Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.460

Rīgā 2012.gada 26.jūnijā (prot. Nr.36 64.§)
Padziļinātās sadarbības programmas komisijas nolikums
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
7.1 panta piekto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Padziļinātās sadarbības programmas komisija (turpmāk – komisija) ir koleģiāla konsultatīva institūcija, kura vērtē nodokļu maksātāja atbilstību Padziļinātās sadarbības programmas (turpmāk – programma) dalībnieka statusam un sniedz Finanšu ministrijai atzinumu par to.

II. Komisijas sastāvs

2. Komisijas sastāvā ir 10 komisijas locekļu.

3. Komisijā iekļauj pārstāvjus, kurus pilnvarojušas šādas institūcijas:

3.1. Finanšu ministrija – divus pārstāvjus;

3.2. Valsts ieņēmumu dienests – divus pārstāvjus;

3.3. Ekonomikas ministrija – vienu pārstāvi;

3.4. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība – vienu pārstāvi;

3.5. Latvijas Darba devēju konfederācija – vienu pārstāvi;

3.6. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera – vienu pārstāvi;

3.7. Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija – vienu pārstāvi;

3.8. Latvijas Nodokļu konsultantu asociācija – vienu pārstāvi.

4. Komisijas pilnvaru laiks ir trīs gadi no dienas, kad Ministru kabinets apstiprinājis komisijas personālsastāvu.

5. Komisijas priekšsēdētājs ir Finanšu ministrijas pārstāvis. Komisijas priekšsēdētāja vietnieku pirmajā komisijas sēdē ievēlē komisijas locekļi ar vienkāršu balsu vairākumu.

6. Šo noteikumu 3.punktā minētajai institūcijai ir tiesības atsaukt savu pilnvaroto komisijas locekli, iesniedzot komisijas priekšsēdētājam attiecīgās institūcijas lēmumu un pilnvarojot darbībai komisijā citu pārstāvi.

III. Komisijas uzdevumi un tiesības

7. Komisijai ir šādi uzdevumi:

7.1. izskatīt nodokļu maksātāja iesniegto pieteikumu dalībai programmā;

7.2. normatīvajos aktos par programmas darbību noteiktajā kārtībā sniegt Finanšu ministrijai atzinumu par nodokļu maksātāja atbilstību programmas dalībnieka statusa iegūšanas kritērijiem;

7.3. normatīvajos aktos par programmas darbību noteiktajā kārtībā sniegt atzinumu par programmas dalībnieka statusa atņemšanu.

8. Komisijai ir šādas tiesības:

8.1. uzaicināt nodokļu maksātāju piedalīties komisijas sēdē;

8.2. pieaicināt komisijas darbā par konsultantiem amatpersonas, zinātniekus un speciālistus (turpmāk – eksperti);

8.3. ja nepieciešams, pieprasīt nodokļu maksātājam sniegt papildu informāciju;

8.4. pieprasīt un saņemt no valsts un pašvaldību institūcijām komisijas uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju.

IV. Komisijas darba organizācija

9. Komisijas sēdes ir slēgtas. Tajās var piedalīties nodokļu maksātājs vai tā pilnvarotais pārstāvis, ja attiecīgajā sēdē tiek izskatīts attiecīgā nodokļu maksātāja iesniegtais pieteikums dalībai programmā un komisija to ir uzaicinājusi piedalīties komisijas sēdē, kā arī komisijas uzaicinātie eksperti.

10. Komisijas sēdes sasauc pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā reizi trijos mēnešos.

11. Komisijas priekšsēdētājs:

11.1. organizē un vada komisijas darbu;

11.2. sasauc komisijas sēdes un apstiprina to darba kārtību;

11.3. atbilstoši komisijas lēmumam uzaicina ekspertu, nodokļu maksātāju vai nodokļu maksātāja pārstāvi piedalīties komisijas sēdē, pieprasa nodokļu maksātājam sniegt papildu informāciju un pieprasa un saņem no valsts un pašvaldību institūcijām komisijas uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju;

11.4. paraksta komisijas atzinumu.

