Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr.481

Rīgā 2009.gada 26.maijā (prot. Nr.33 41.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos"

Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktu

 

Izdarīt Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 72.nr.; 2008, 49.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "Zivsaimniecības pārvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Latvijas Zivju resursu aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos zvejas efektīvas pārvaldības nodrošināšanai šo noteikumu izpratnē tiek noteikta atsevišķa ūdeņu daļa - piekraste -, kuras dziļums nepārsniedz 20 metru, izņemot seklūdens zonas, kas atrodas tālāk par 20 metru izobātu."

3. Papildināt 3.punktu aiz vārdiem "paredz piekrastes zvejai" ar vārdiem "ja vien šīs ūdeņu daļas dziļums nepārsniedz 20 metru".

4. Izteikt 4.2.apakšpunkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"zvejas kuģiem, kuru lielākais garums ir 10 m vai lielāks, attiecīgās zivju sugas zvejai Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča ūdeņos ir saņemts papildu pilnvarojums (īpaša atļauja), ko, pamatojoties uz zvejas tiesību nomas līguma ikgadējā protokolā noteiktiem zvejas limitiem un zvejai apstiprināto kuģu sarakstu, izsniedz valsts aģentūra "Latvijas Zivju resursu aģentūra" (turpmāk - Latvijas Zivju resursu aģentūra)."

5. Papildināt 5.1.apakšpunktu aiz vārdiem "tās kompetentajā institūcijā" ar vārdiem "ar dalībvalsts karogu peldošam kuģim".

6. Izteikt 6.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1. saskaņā ar noteiktajiem zvejas limitiem, kurus katru gadu piešķir Latvijas Zivju resursu aģentūra vai attiecīgā pašvaldība, ņemot vērā Latvijai piešķirtās nozvejas kvotas, kā arī zvejas limitus, kas noteikti piekrastes ūdeņos saskaņā ar normatīvajiem aktiem par zvejas rīku skaita limitiem vai nozvejas apjoma limitiem, un šo limitu izmantošanas kārtību;".

7. Izteikt 7.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"7. Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos īpašos nolūkos un zinātniskās izpētes nolūkos drīkst zvejot, pamatojoties uz Zvejniecības likumā noteiktajā kārtībā saskaņotām zivsaimniecības programmām vai projektiem un ievērojot šādus nosacījumus:".

8. Izteikt 7.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.2. atbilstoši zivsaimniecības programmās vai projektos paredzētajiem mērķiem šādai zvejai var pieļaut izņēmumus attiecībā uz zvejas rīkiem un to izmantošanu, zivju minimālo garumu, zivju piezveju, zvejas aizlieguma laiku un vietu;".

9. Izteikt 8.10.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.10. ziņot Latvijas Zivju resursu aģentūrai par iezīmētu vai retu sugu zivju un putnu, kā arī jūras zīdītāju (piemēram, cūkdelfīnu, roņu) noķeršanu un izdarīt attiecīgus ierakstus zvejas žurnālā;".

10. Aizstāt 8.18.apakšpunktā vārdus "ostā atbilstoši Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām" ar vārdiem "zivju izkraušanas vietā".

11. Papildināt noteikumus ar 8.23.apakš­punktu šādā redakcijā:

"8.23. izkraut attiecīgo sugu zivis vai šo zivju nozvejas apjomu tikai šādās ostās:

8.23.1. Baltijas jūrā nozvejotās mencas, ja to dzīvsvars uz kuģa ir 750 kg un vairāk, - Pāvilostā, Liepājas un Ventspils ostā;

8.23.2. Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī nozvejoto brētliņu un reņģu nešķirotas jauktas nozvejas, par kurām atļautās pielaides robežās zvejas žurnālā nav iespējams norādīt atsevišķu sugu zivju nozvejas lielumu, - Pāvilostā, Rīgas, Liepājas un Ventspils ostā;

8.23.3. Eiropas Kopienas ūdeņos ārpus Baltijas jūras nozvejoto brētliņu, reņģu un citu sugu zivju nešķirotas jauktas nozvejas - Rīgas, Liepājas un Ventspils ostā. Šīs ostas izmantojamas arī ārpus Baltijas jūras iegūto tāljūras sugu zivju (tostarp melno paltusu, sarkanasaru un dziļūdens sugu) izkraušanai un jebkuru zvejas produktu izkraušanai no trešo valstu kuģiem."

12. Izteikt 16.6.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.6.1. Gaujas, Lielupes un Salacas grīvas rajonā 3000 metru rādiusā no ietekas;".

13. Izteikt 27.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"27. Latvijas Zivju resursu aģentūrai, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības zvejniecības jomā, kā arī pamatojoties uz to valsts institūciju zinātniskiem ieteikumiem, kuras pēta zivju resursus, pēc saskaņošanas ar Zemkopības ministriju un Vides ministriju:".

14. Izteikt 27.1.4.2. un 27.1.4.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.1.4.2. ar nomainīto vai pārbūvēto kuģi nevar pretendēt uz atbalstu Padomes 2006.gada 27.jūlija Regulā (EK) Nr. 1198/2006 par Eiropas Zivsaimniecības fondu noteiktajos pasākumos, ja nomainītā kuģa vai zvejas kuģu sarakstā esošā pārbūvētā kuģa tonnāža pārsniedz no zvejas kuģu saraksta svītrotā kuģa (kuģu) tonnāžu vairāk nekā par 25 %;

27.1.4.3. ar nomainīto vai pārbūvēto kuģi nevar pretendēt uz atbalstu Padomes 2006.gada 27.jūlija Regulā (EK) Nr. 1198/2006 par Eiropas Zivsaimniecības fondu noteiktajos pasākumos, ja nomainītā kuģa dzinēja jauda vai zvejas kuģu sarakstā esošā kuģa nomainītā dzinēja jauda pārsniedz no zvejas kuģu saraksta svītrotā vai pārbūvētā kuģa (kuģu) iepriekšējā dzinēja jaudu vai sarakstā esošā kuģa nomainītā dzinēja jaudu vairāk nekā par 25 %;".

15. Izteikt 27.2.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.2.2. ievērojot Latvijai piešķirtās nozvejas kvotas, noteikt zvejas limitus un ieteikt zivju nozvejas apmaiņas apjomu ar citām Baltijas jūras valstīm, kā arī noteikt pieļaujamo zvejas kuģu skaitu un tipu (zvejas kuģu sarakstu) zvejai Baltijas jūras un Rīgas jūras līča ūdeņos, piešķirt Latvijas zvejniekiem zvejas limitus zvejai aiz piekrastes ūdeņiem;".

16. Papildināt noteikumus ar 33.punktu šādā redakcijā:

"33. Zemkopības ministrijas Valsts zivsaimniecības pārvaldes apstiprinājums zvejas kuģa iegādei (būvei, pārbūvei), zvejas kuģa dzinēja nomaiņai ar tonnāžas palielinājumu vai bez tā vai ar dzinēja jaudas palielinājumu vai bez tā, kas izsniegts līdz 2008.gada 31.decembrim saskaņā ar šo noteikumu 8.11.1.apakšpunktu, ir spēkā vienu gadu kopš tā saņemšanas Zivsaimniecības pārvaldē vai atbilstoši apstiprinājuma pagarinājumā noteiktajam termiņam."

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Zemkopības ministra vietā - vides ministrs R.Vējonis

 

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2009.gada 3.jūniju.

03.06.2009