Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 31.05.2016. - ... / Spēkā esošā
Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.8

Ventspilī 2014.gada 12.septembrī (prot. Nr.11; 6.§)
Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ventspils pilsētas pašvaldībā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.1 punktu, 2.panta 8.1 daļu,
3.panta 1.4 daļu un 9.panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ventspils pilsētas pašvaldība īsteno ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" deleģētās tiesības piemērot nekustamā īpašuma nodokli Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa administrācijas funkcijas veic Ventspils pilsētas domes Finanšu nodaļa.

3. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas (to daļas), kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas).

4. Ar nekustamā īpašuma nodokli apliek ar pašvaldības lēmumu atzītas vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, piemērojot nodokļa likmi 3 procentu apmērā no šādas turpmāk minētās lielākās kadastrālās vērtības:

4.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

4.2. būves kadastrālās vērtības.

(Ventspils pilsētas domes 29.04.2016. saistošo noteikumu Nr. 3 redakcijā)

5. Ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi šo noteikumu 4.1.apakšpunkta izpratnē tiek uzskatīta zemes vienība, bet, ja uz vienas zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgo zemes vienības daļu aprēķina proporcionāli katras būves platībai.

6. Vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusa noteikšanu un tā atcelšanu organizē Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvā inspekcija.

7. Šo saistošo noteikumu 4.punktā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa likme vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm tiek piemērota ar nākamo mēnesi pēc pašvaldības lēmuma, ar kuru būvei noteikts attiecīgais statuss, pieņemšanas. Kopā ar lēmumu par būves atzīšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi nodokļa maksātājam tiek nosūtīts maksāšanas paziņojums par nekustamā īpašuma nodokli.

(Ventspils pilsētas domes 29.04.2016. saistošo noteikumu Nr. 3 redakcijā)

8. Ja būvei tiek atcelts vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statuss, šo saistošo noteikumu 4.punktā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi pārtrauc piemērot ar nākamo mēnesi pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

(Ventspils pilsētas domes 29.04.2016. saistošo noteikumu Nr. 3 redakcijā)

9. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (tās daļu), dzīvokļu īrnieki, kuriem īres līgumi slēgti ar pašvaldību.

(Ventspils pilsētas domes 11.09.2015. saistošo noteikumu Nr. 5 redakcijā; punkta jaunā redakcija stājas spēkā 01.01.2016., sk. 12.punktu)

10. Nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde tiek uzsākta ne vēlāk kā septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

11. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

12. Grozījumi šo saistošo noteikumu 9.punktā stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī.

(Ventspils pilsētas domes 11.09.2015. saistošo noteikumu Nr. 5 redakcijā)

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks
infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš
31.05.2016