Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr. 429

Rīgā 2015. gada 28. jūlijā (prot. Nr. 36 31. §)
Sabiedriskas nozīmes pakalpojumu sniegšanas saistību uzlikšanas kārtība valsts nozīmes civilās aviācijas lidlaukam
Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju"
27.2 panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts nozīmes civilās aviācijas lidlaukam (turpmāk – lidlauks) uzliek sabiedriskas nozīmes pakalpojumu sniegšanas saistības un nosaka kompensāciju par izmaksām, kuras lidlaukam radušās, izpildot uzliktās saistības.

2. Šo noteikumu 1. punktā minētās sabiedriskas nozīmes pakalpojumu sniegšanas saistības lidlaukam uzliek, lai nodrošinātu atbalstu tādu sabiedriski svarīgu funkciju veikšanai kā meklēšana un glābšana, civilmilitārās sadarbības atbalsta sniegšana, kā arī citām sabiedriski svarīgām funkcijām, kas aptver jūras akvatorijas apsekošanu, medicīniska nolūka gaisa pārvadājumus, aviācijas palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem, stihisku nelaimju (katastrofu) seku likvidēšanu (nelaimes skarto rajonu apsekošana, novērošana, iedzīvotāju evakuēšana, pārtikas produktu, apģērbu, medikamentu, aprīkojuma, būvmateriālu un citu materiālu piegādes), valsts pārvaldes iestāžu kopīgās mācības, kurās iesaistīti arī to rīcībā esošie gaisa kuģi, un meža dzīvnieku vakcināciju (turpmāk – sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistības).

3. Šos noteikumus nepiemēro regulāro gaisa pārvadājumu apjoma un lidojumu regularitātes saistību noteikšanai.

4. Šos noteikumus piemēro lidlaukiem, kuru vidējais gada satiksmes apjoms divu finanšu gadu laikā pirms sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistību uzlikšanas un uzlikto saistību nodrošināšanas periodā nepārsniedz 200 000 pasažieru.

5. Sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistības lidlaukam, kas pieder kapitālsabiedrībai, kurā pašvaldībai ir izšķiroša ietekme, uzliek ministrijas, kas ir atbildīgas par attiecīgo funkciju nodrošināšanu, un pašvaldība, kopīgi noslēdzot sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistību līgumu (turpmāk – līgums). Ja kādas šo noteikumu 2. punktā minētās funkcijas nodrošināšanai ir nepieciešams pakalpojums, kas nav nepieciešams citu šo noteikumu 2. punktā minēto funkciju izpildei, to norāda kopīgi noslēgtajā līgumā vai slēdz atsevišķu līgumu konkrētā pakalpojuma nodrošināšanai.

6. Līgumā ietver šādas būtiskas sastāvdaļas:

6.1. pakalpojumu sniegšanas saistību apraksts un izpildes prasības;

6.2. lidlauks, kam uzliekamas pakalpojumu sniegšanas saistības, un, ja nepieciešams, attiecināmā teritorija;

6.3. informācija par ekskluzīvo vai īpašo tiesību būtību, kas piešķirtas lidlaukam;

6.4. kompensācijas maksimālā un faktiskā apmēra aprēķināšanas, kontroles, kā arī kompensācijas apmēra pārskatīšanas kārtība un parametri, kas vismaz reizi trijos gados līguma darbības periodā un tā beigās tiek pārskatīti un, ja nepieciešams, atjaunināti un precizēti;

6.5. savstarpējo norēķinu kārtība un finanšu resursu piešķiršanas nosacījumi;

6.6. pārmaksāto kompensācijas summu atmaksāšanas kārtība un termiņi;

6.7. līguma darbības ilgums, kas nepārsniedz 10 gadus. Ja līgumā lidlaukam tiek noteikts ieguldījums, kas ir jāamortizē ilgākā periodā saskaņā ar vispārpieņemtiem grāmatvedības principiem, līguma darbības ilgums var pārsniegt 10 gadus;

6.8. atsauce uz Eiropas Komisijas 2011. gada 20. decembra Lēmumu 2012/21/ES par Līguma par Eiropas Savienības darbību 106. panta 2. punkta piemērošanu valsts atbalstam attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem dažiem uzņēmumiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi.

7. Valsts vai pašvaldība kompensē izmaksas, kas lidlaukam radušās, izpildot noslēgto līgumu.

8. Valsts kompensācija šo noteikumu izpratnē ir valsts budžeta likumā kārtējam gadam šim mērķim paredzētā valsts budžeta dotācija vai attiecīgās ministrijas pamatfunkciju īstenošanai valsts budžetā paredzētie līdzekļi. Pašvaldības kompensācija šo noteikumu izpratnē ir pašvaldības budžetā šim mērķim paredzētā dotācija kārtējam gadam.

9. Kompensāciju par izmaksām, kas lidlaukam radušās, līguma ietvaros sniedzot pakalpojumus, kurus lidlauks nenodrošinātu, ja tam nebūtu uzliktas minētās saistības, katrā konkrētā gadījumā aprēķina, ņemot vērā pakalpojumu sniegšanas saistību aprakstā noteikto prasību un standartu nodrošināšanas faktiskās izmaksas.

10. Slēdzot līgumu, attiecīgā ministrija un pašvaldība līgumā ietver nosacījumus, kas ļauj pārliecināties, ka līgumā netiek iekļautas izmaksas, kuras kompensē saskaņā ar pakalpojumu sniegšanas saistību līgumu noteikta apjoma un lidojumu regularitātes nodrošināšanai, un ka vienas un tās pašas izmaksas nav paredzēts kompensēt vienlaikus vairāku noslēgto līgumu ietvaros.

11. Ja sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistības uzliek kopīgi vairākas ministrijas un pašvaldība, tās līgumā paredz nosacījumus par plānotā kompensācijas apmēra sadalījumu starp līguma slēdzējiem un vienojas par katras līgumslēdzējas puses atbildību, lai izmaksājamā kompensācija atbilstu pakalpojumu sniegšanas saistību aprakstam.

12. Ja lidlauks bez uzliktajām sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistībām papildus veic saimniecisko darbību vai tam ir uzliktas sabiedriskas nozīmes pakalpojumu sniegšanas saistības noteikta apjoma un lidojumu regularitātes nodrošināšanai, tas ar līguma izpildi saistītos ieņēmumus un izdevumus uzskaita atsevišķi. No sabiedriski svarīgu funkciju veikšanas atbalsta saistību izpildei piešķirtajiem līdzekļiem aizliegts finansēt citas lidlauka darbības. Izpildot ministriju un pašvaldību kopīgi noslēgtā līguma prasības, lidlauks nošķir un atsevišķi uzskaita pakalpojumu sniegšanas saistību aprakstā noteikto prasību un standartu nodrošināšanas izmaksas.

Ministru prezidenta vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
04.08.2015