Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta rīkojums Nr.654

Rīgā 2009.gada 24.septembrī (prot. Nr.61 62.§)

Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas programmu 2009.-2013.gadam

 

1. Atbalstīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas programmu 2009.-2013.gadam (turpmāk - programma).

2. Noteikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā un aktualizēšanā.

3. Programmas īstenošanā iesaistītajām institūcijām reizi gadā līdz kārtējā gada 31.janvārim, sākot ar 2010.gadu, iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā informāciju par programmā noteikto uzdevumu izpildi vai izpildes gaitu iepriekšējā gadā.

4. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam līdz 2014.gada 1.martam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2009.-2013.gadam (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2009.gada 21.maija rīkojumu Nr.326 "Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnēm 2009.-2013.gadam") un programmas īstenošanu.

5. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam aktualizēt programmas uzdevumus līdz 2011.gada 1.septembrim.

6. Programmas īstenošanā iesaistītajām institūcijām 2009.gadā un turpmākajos gados programmas īstenošanu nodrošināt tām piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Tieslietu ministrs M.Segliņš

 

 

(Ministru kabineta

2009.gada 24.septembra rīkojums Nr.654)

Korupcijas novēršanas un apkarošanas programmas 2009.-2013.gadam
kopsavilkums

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (turpmāk - KNAB) izstrādātā Korupcijas novēršanas un apkarošanas programma 2009.-2013.gadam (turpmāk - programma) ir vidēja termiņa attīstības plānošanas dokuments, kas nosaka rīcības virzienus, galvenos uzdevumus un sasniedzamos rezultātus korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā. Programma precizē Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnēs 2009.-2013.gadam (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2009.gada 21.maija rīkojumu Nr.326 "Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnēm 2009.-2013.gadam") noteiktos rīcības virzienus.

Programma turpina iepriekšējā plānošanas periodā iesākto darbību, atsevišķās jomās to paplašinot vai sašaurinot. Programmas tapšanā apzinātas institūciju problēmas saistībā ar iepriekšējā perioda uzdevumu izpildi, kā arī to ieteikumi nākamajam plānošanas periodam, viedokli sniegušas arī nevalstiskās organizācijas. KNAB izvērtējis paveikto uzdevumu turpmākās attīstības nepieciešamību, atbilstoši noteiktajiem rīcības virzieniem definējis jaunus uzdevumus, kā arī precizējis institūciju atbildību, tādējādi nodrošinot politikas pēctecību. Precizēts arī informācijas sniegšanas biežums, samazinot institūciju sagatavojamās informācijas apjomu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas mērķis ir nodrošināt valsts amatpersonām uzticētās varas godprātīgu un likumīgu izmantošanu valsts un sabiedrības interesēs. Tādējādi programmas mērķis ir noteikt uzdevumus, plānot to izpildi un finansējumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2009.-2013.gadam īstenošanai, lai nodrošinātu korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas mērķa sasniegšanu.

Programmā definēti 70 uzdevumi, kas precizē KNAB plānoto politiku nākamajiem pieciem gadiem, atbilstoši šādiem apakš­mērķiem:

1. Uzlabot politisko partiju un to apvienību finansiālās darbības kontroli.

2. Nodrošināt lietderīgu un likumīgu rīcību ar valsts un pašvaldību mantu, tai skaitā Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju, kā arī ārvalstu piešķirtā finansējuma lietderīgu un likumīgu izlietošanu.

3. Ierobežot valsts amatpersonu rīcību interešu konflikta situācijās, kā arī ierobežot valsts amatpersonu iespējas legalizēt nelikumīgi iegūtos ienākumus.

4. Pilnveidot iekšējās pretkorupcijas sistēmas un stiprināt ētiskumu valsts un pašvaldību iestādēs, pilnveidot valsts amatpersonu zināšanas par korupcijas novēršanas prasībām.

5. Mazināt iedzīvotāju toleranci pret korupciju, vājo izpratni par korupcijas nepieļaujamību un tās negatīvajām sekām.

6. Nostiprināt labas pārvaldības principu valsts un pašvaldību darbībā.

7. Nodrošināt savlaicīgu un kvalitatīvu lietu izskatīšanu tiesās.

8. Pilnveidot noziedzīgu nodarījumu apkarošanas iespējas valsts institūciju dienestā, kā arī mazināt korupciju tiesās.

Vairākums programmas uzdevumu ir saistīti ar dažādu normatīvo aktu izstrādi un regulējuma pilnveidi, kā arī ar analītisku pārskatu, vadlīniju un metodiku izstrādi, tāpēc tie tiks īstenoti valsts institūcijām piešķirtā budžeta ietvaros. Korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas horizontālā rakstura dēļ atsevišķi uzdevumi pārklājas ar uzdevumiem, kas plānoti citos attīstības plānošanas dokumentos, piemēram, Valsts pārvaldes politikas attīstības pamat­nostādnēs 2008.-2013.gadam (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2008.gada 3.jūnija rīkojumu Nr.305 "Par Valsts pārvaldes politikas attīstības pamat­nostādnēm 2008.-2013.gadam"), koncepcijā "Lobēšanas tiesiskās reglamen­tācijas nepieciešamība Latvijā" (apstiprināta ar Ministru kabineta 2008.gada 28.jūlija rīkojumu Nr.435 "Par koncepciju "Lobēšanas tiesiskās reglamentācijas nepieciešamība Latvijā""), Politisko partiju finansēšanas koncepcijā (apstiprināta ar Ministru kabineta 2009.gada 15.janvāra rīkojumu Nr.14 "Par Politisko partiju finansēšanas koncepciju").

Minētajos attīstības plānošanas dokumentos plānots arī nepieciešamais finansējums un analizēta šo pasākumu ietekme uz valsts budžetu, tāpēc attiecīgo uzdevumu izmaksas netiek iekļautas šīs programmas izdevumos. Vairākums informatīvo un izglītojošo materiālu tiks izplatīti elektroniskā veidā, tādējādi samazinot izdevumus.

Tieslietu ministrs M.Segliņš

24.09.2009