Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/4

Rīgā 2012.gada 22.februārī (prot. Nr.8, 4.p.)

Noteikumi par prasībām elektroenerģijas sadales sistēmas operatora neatkarībai

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
19.panta otrās daļas 3.punktu, trešo daļu, ceturto daļu un likuma
"Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem"
10.panta pirmo daļu un 25.panta pirmo daļu

1. Noteikumi par prasībām elektroenerģijas sadales sistēmas operatora neatkarībai nosaka:

1.1. kādus dokumentus un informāciju elektroenerģijas sadales sistēmas operators (turpmāk - sistēmas operators) iesniedz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (turpmāk - regulators), lai apliecinātu sistēmas operatora neatkarības atbilstību Elektroenerģijas tirgus likuma 19.panta otrajā daļā noteiktajām prasībām;

1.2. kārtību, kādā iesniedz, publicē un izvērtē sistēmas operatora ziņojumu par neatkarības nodrošināšanai veiktajiem pasākumiem.

2. Lai apliecinātu sistēmas operatora atbilstību Elektroenerģijas tirgus likuma 19.panta otrajā daļā noteiktajām prasībām, sistēmas operators iesniedz šādus dokumentus un informāciju:

2.1. sistēmas operatora statūtus un sistēmas operatora valdes locekļu darba līgumus vai citus civiltiesiskus līgumus, uz kuru pamata valdes loceklis darbojas sistēmas operatorā, kas apliecina, ka viena un tā pati persona nevar vienlaikus ieņemt amatu vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta struktūrās, kas tieši vai netieši ikdienas darbībā ir atbildīgas par elektroenerģijas ražošanu, pārvadi un tirdzniecību;

2.2. apliecinājumu, ka sistēmas operatora valdes locekļiem tiek nodrošinātas tiesības neatkarīgi no vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta un valdošā uzņēmuma pieņemt lēmumus attiecībā uz aktīviem, kas nepieciešami sadales sistēmas ekspluatācijai, uzturēšanai vai attīstībai. Apliecinājumam pievieno pamatojošos dokumentus (piemēram, sistēmas operatora atalgojuma politiku);

2.3. atbilstības programmu, kurā noteikti konkrētu darbinieku pienākumi, kā arī pasākumi, kas veicami, lai nepieļautu diskriminējošu rīcību.

3. Sistēmas operators ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc attiecīgo dokumentu apstiprināšanas informē regulatoru par statūtu grozījumiem, lēmumiem un līgumiem, kuru rezultātā mainās kompetences sadalījums:

3.1. starp sistēmas operatora pārvaldes institūcijām;

3.2. starp vertikāli integrēta elektroapgādes komersanta un sistēmas operatora pārvaldes institūcijām;

3.3. starp valdošā uzņēmuma un sistēmas operatora kā atkarīgās sabiedrības pārvaldes institūcijām Koncernu likuma izpratnē.

4. Sistēmas operators katru gadu līdz 1.aprīlim rakstveidā iesniedz regulatoram ziņojumu par sistēmas operatora atbilstību neatkarības prasībām un atbilstības programmas izpildi iepriekšējā kalendārajā gadā. Ziņojumam pievieno dokumentus un informāciju atbilstoši šo noteikumu 2.punktam.

5. Piecu dienu laikā no šo noteikumu 4.punktā noteiktā ziņojuma iesniegšanas regulatorā dienas sistēmas operators to publicē savā mājas lapā internetā.

6. Ja sistēmas operatora iesniegtie dokumenti un informācija ir nepietiekami vai neprecīzi, regulators var pieprasīt papildu informāciju.

7. Regulators Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā un kārtībā izvērtē sistēmas operatora iesniegto ziņojumu un sniedz atzinumu par neatkarības nodrošināšanai veikto pasākumu pietiekamību.

8. Atzīt par spēku zaudējušiem Noteikumus par minimālajām prasībām elektroenerģijas sistēmas operatora neatkarībai, kas apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2006.gada 8.februāra lēmumu Nr.37 (Latvijas Vēstnesis, 2006, 27.nr.).

9. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
priekšsēdētājs V.Lokenbahs

01.03.2012