Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.91

Rīgā 2012.gada 31.janvārī (prot. Nr.6 20.§)
Kārtība, kādā fiziskās personas skaidras naudas uzkrājumus iemaksā kontā kredītiestādē

1. Noteikumi nosaka kārtību un termiņu, kādā fiziskās personas skaidras naudas uzkrājumus iemaksā savā kontā kredītiestādē.

2. Noteikumi attiecas uz Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma 8.panta pirmajā un otrajā daļā minētajām personām (turpmāk – persona).

3. Noteikumos minētā kārtība neattiecas uz personas skaidru naudu, kas iegūta pēc 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00.

4. Persona skaidras naudas uzkrājumus iemaksā savos kontos Latvijas vai ārvalsts kredītiestādēs, kas pieņem skaidru naudu, ar vienu vai vairākiem maksājumiem latos vai ārvalsts valūtā, kādā ir skaidras naudas uzkrājumi.

5. Persona skaidras naudas iemaksu veic saskaņā ar attiecīgajā kredītiestādē fizisko personu apkalpošanai paredzētajiem pakalpojumu nosacījumiem vai saskaņā ar individuāli noslēgtu vienošanos.

6. Lai noteiktu skaidras naudas uzkrājumu kopsummu latos, persona skaidras naudas uzkrājuma ārvalsts valūtā ekvivalentu latos nosaka atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam 2011.gada 31.decembrī. Ja personas skaidras naudas uzkrājums ir ārvalsts valūtā, kurai Latvijas Banka nenosaka oficiālo maiņas kursu, šādas valūtas kursu aprēķina, izmantojot Latvijas Bankas noteikto euro kursu un Latvijas Bankas norādītajā informācijas avotā publicēto attiecīgās ārvalstu valūtas kursu attiecībā pret euro.

7. Skaidras naudas uzkrājumu kopsummā neuzskaita par oficiāliem maksāšanas līdzekļiem pieļaujamas numismātikas kolekciju naudas zīmes, monētas un investīciju monētas.

8. Ja personas skaidras naudas uzkrājumu kopsummas apmērs pēc 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00 ir samazinājies, bet joprojām pārsniedz 10 000 latu fiziskai personai vai 4000 latu valsts amatpersonai, persona iemaksā savā kontā kredītiestādē skaidras naudas uzkrājumus apmērā, kas pārsniedz minēto apjomu.

9. Ja personas skaidras naudas uzkrājumu kopsummas apmērs pēc 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00 ir samazinājies un nepārsniedz 10 000 latu fiziskai personai vai 4000 latu valsts amatpersonai, personai nav pienākuma veikt skaidras naudas uzkrājumu iemaksu savā kontā kredītiestādē.

10. Persona skaidras naudas uzkrājumus iemaksā savā kontā kredītiestādē tā, lai naudas līdzekļi kontā atrastos 2012.gada 1.jūnija pulksten 24.00.

11. Pēc šo noteikumu 10.punktā minētā pienākuma veikšanas persona naudas uzkrājumu savā kontā kredītiestādē saglabā vismaz līdz 2012.gada 2.jūnija pulksten 00.05.

12. Persona, iemaksājot skaidras naudas uzkrājumus savā kontā kredītiestādē, maksājuma uzdevumā var norādīt atsauci uz Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma prasību izpildi.

13. Personai ir tiesības neiemaksāt skaidras naudas uzkrājumu savā kontā kredītiestādē, ja skaidras naudas uzkrājums ir tādā ārvalsts valūtā, kādu kredītiestāde Latvijā nepieņem (darījumus neveic). Šādā gadījumā personai ir pienākums pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma uzrādīt skaidras naudas uzkrājumu attiecīgajā valūtā.

14. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma personai ir pienākums sniegt informāciju par šajos noteikumos minēto pienākumu izpildi vai objektīvus pierādījumus par to neizpildes iemesliem.

15. Personai ir tiesības brīvi rīkoties ar savā kredītiestādes kontā iemaksātajiem naudas uzkrājumiem, izņemot laikposmu no 2012.gada 1.jūnija pulksten 24.00 līdz 2012.gada 2.jūnija pulksten 00.05.

Ministru prezidenta vietā – labklājības ministre I.Viņķele

Finanšu ministrs A.Vilks
10.02.2012