Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta rīkojums Nr.387

Rīgā 2011.gada 17.augustā (prot. Nr.48 40.§)

Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju

1. Lai saskaņā ar Ministru kabineta 2011.gada 17.augusta rīkojumu Nr.386 "Par atklāta konkursa izsludināšanu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu" veiktu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu atlasi un vērtēšanu, izveidot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju (turpmāk - komisija) šādā sastāvā:

Komisijas priekšsēdētāja

E.Dreimane - Valsts kancelejas direktore

Komisijas locekļi:

A.Freibergs - Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators

A.Kalniņš - Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors

J.Kažociņš - Satversmes aizsardzības biroja direktors

J.Reiniks - Drošības policijas priekšnieks

Komisijas sekretāre

V.Kisļicka - Valsts kancelejas Personāla nodaļas vadītāja

2. Komisijai saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu atklāta konkursa nolikumu (pielikums) izvērtēt pretendentus, kuri pieteikušies konkursam uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu.

3. Komisijai priekšlikumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendenta kandidatūru iesniegt Ministru prezidentam.

4. Komisijas priekšsēdētājs, ja nepieciešams, komisijas darbā var pieaicināt citus speciālistus un ekspertus.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Tieslietu ministrs, iekšlietu ministra
pienākumu izpildītājs A.Štokenbergs



 

Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 17.augusta
rīkojumam Nr.387

Atklāta konkursa uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu nolikums

I. Vispārīgie jautājumi

1. Nolikums nosaka kārtību, kādā tiek nodrošināta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu (turpmāk - pretendents) atlase un vērtēšana.

2. Konkursa komisijas sastāvs apstiprināts ar Ministru kabineta 2011.gada 17.augusta rīkojumu Nr.387 "Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju" (turpmāk - komisija).

3. Tiesības piedalīties komisijas sēdēs novērotāja statusā pēc saskaņošanas ar komisijas priekšsēdētāju ir to nevalstisko organizāciju pilnvarotajiem pārstāvjiem, kuras darbojas korupcijas novēršanas jomā. Nevalstisko organizāciju pārstāvju viedoklim ir ieteikuma raksturs. Nevalstiskās organizācijas pārstāvis, kas piedalās komisijas sēdēs, apliecina, ka nav tādu faktu vai apstākļu, kuru dēļ viņš būtu ieinteresēts kāda konkrēta pretendenta izvēlē, kā arī apņemas neizpaust ierobežotas pieejamības informāciju, ja pārstāvim tāda ir kļuvusi zināma, piedaloties komisijas sēdēs, kā arī nesniedz komentārus plašsaziņas līdzekļiem par konkursa pretendentiem un vērtēšanu.

4. Konkurss notiek divās kārtās. Pretendentu atlase un vērtēšana notiek komisijas sēdes laikā. Komisijas sēdes vada komisijas priekšsēdētājs. Komisijas sēdes tiek protokolētas, un tās protokolē komisijas sekretārs.

5. Komisijas darbību materiāltehniski nodrošina Valsts kanceleja.

6. Pretendentu iesniegtā informācija un informācija par konkursa norisi saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5.panta otrās daļas 2.punktu ir ierobežotas pieejamības informācija, un tā netiek publiskota, izņemot šā nolikuma 11. un 17.punktā minēto informāciju, ievērojot ārējos normatīvajos aktos noteiktās klasificētās informācijas aizsardzības prasības.

II. Konkursa izsludināšana

7. Saskaņā ar Ministru kabineta 2011.gada 17.augusta rīkojumu Nr.386 "Par atklāta konkursa izsludināšanu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu" Valsts kanceleja publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" sludinājumu par konkursa izsludināšanu uz biroja priekšnieka amatu.

