Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.773

Rīgā 2010.gada 10.augustā (prot. Nr.41 81.§)
Kārtība, kādā iegūstama, glabājama un izmantojama no Valsts robežsardzes videoinformācijas fiksēšanas iekārtām iegūtā informācija
Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas valsts robežas likuma 29.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā iegūstama, glabājama un izmantojama no Valsts robežsardzes videoinformācijas fiksēšanas iekārtām iegūtā informācija (turpmāk – iegūtā videoinformācija).

2. Valsts robežsardze iegūto videoinformāciju izmanto šādiem mērķiem:

2.1. robežkontroles nodrošināšanai;

2.2. ārzemnieku ieceļošanas, uzturēšanās, izceļošanas un tranzīta nosacījumu kontroles nodrošināšanai;

2.3. Valsts robežsardzes objektu un teritorijas apsardzes nodrošināšanai;

2.4. personu apsardzes nodrošināšanai.

II. Videoinformācijas iegūšanas kārtība

3. Atkarībā no attiecīgās funkcijas nodrošināšanas apstākļiem Valsts robežsardze informāciju no videoinformācijas fiksēšanas iekārtām iegūst:

3.1. pastāvīgi – izmantojot stacionāras videoinformācijas fiksēšanas iekārtas;

3.2. īslaicīgi – izmantojot stacionāras vai mobilas videoinformācijas fiksēšanas iekārtas.

4. Objektos, kuros Valsts robežsardze veic savas funkcijas, par videonovērošanu brīdina ar informatīvajām zīmēm:

4.1. videonovērošana robežkontroles nodrošināšanai (1.pielikums);

4.2. videonovērošana apsardzes nodrošināšanai (2.pielikums).

5. Informatīvo zīmi izvieto pie objekta ieejas (videonovērošanas zonā), kā arī labi redzamā vietā citviet teritorijā vai telpās, kur veic videonovērošanu.

III. Iegūtās videoinformācijas glabāšanas un izmantošanas kārtība

6. Iegūto videoinformāciju glabā vismaz divus mēnešus. Valsts robežsardzes priekšnieka noteiktu iegūto videoinformāciju var glabāt līdz pieciem gadiem. Pēc glabāšanas termiņa beigām iegūto videoinformāciju izdzēš.

7. Iegūto videoinformāciju glabā videoinformācijas nesējā (jebkurā optiskā vai magnētiskā elektroniskā ierīcē videoinformācijas glabāšanai).

8. Videoinformācijas nesējus ar iegūto videoinformāciju, kas satur personu datus, glabā Valsts robežsardzes struktūrvienībā saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasībām.

9. Valsts robežsardzes priekšnieks un viņa pilnvarota amatpersona saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu norīko atbildīgos personas datu operatorus, kas atbildīgi par personu datus saturošas iegūtās videoinformācijas glabāšanu.

10. Iegūto videoinformāciju var saņemt:

10.1. privātpersonas – ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likumu un Informācijas atklātības likumu;

10.2. valsts vai pašvaldības iestādes, ja iegūtā videoinformācija ir nepieciešama attiecīgās iestādes darbību regulējošos normatīvajos aktos paredzēto funkciju izpildei.

11. Lēmumu par iegūtās videoinformācijas sniegšanu pēc rakstiska pieprasījuma saņemšanas pieņem Valsts robežsardzes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona.

12. Lēmumu par atteikumu sniegt iegūto videoinformāciju var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā paredzētajā kārtībā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Iekšlietu ministre L.Mūrniece
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 10.augusta
noteikumiem Nr.773
Zīme, kas informē par videonovērošanu robežkontroles nodrošināšanai

1. Zīmi, kas informē par videonovērošanu robežkontroles nodrošināšanai, veido novērošanas videokameras attēls 35 grādu leņķī uz balta fona, ko apņem sarkana robežlīnija vienādmalu trīsstūra formā. Trīsstūra vienas malas garums ir 130 mm, malas platums – 10 mm, zem trīsstūra ir uzraksts "Robežsardze veic videonovērošanu robežkontroles nodrošināšanai" un norāde ar attiecīgās robežsardzes struktūrvienības tālruņa numuru.

2. Zīmes izmēru var proporcionāli palielināt vai samazināt, taču simbola vienādmalu trīsstūra robežlīnija nav mazāka par 145 mm un burtu augstums nav mazāks par 20 mm.

Iekšlietu ministre L.Mūrniece
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 10.augusta
noteikumiem Nr.773
Zīme, kas informē par videonovērošanu apsardzes nodrošināšanai

1. Zīmi, kas informē par videonovērošanu apsardzes nodrošināšanai, veido novērošanas videokameras attēls 35 grādu leņķī uz balta fona, ko apņem sarkana robežlīnija vienādmalu trīsstūra formā. Trīsstūra vienas malas garums ir 130 mm, malas platums – 10 mm, zem trīsstūra ir uzraksts "Robežsardze veic videonovērošanu apsardzes nodrošināšanai" un norāde ar attiecīgās robežsardzes struktūrvienības tālruņa numuru.

2. Zīmes izmēru var proporcionāli palielināt vai samazināt, taču simbola vienādmalu trīsstūra robežlīnija nav mazāka par 145 mm un burtu augstums nav mazāks par 20 mm.

Iekšlietu ministre L.Mūrniece
20.08.2010