Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 12.10.2018. - 22.06.2022. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošos noteikumus Nr. 138 "Par riteņkrēsla pacēlāja piešķiršanu lietošanā".
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.125

Rīgā 2011.gada 19.maijā (prot. Nr.57, 9.§)
Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir lietošanā riteņkrēsla pacēlājus
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 7.punktu un 43.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir lietošanā riteņkrēsla pacēlājus (turpmāk – pacēlājs), kā arī personas, kurām ir tiesības saņemt lietošanā pacēlāju.

2. Pacēlājs ir stacionāra vai mobila ierīce, kas nodrošina vides pieejamību atbilstoši personas ar invaliditāti vajadzībām un tiek uzstādīts pacēlāja saņēmēja dzīvesvietā ārpus dzīvojamām telpām.

3. Tiesības saņemt lietošanā pacēlāju ir Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušai personai ar I un II grupas invaliditāti, kā arī bērnam invalīdam ar kustību traucējumiem, ja persona pārvietojas riteņkrēslā, nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus vai neatrodas ieslodzījuma vietā (turpmāk – Persona).

4. Pacēlāju piešķir lietošanā, neizvērtējot Personas ienākumus un materiālo stāvokli.

5. Pacēlāju piešķir lietošanā, ja Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā esošās dzīvojamās telpas, kurās faktiski dzīvo Persona, ir Personas, tās ģimenes locekļa vai likumiskā pārstāvja īpašumā vai lietošanā saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, kas noslēgts vismaz uz pieciem gadiem, skaitot no pacēlāja pieprasīšanas dienas.

6. Pacēlāju uzstādīšana tiek nodrošināta atbilstoši Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā paredzētajiem līdzekļiem. Rīgas pilsētas pašvaldības finansējums, kas saistīts ar pacēlāju piešķiršanu Personām, ir līdz 5950 euro par vienu pacēlāju.

(Rīgas domes 19.09.2018. saistošo noteikumu Nr. 50 redakcijā)

7. Ja Personai nepieciešams pacēlājs, kura izmaksas pārsniedz 6.punktā noteikto summu, Persona var to saņemt, veicot līdzmaksājumu, t.sk. piesaistot ziedojumus.

II. Pacēlāja pieprasīšanas kārtība

8. Lai pacēlājs tiktu piešķirts lietošanā, Persona vai tās likumiskais pārstāvis iesniedz Rīgas Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests) rakstisku iesniegumu ar lūgumu piešķirt lietošanā pacēlāju (turpmāk – iesniegums), uzrāda personu apliecinošu dokumentu, kā arī nepieciešamības gadījumā pilnvaru.

9. Iesniegumā norāda Personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, Personas vai kontaktpersonas tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi un mājokļa, kurā ir vajadzīgs pacēlājs (turpmāk – mājoklis), adresi.

10. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus (ja tie Dienestā nav iesniegti 12 mēnešu laikā pirms pacēlāja pieprasīšanas):

10.1. invalīda apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu);

10.2. izrakstu no ambulatorā/stacionārā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr.027/u) vai ārstējošā ārsta apliecinājumu, ka Persona pārvietojas riteņkrēslā;

10.3. īres līguma vai īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu);

10.4. mājokļa īpašnieka vai pārvaldnieka rakstisku piekrišanu pacēlāja uzstādīšanai, ja Persona nav mājokļa īpašnieks.

III. Pacēlāja piešķiršanas kārtība

11. Pēc saistošo noteikumu 8. un 10.punktā minēto dokumentu saņemšanas 15 dienu laikā Dienesta ergoterapeits apseko Personas dzīvesvietu un sagatavo atzinumu par nepieciešamību Personai piešķirt lietošanā pacēlāju.

12. Pēc Dienesta ergoterapeita atzinuma sagatavošanas 15 dienu laikā Dienests:

12.1. pieņem lēmumu par Personas atzīšanu par tiesīgu saņemt lietošanā pacēlāju un par Personas reģistrēšanu Pacēlāju piešķiršanas reģistrā (turpmāk – reģistrs) vai lēmumu par atteikumu piešķirt Personai tiesības saņemt pacēlāju lietošanā;

12.2. informē Personu par pieņemto lēmumu;

12.3. nosūta Rīgas domes Labklājības departamentam (turpmāk – Departaments), kurš kārto reģistru, Personas iesnieguma kopiju, Dienesta lēmumu un ergoterapeita atzinumu.

13. Dienests var pieņemt lēmumu par atteikumu piešķirt Personai tiesības saņemt pacēlāju, ja:

13.1. saņemts Dienesta ergoterapeita negatīvs atzinums pacēlāja piešķiršanai;

13.2. konstatēts, ka apzināti tiek sniegtas nepatiesas ziņas pacēlāja piešķiršanai.

14. Departaments, saņemot saistošo noteikumu 12.3.apakšpunktā minētos dokumentus:

14.1. reģistrē Personu reģistrā ar Dienesta lēmuma pieņemšanas brīdi;

14.2. apseko Personas mājokli, novērtē tehniskās iespējas uzstādīt pacēlāju un plānotās pacēlāja uzstādīšanas izmaksas;

14.3. rakstiski informē Personu un Dienestu:

14.3.1. par Personas kārtas numuru reģistrā;

14.3.2. par pacēlāja izmaksām, ja tās pārsniedz šo saistošo noteikumu 6.punktā noteiktā Rīgas pilsētas pašvaldības finansējuma apmēru;

14.3.3. atsevišķos gadījumos – par nepieciešamību pacēlāja uzstādīšanu saskaņot ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu;

14.4. organizē pacēlāja nodošanu Personai lietošanā atbilstoši Personas kārtas numuram reģistrā; par to Persona tiek informēta.

15. Saistošo noteikumu 7.punktā minētajā gadījumā Persona rakstiski informē Departamentu, norādot līdzmaksājuma apmēru un avotu.

16. Ja pacēlāju nevar uzstādīt mājokļa kāpņu telpas plānojuma vai izmēra dēļ, kā arī ja pacēlāja izmaksas pārsniedz saistošo noteikumu 6.punktā minēto summu, Persona saglabā kārtas numuru reģistrā, līdz parādās iespēja pacēlāju uzstādīt.

17. Persona mēneša laikā rakstiski informē Dienestu, ja:

17.1. Persona tiek ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;

17.2. Personas veselības stāvokļa dēļ pacēlājs vairs nav nepieciešams;

17.3. ir mainījusies Personas deklarētā dzīvesvieta vai mājokļa adrese.

18. Ja pacēlājs netiek lietots vai Personai tas nav nepieciešams, Persona, tās piederīgie vai Dienests par to informē Departamentu.

19. Saistošo noteikumu 17. un 18.punktā minētajos gadījumos Dienests pieņem lēmumu par Personas izslēgšanu no reģistra.

20. Par pacēlāja nodošanu lietošanā Persona, Departaments, Dienesta ergoterapeits un persona, kura uzstāda pacēlāju, paraksta pacēlāja pieņemšanas un nodošanas aktu.

21. Pēc pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas pacēlājs tiek piešķirts lietošanā saskaņā ar līgumu, kuru noslēdz Persona un Departaments.

IV. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

22. Dienesta izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Departamenta direktoram.

23. Departamenta direktora lēmumu par apstrīdēto Dienesta administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

V. Noslēguma jautājumi

24. Personas, kuras līdz saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdim ir reģistrētas Departamentā pacēlāja piešķiršanai, saglabā kārtas numuru reģistrā.

25. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un Rīgas pilsētas pašvaldības portālā www.riga.lv un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. A.Ameriks
12.10.2018