8. Sludinājumā norāda amata pretendentiem izvirzāmās prasības, iesniedzamos dokumentus, pieteikšanās termiņu un vietu, kā arī informāciju par atklāta konkursa nolikuma un citas ar pieteikšanos konkursā saistītas informācijas saņemšanas iespējām. Valsts kanceleja publicē minēto informāciju Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

9. Pretendenti šā nolikuma 12.punktā minētos dokumentus iesniedz Valsts kancelejas Personāla nodaļā (Brīvības bulv. 36, Rīga, LV-1520).

10. Komisijas priekšsēdētājs piecu darbdienu laikā pēc pretendentu pieteikšanās termiņa beigām nosaka konkursa kārtu norises laiku un vietu.

11. Komisijas priekšsēdētājs nākamajā dienā pēc pieteikšanās termiņa beigām informē plašsaziņas līdzekļus par visiem pretendentiem, kas pieteikušies konkursam, nosaucot viņu vārdu, uzvārdu, darbavietu un amatu.

12. Lai komisija izvērtētu pretendentu atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 4.panta otrajā daļā noteiktajām obligātajām prasībām un no šīm prasībām izrietošajām prasmēm, kas noteiktas šā nolikuma 1.pielikumā, pretendenti iesniedz šādus dokumentus:

12.1. pretendenta pieteikuma vēstule dalībai konkursā (2.pielikums), kurā ietverta detalizēta pretendenta motivācija, atspoguļojot arī pretendenta izpratni par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (turpmāk - birojs) funkcijām, īsumā sniedzot vērtējumu par aktualitātēm korupcijas novēršanas un apkarošanas un politisko organizāciju (partiju) finansēšanas jomā, kā arī pretendenta vadības kompetenču pašnovērtējumu, ņemot vērā normatīvajos aktos noteikto biroja priekšnieka kompetenci;

12.2. pretendenta dzīvesgaitas apraksts (CV) (atbilstoši Europass CV standartam, kas pieejams tīmekļa vietnē www.europass.lv);

12.3. atsauksmes no iepriekšējām darbavietām;

12.4. augstāko izglītību apliecinoša dokumenta kopija;

12.5. valsts valodas prasmi apliecinoša dokumenta kopija, ja latviešu valoda nav dzimtā valoda. Valsts valodas prasmes līmenis un pakāpes ir noteiktas Ministru kabineta 2009.gada 7.jūlija noteikumu Nr.733 "Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi" 1.pielikumā (C līmeņa 2.pakāpe, kods 1121 37);

12.6. svešvalodu prasmes apliecinoša dokumenta kopija vai pretendenta apliecināts svešvalodu prasmes pašnovērtējums, ko pretendents nosaka atbilstoši Eiropas Valodas prasmes līmeņiem (līmeņu sadalījums pieejams tīmekļa vietnē http://www.europass.lv/files/A1.pdf) un kas atbilst vismaz B2 līmenim;

12.7. pretendenta aizpildīta aptaujas lapa saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 6.janvāra noteikumu Nr.21 "Valsts noslēpuma, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas, Eiropas Savienības un ārvalstu institūciju klasificētās informācijas aizsardzības noteikumi" 2.pielikumu, ko iesniedz vienlaikus ar pieteikumu vai pēc pieteikuma iesniegšanas Valsts kancelejā. Aizpildīto aptaujas lapu pretendents ievieto atsevišķā aploksnē un iesniedz Valsts kancelejā personiski, uz aploksnes norādot "Aptaujas lapa".

13. Ja nepieciešams, pretendenta kvalifikācijas un prasmju pilnīgai pārbaudes nodrošināšanai komisija ir tiesīga lūgt pretendentu sniegt papildu informāciju, kā arī uzrādīt dokumentu oriģinālus.

III. Konkursa pirmā kārta

14. Konkursa pirmās kārtas mērķis ir izskatīt pretendentu iesniegtos dokumentus un kompetento iestāžu sniegtos atzinumus par pretendentiem, lai pieņemtu lēmumu par pretendentu atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 4.panta otrajā daļā noteiktajām obligātajām prasībām.

