdarījuši pārkāpumu, par kuru paredzēta administratīvā atbildība."

2. Papildināt kodeksu ar 51.4 pantu šādā redakcijā:

"51.4 pants. Lauksaimniecības zemes izmantošanas nosacījumu neievērošana

Par lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, pārkāpjot normatīvajos aktos par zemes privatizāciju noteiktā rakstveida apliecinājuma termiņu, ja zemes platība ir no viena līdz 20 hektāriem, -

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajai personai līdz sešdesmit euro, bet juridiskajai personai - līdz simt piecdesmit euro.

Par lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, pārkāpjot normatīvajos aktos par zemes privatizāciju noteiktā rakstveida apliecinājuma termiņu, ja zemes platība ir no 21 līdz 50 hektāriem, -

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajai personai no sešdesmit euro līdz trīssimt piecdesmit euro, bet juridiskajai personai - no simt piecdesmit euro līdz sešsimt piecdesmit euro.

Par lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, pārkāpjot normatīvajos aktos par zemes privatizāciju noteiktā rakstveida apliecinājuma termiņu, ja zemes platība ir no 51 līdz 100 hektāriem, -

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajai personai no trīssimt piecdesmit euro līdz piecsimt euro, bet juridiskajai personai - no sešsimt piecdesmit euro līdz tūkstoš piecsimt euro.

Par lauksaimniecības zemes neizmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā, pārkāpjot normatīvajos aktos par zemes privatizāciju noteiktā rakstveida apliecinājuma termiņu, ja zemes platība pārsniedz 100 hektārus, -

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajai personai no piecsimt euro līdz septiņsimt euro, bet juridiskajai personai - no tūkstoš piecsimt euro līdz piectūkstoš euro."

3. Papildināt 155.pantu ar astoto daļu šādā redakcijā:

"Par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem -

uzliek naudas sodu pārdevējam no simt četrdesmit līdz simt septiņdesmit pieciem euro, bet juridiskajām personām - no trīssimt piecdesmit līdz septiņsimt euro."

4. Papildināt 210.panta pirmo daļu pēc skaitļa "51.2" ar skaitli "51.4".

5. Aizstāt 214.panta pirmajā daļā skaitli un vārdus "155.panta trešajā un ceturtajā" ar skaitli un vārdiem "155.panta trešajā, ceturtajā un astotajā".

6. Aizstāt 231.panta pirmajā daļā skaitļus "51.-53." ar skaitļiem "51.-51.3, 52., 53.".

7. Izteikt 274.panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"Ja administratīvo pārkāpumu izdarījis nepilngadīgais, institūcija (amatpersona) izvērtē jautājumu par administratīvā pārkāpuma lietas nosūtīšanu pašvaldības administratīvajai komisijai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai. Šādā gadījumā institūcija (amatpersona) pieņem lēmumu par personas atzīšanu par vainīgu administratīvā pārkāpuma izdarīšanā, nepiemērojot administratīvo sodu. Ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana nepilngadīgajam konkrētajā gadījumā nav lietderīga, institūcija (amatpersona) lemj par administratīvā soda piemērošanu."

8. Papildināt pārejas noteikumus ar 32. un 33.punktu šādā redakcijā:

"32. Šā kodeksa 51.4 pantu piemēro fiziskajām un juridiskajām personām, kas likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" noteikto lauksaimniecības zemi iegādājušās īpašumā pēc 2014.gada 1.novembra.

33. Šā kodeksa 12.1 pantā un 274.panta ceturtajā daļā noteiktie pienākumi piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus un izvērtēt jautājumu par administratīvā pārkāpuma lietas nosūtīšanu pašvaldības administratīvajai komisijai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai attiecināmi uz administratīvo pārkāpumu lietām, kurās lēmumu par nepilngadīgā atzīšanu par vainīgu administratīvā pārkāpuma izdarīšanā pieņem, sākot ar 2016.gada 1.jūniju."

Likums stājas spēkā 2016.gada 1.jūnijā.

Likums Saeimā pieņemts 2016.gada 21.aprīlī.

Valsts prezidents R.Vējonis

Rīgā 2016.gada 12.maijā

01.06.2016