Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.319

Rīgā 2010.gada 30.martā (prot. Nr.16 19.§)
Noteikumi par kvalitātes prasībām svaigpienam, kas paredzēts siera ražošanai ar nogatavināšanas laiku vismaz 60 dienas
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kvalitātes prasības svaigpienam, kas paredzēts tāda siera ražošanai, kura nogatavināšanas laiks ir vismaz 60 dienas (turpmāk – siers), un kārtību, kādā novērtē svaigpiena atbilstību kvalitātes prasībām.

2. Pārtikas apritē iesaistītais tirgus dalībnieks, kas ražo vai savāc siera ražošanai paredzēto svaigpienu, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk – regula Nr. 852/2004) I pielikumā un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk – regula Nr. 853/2004), III pielikuma IX sadaļas I nodaļā, izņemot I nodaļas III daļas 3.punktā noteiktās prasības.

3. Šo noteikumu 2.punktā minētais tirgus dalībnieks, uzsākot siera ražošanu vai siera ražošanai paredzētā svaigpiena savākšanu, paziņo par to Pārtikas un veterinārajam dienestam (turpmāk – dienests).

4. Dienests pieņem lēmumu atļaut izmantot svaigpienu siera ražošanai, ja svaigpiens atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

5. Piena ražotājs drīkst pārdot svaigpienu siera ražošanai, ja govis tiek izmeklētas atbilstoši normatīvo aktu prasībām par valsts uzraudzībā esošo dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzību un kontroli un tām nav konstatēti infekcijas slimību ierosinātāji.

6. Svaigpienu siera ražošanai izmanto, ja:

6.1. tas ir baltā krāsā;

6.2. tam ir svaigpienam raksturīga smarža un garša, bez jebkādas citas piegaršas un smaržas;

6.3. tas ir šķidrs, ar viendabīgu konsistenci, bez pārslām, gļotām, mehāniskiem vai citiem piemaisījumiem.

7. Siera ražošanai izmanto svaigpienu, kurā nav konstatēta inhibitoru klātbūtne un kurā:

7.1. baktēriju kopskaits 30 ºC temperatūrā vienā mililitrā piena (vidējais ģeometriskais lielums, kas iegūts divu mēnešu periodā, kura laikā ņemti vismaz divi paraugi mēnesī) neatbilst regulas Nr. 853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 3.punktā norādītajam daudzumam;

7.2. somatisko šūnu kopskaits vienā mililitrā piena (vidējais ģeometriskais lielums, kas iegūts triju mēnešu periodā, kura laikā ņemts vismaz viens paraugs mēnesī) neatbilst regulas Nr. 853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 3.punktā norādītajam daudzumam.

8. Piena paraugus testē laboratorijā, kura ir akreditēta sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" (turpmāk – centrs) atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 "Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības" un par kuru centrs ir publicējis informāciju savā mājaslapā vai kura ir akreditēta kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstu akreditācijas institūcijā un par kuru Ekonomikas ministrija ir publicējusi paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Piena kvalitātes kontroli veic laboratorijā, kas atbilst normatīvajos aktos par svaigpiena kvalitātes kontroles laboratoriju atzīšanas un uzraudzības kārtību minētajām prasībām.

9. Ja starp pārtikas apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem rodas strīds par svaigpiena kvalitātes pārbaudes rezultātiem, dienests pēc iesaistītās puses rakstiska pieprasījuma ņem svaigpiena paraugu un nosūta to atkārtotai izmeklēšanai uz references laboratoriju piena un piena produktu kontroles jomā.

10. Izdevumus, kas saistīti ar šo noteikumu 9.punktā noteikto svaigpiena paraugu ņemšanu, nosūtīšanu, izmeklēšanu un atzinuma sagatavošanu par izmeklējumu rezultātiem, sedz pieprasījuma iesniedzējs.

11. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumus Nr.931 "Noteikumi par kvalitātes prasībām svaigpienam, kas paredzēts siera ražošanai ar nogatavināšanas laiku vismaz 60 dienas, un kvalitātes atbilstības novērtēšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 185.nr.; 2007, 205.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministra vietā – satiksmes ministrs K.Gerhards