15. Komisija mēneša laikā pieņem lēmumu par to, kuri pretendenti izvirzāmi konkursa otrajai kārtai un kuri noraidāmi, norādot noraidījuma iemeslu.

16. Konkursa otrajai kārtai izvirzītajiem pretendentiem tiek nosūtīts rakstisks uzaicinājums uz konkursa otro kārtu, bet noraidītajiem - paziņojums par konkursa pirmās kārtas rezultātiem.

17. Komisijas priekšsēdētājs informē plašsaziņas līdzekļus par konkursa otrajai kārtai izvirzītajiem pretendentiem, nosaucot pretendenta vārdu, uzvārdu, darbavietu un amatu.

IV. Konkursa otrā kārta

18. Konkursa otrās kārtas komisijas sēde notiek 10 darbdienu laikā pēc konkursa pirmās kārtas noslēguma. Otrajā kārtā komisija padziļināti vērtē:

18.1. pretendenta pieredzi un kvalifikāciju, ņemot vērā iesniegtos dokumentus, kā arī pretendenta kvalifikācijas un prasmju pašnovērtējumu, ko pretendents sniedz intervijas laikā;

18.2. izpratni par biroja un biroja priekšnieka kompetencēm, ko vērtē saskaņā ar šā nolikuma 20., 21. un 22.punktu.

19. Komisija sagatavo konkursa otrās kārtas norisei nepieciešamos dokumentus (pretendentu iesniegto dokumentu kopijas, kompetento iestāžu atzinumu kopijas, konkursa pirmās kārtas komisijas sēdes protokolu), kā arī divus jautājumus par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetencēm un divus jautājumus par biroja priekšnieka kompetencēm un prasmēm. Atbildes uz minētajiem jautājumiem pretendenti sniedz rakstiski.

20. Komisijas sēdes laikā pretendents rakstiski sniedz atbildes uz komisijas iepriekš sagatavotajiem jautājumiem (šā nolikuma 19.punkts). Pēc tam notiek pārrunas ar pretendentu, lai izvērtētu viņa atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 4.panta otrajā daļā noteiktajām obligātajām prasībām, ievērojot arī šā nolikuma 1.pielikumu.

21. Katrs komisijas loceklis vērtē pretendenta rakstiski sniegtās atbildes un savu vērtējumu ieraksta pretendenta novērtēšanas lapā (3.pielikums). Ja nepieciešams, komisijas loceklis intervijas laikā var uzdot papildu jautājumus. Pretendenta novērtēšanas lapas ailē, kas paredzēta piezīmēm, komisijas loceklis, ja nepieciešams, pamato savu vērtējumu.

22. Aizpildītās pretendentu novērtēšanas lapas tiek nodotas komisijas sekretāram. Komisijas sekretārs apkopo komisijas locekļu galīgo vērtējumu un aprēķina katra pretendenta vidējo punktu skaitu.

23. Ja ir divi vai vairāki pretendenti ar vienādu iegūto punktu skaitu un līdzīgu atbilstošu darba pieredzi, priekšroka ir pretendentam, kurš ieguvis augstāko juridisko izglītību.

24. Pēc konkursa otrās kārtas rezultātu apkopošanas komisija pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

24.1. iesniegt Ministru prezidentam priekšlikumu par izvēlētā pretendenta kandidatūras virzīšanu izskatīšanai Ministru kabineta sēdē, kā arī informēt Ministru prezidentu par nākamajiem augstāko punktu skaitu ieguvušajiem pretendentiem;

24.2. ja tiek noraidīti visi pretendenti, ieteikt Ministru kabinetam atkārtoti izsludināt atklātu konkursu uz biroja priekšnieka amatu.

25. Komisija lēmumu pieņem balsojot ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja kādam no komisijas locekļiem ir iebildumi pret pieņemto lēmumu, viņa atsevišķo viedokli ieraksta protokolā.

26. Komisijas galīgais lēmums tiek ierakstīts konkursa otrās kārtas komisijas sēdes protokolā. Aizpildītās novērtēšanas lapas un pretendentu sniegtās rakstiskās atbildes uz jautājumiem saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5.panta otrās daļas 2.punktu ir ierobežotas pieejamības informācija.

