Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās"

Izdarīt likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 5.nr.; 1999, 14.nr.; 2001, 1.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2008, 4.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "likums "Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību"" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Publiskas personas mantas atsavināšanas likums" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt 4.pantu šādā redakcijā:

"4.pants. Nostiprinājuma lūgumam dokumenti pievienojami šajā likumā un Zemesgrāmatu likumā noteiktajos gadījumos. Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis nekustamā īpašuma ierakstīšanai nepieciešamo zemes robežu plānu un informāciju par ēkas (būves) kadastrālo uzmērīšanu iegūst Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk - Kadastra informācijas sistēma). Ieskatīšanās Kadastra informācijas sistēmā pielīdzināma attiecīgo ziņu iegūšanai no dokumenta papīra formā."

3. Izslēgt 6.pantu.

4. Aizstāt 10.pantā vārdus un skaitli "šā likuma 4.pantā" ar vārdiem "šajā likumā".

5. Izteikt 14.pantu šādā redakcijā:

"14.pants. (1) Ierakstot zemesgrāmatā ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma tiesību priekšmets, zemesgrāmatā atklājams atsevišķs nodalījums.

(2) Ja zemi īpašumā iegūst ēku (būvju) īpašnieks vai ēku (būvi) - zemes īpašnieks, ēkas (būves) īpašums pievienojams zemes īpašuma nodalījumam un ēku (būvju) nodalījums slēdzams arī bez īpašnieka lūguma, ja zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis nekonstatē normatīvajos aktos noteiktos šķēršļus zemes īpašuma un ēkas (būves) īpašuma savienošanai. Šādā gadījumā nekustamajam īpašumam saglabājams zemes īpašuma kadastra numurs."

6. Izteikt 15.pantu šādā redakcijā:

"15.pants. Ierakstot saskaņā ar šā likuma 13.pantu zemesgrāmatā ēkas (būves), zemesgrāmatas nodalījuma pirmajā daļā izdarāma atzīme: "Ēka (būve) saistīta ar zemes gabalu (attiecīgās zemes vienības kadastra apzīmējums)."

7. Izslēgt 16.pantu.

8. Izteikt 19.pantu šādā redakcijā:

"19.pants. (1) Zemesgrāmatā kā patstāvīgi īpašuma objekti nav ierakstāmas:

1) mazēkas, izņemot garāžas;

2) žogi;

3) lineāras inženierbūves, izņemot transporta būves;

4) šādas transporta būves: akvedukti, apūdeņošanas un kultivācijas hidrobūves, sliežu ceļi, kā arī saskaņā ar Dzelzceļa likumu dzelzceļa infrastruktūras sastāvā ietilpstošas inženierbūves;

5) inženierbūves, kuru laukums ir mazāks par 50 kvadrātmetriem vai augstums ir mazāks par 10 metriem.

(2) Šā panta pirmās daļas 5.punktā minētie apjoma ierobežojumi neattiecas uz kultūrvēsturiskām inženierbūvēm un transporta būvēm."

9. Aizstāt 20.pantā vārdus "Valsts zemes dienestā" ar vārdiem "Kadastra informācijas sistēmā".

10. Aizstāt 26.pantā skaitli "16." ar skaitli "15.".

11. Aizstāt 35.pantā skaitli "16." ar skaitli "15.".

12. Aizstāt 43.pantā vārdus "likumam "Par dzīvokļa īpašumu"" ar vārdiem "Dzīvokļa īpašuma likumam".

13. Izteikt 45.pantu šādā redakcijā:

"45.pants. Īpašuma tiesības uz dzīvokļiem, kas iegūti privātpersonām un publiskām personām piederošā dzīvojamā mājā, nostiprināmas zemesgrāmatā, ja dzīvojamā māja ir ierakstīta zemesgrāmatā un dzīvokļa īpašumi reģistrēti Kadastra informācijas sistēmā."

14. Papildināt pārejas noteikumus ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Šā likuma 4.panta jaunā redakcija stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī."

Likums Saeimā pieņemts 2014.gada 30.oktobrī.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2014.gada 15.novembrī

29.11.2014