12. Komisijas priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

13. Komisijas locekļi:

13.1. izvērtē nodokļu maksātājus, kuri iesnieguši pieteikumu dalībai programmā, un pauž viedokli par tiem;

13.2. ja nepieciešams, sniedz atbilstoši kompetencei pieejamo informāciju par atalgojuma līmeni un citiem ekonomiskajiem rādītājiem konkrētā tautsaimniecības nozarē;

13.3. sagatavo un iesniedz komisijas priekšsēdētājam priekšlikumus komisijas darba pilnveidošanai.

14. Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz seši komisijas locekļi.

15. Ja komisija nav lemttiesīga, piecu darbdienu laikā sasauc atkārtotu sēdi.

16. Ekspertam, nodokļu maksātājam vai tā pārstāvim, kas piedalās komisijas sēdē, nav balsstiesību komisijas lēmumu pieņemšanā.

17. Lēmumu komisija pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu, atklāti balsojot. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

18. Ja komisijas loceklim kāda jautājuma izskatīšanā rodas interešu konflikts – personiska vai mantiska ieinteresētība (piemēram, saistība ar nodokļu maksātāju, par kuru tiek lemts jautājums komisijas sēdē, vai ar šā nodokļu maksātāja tiešo konkurentu), viņam ir pienākums pirms balsojuma par to paziņot komisijas priekšsēdētājam, vienlaikus izsakot lūgumu par atstatīšanu no attiecīgā jautājuma izskatīšanas.

19. Ja komisijas priekšsēdētājs konstatē, ka komisijas loceklis ir šo noteikumu 18.punktā minētajā interešu konflikta situācijā, komisijas priekšsēdētājam ir pienākums atstatīt attiecīgo komisijas locekli no jautājuma izskatīšanas.

20. Šo noteikumu 18. un 19.punktā noteiktajā kārtībā atstatītā komisijas locekļa balss netiek ņemta vērā kvoruma noteikšanā.

21. Komisijas sēdes protokolē. Protokolu paraksta attiecīgās sēdes vadītājs un komisijas sekretārs.

22. Komisijas loceklim, uzaicinātajam ekspertam, kā arī nodokļu maksātājam vai tā pilnvarotam pārstāvim, kura atbilstība programmas dalībnieka kritērijiem tiek vērtēta konkrētajā sēdē, ir tiesības pieprasīt, lai tā viedoklis tiktu ierakstīts protokolā.

23. Finanšu ministrija:

23.1. materiāltehniski nodrošina komisijas darbu;

23.2. ne vēlāk kā trīs darbdienas pirms komisijas sēdes elektroniski nosūta komisijas locekļiem uzaicinājumu uz komisijas sēdi, komisijas sēdes darba kārtību un nodokļu maksātāju pieteikumus dalībai programmā;

23.3. triju darbdienu laikā pēc komisijas sēdes sagatavo un elektroniski nosūta komisijas locekļiem saskaņošanai sēdes protokola projektu un komisijas atzinumu projektus, kas sagatavoti atbilstoši komisijas sēdē nolemtajam.

24. Komisijas loceklis triju darbdienu laikā pēc šo noteikumu 23.3.apakšpunktā minēto dokumentu saņemšanas elektroniski saskaņo tos vai izdara protokola projektā vai atzinuma projektā atbilstošus precizējumus un nosūta tos Finanšu ministrijai. Ja minētajā termiņā attiecīgās darbības nav veiktas, protokola projekts un atzinuma projekts uzskatāms par saskaņotu.

25. Komisijas loceklim un uzaicinātajam ekspertam aizliegts izpaust trešajām personām jebkādu informāciju, kas tam kļuvusi zināma, pildot šajos noteikumos noteiktos uzdevumus.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministra vietā – zemkopības ministre L.Straujuma
05.07.2012