V. Konkursa noslēgums

27.  10 darbdienu laikā pēc konkursa otrās kārtas beigām komisijas sekretārs nosūta pretendentiem komisijas priekšsēdētāja apstiprinātu rakstisku paziņojumu par konkursa otrās kārtas rezultātiem.

28. Komisijas priekšsēdētājs 10 darbdienu laikā pēc konkursa otrās kārtas beigām iesniedz Ministru prezidentam šī nolikuma 24.punktā minēto komisijas lēmumu.



 

Atklāta konkursa nolikuma
1.pielikums

Pretendentam uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu nepieciešamā kvalifikācija un prasmes

Pretendentam uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu ir jāatbilst obligātajām prasībām, kas noteiktas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 4.panta otrajā daļā un likuma "Par valsts noslēpumu" 9.pantā, tai skaitā:

1) svešvalodu zināšanas - vismaz B2 līmenis atbilstoši Eiropas Valodas prasmes novērtējuma līmeņiem (līmeņu sadalījums pieejams tīmekļa vietnē http://www.europass.lv/files/A1.pdf);

2) vismaz triju gadu pieredze vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā, tai skaitā izpratne par iestādes lietvedību, grāmatvedību, personāla organizēšanu, kā arī par klasificētās informācijas aizsardzības regulējumu atbilstoši normatīvajos aktos vadītājam noteiktajām kompetencēm;

3) izpratne par korupcijas novēršanas un apkarošanas jautājumiem, kā arī politisko organizāciju (partiju) finansēšanas jautājumiem.



 

Atklāta konkursa nolikuma
2.pielikums

Atklāta konkursa komisijas priekšsēdētājai
Valsts kancelejas direktorei E.Dreimanei

konkursa pretendenta(-es)  
 

(vārds, uzvārds)

   
 

(dzīvesvietas adrese)

PIETEIKUMS

Lūdzu izskatīt manu pieteikumu konkursam uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu.

Motivācija  
   
   
   

Pielikumā pievienoju šādus dokumentus:

 
 
 

 

(paraksts)

2011.gada __. ________



 

Atklāta konkursa nolikuma
3.pielikums

Pretendenta uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu novērtējuma lapa

Pretendents  
 

(vārds, uzvārds)

Vērtējamā kompetence

Vērtējums
(1-3 punkti)

Vērtēšanas kritēriji

Vērtējuma precizējums pēc intervijas (ja nepieciešams) un citas piezīmes

Galīgais vērtējums
(1-3 punkti)

Pretendenta atbilde uz 1.jautājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetencēm  

3 punkti tiek piešķirti pretendentam, ja sniegtās atbildes uz jautājumu pilnībā apliecina pretendenta izpratni par norādīto kompetenci.

2 punkti tiek piešķirti pretendentam, ja sniegtās atbildes uz jautājumu apliecina teorētiskās zināšanas, bet nerada pārliecību par praktisko pieredzi vai spēju tās piemērot praksē.

1 punkts tiek piešķirts pretendentam, ja sniegtās atbildes uz jautājumu nerada pārliecību, ka pretendents izprot norādīto kompetenci.

   
Pretendenta atbilde uz 2.jautājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetencēm      
Pretendenta atbilde uz 1.jautājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka kompetencēm      
Pretendenta atbilde uz 2.jautājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka kompetencēm      

Kopējais punktu skaits

 

Piezīmes.

1. Komisija neiesaka virzīt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē pretendenta kandidatūru, kuram piešķirti 2 punkti vairāk nekā divos vērtējumos.

2. Komisija neiesaka virzīt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē pretendenta kandidatūru, kuram vismaz vienā vērtējumā piešķirts 1 punkts.

Komisijas loceklis          
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

 

(datums)

Ministru prezidents V.Dombrovskis

17.08.2011