Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/32

Rīgā 2013.gada 4.decembrī (prot. Nr.45, 5.p.)
Noteikumi par universālo pakalpojumu elektronisko sakaru nozarē
Izdoti saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 62.panta pirmo daļu,
64.panta otro daļu un likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu
regulatoriem
" 25.panta pirmo daļu

1. Noteikumi par universālo pakalpojumu elektronisko sakaru nozarē (turpmāk – noteikumi) nosaka universālajā pakalpojumā ietilpstošo pakalpojumu sarakstu, universālā pakalpojuma apjomu, ģeogrāfisko teritoriju un galalietotāju loku un universālā pakalpojuma saistības, kuras Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) nosaka elektronisko sakaru komersantam.

2. Noteikumos ir lietoti šādi termini:

2.1. universālā pakalpojuma lietotājs – galalietotājs, kurš pieprasa vai lieto universālo pakalpojumu;

2.2. universālā pakalpojuma sniedzējs – elektronisko sakaru komersants, kuram saskaņā ar Regulatora lēmumu ir noteikts pienākums sniegt universālo pakalpojumu.

3. Universālajā pakalpojumā ietilpstošo pakalpojumu sarakstā ietverti šādi elektronisko sakaru pakalpojumi publiskā telefonu tīkla fiksētās pieslēguma vietās:

3.1. piekļuves nodrošināšana galalietotājiem;

3.2. balss telefonijas pakalpojumi;

3.3. publiskais datu un elektronisko ziņojumu pārraides pakalpojums publiskajā telefonu tīklā ar ātrumu ne mazāku kā 9600 biti sekundē.

4. Universālajā pakalpojumā ietilpst šādi pakalpojumi, kurus universālā pakalpojuma sniedzējs nodrošina universālā pakalpojuma lietotājiem:

4.1. vismaz viena visaptveroša telefonu uzziņu dienesta pakalpojumi;

4.2. pieeja visaptverošam abonentu sarakstam.

5. Universālais pakalpojums ir pieejams universālā pakalpojuma lietotājiem visā Latvijas Republikas teritorijā.

6. Universālā pakalpojuma sniedzējs nodrošina invalīdiem sniegtā universālā pakalpojuma maksas atlaides.

7. Universālā pakalpojuma sniedzējs nodrošina vismaz vienu izvēles tarifu plānu, nosakot telefona līnijas abonēšanas maksu, kas nepārsniedz pieņemamu tarifu, saskaņā ar Regulatora noteikto pieņemamā tarifa noteikšanas principu, ja tāds ir noteikts.

8. Universālā pakalpojuma sniedzējs reizi gadā līdz 1.februārim iesniedz Regulatoram atskaiti par universālā pakalpojuma saistību izpildi par iepriekšējo kalendāro gadu.

9. Atzīt par spēku zaudējušiem ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2007.gada 30.maija lēmumu Nr.152 apstiprinātos Noteikumus par universālo pakalpojumu elektronisko sakaru nozarē (Latvijas Vēstnesis, 2007., 89.nr.).

10. Šie noteikumi stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Šajos noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 7.marta Direktīvas 2002/22/EK par universālo pakalpojumu un lietotāju tiesībām attiecībā uz elektronisko sakaru tīkliem un pakalpojumiem (universālā pakalpojuma direktīva);

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 25.novembra direktīva 2009/136/EK, ar ko groza direktīvu 2002/22/EK par universālo pakalpojumu un lietotāju tiesībām attiecībā uz elektronisko sakaru tīkliem un pakalpojumiem, direktīvu 2002/58/EK par personas datu apstrādi un privātās dzīves aizsardzību elektronisko komunikāciju nozarē un regulu (EK) Nr. 2006/2004 par sadarbību starp valstu iestādēm, kas atbildīgas par tiesību aktu īstenošanu patērētāju tiesību aizsardzības jomā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja p.i. padomes loceklis R.Irklis
01.01.2014