Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.900

Rīgā 2007.gada 18.decembrī (prot. Nr.70 37.§)
Kārtība atļaujas izsniegšanai uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām
Izdoti saskaņā ar Sēklu aprites likuma 16.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā saskaņā ar Eiropas Komisijas 2006.gada 8.februāra Regulu (EK) Nr. 217/2006, ar ko paredz piemērošanas noteikumus Padomes Direktīvām 66/401/EEK, 66/402/EEK, 2002/54/EK, 2002/55/EK un 2002/57/EK attiecībā uz dalībvalstu pilnvarošanu uz laiku atļaut tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām (turpmāk - Komisijas regula Nr. 217/2006), izsniedz atļauju uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajām minimālajām dīgtspējas prasībām (turpmāk - atļauja).

2. Noteikumi neattiecas uz pirmsbāzes kategorijas un bāzes kategorijas sēklām.

3. Atļauju izsniedz Valsts augu aizsardzības dienests (turpmāk - dienests), ja radušās īslaicīgas grūtības sēklu apgādē un Latvijā trūkst lopbarības augu, labības, biešu, dārzeņu, eļļas augu un šķiedraugu sēklu.

4. Lai saņemtu atļauju, dienesta pārziņā esošajā Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētā persona (turpmāk - persona) iesniedz dienestā iesniegumu. Iesniegumā norāda šādu informāciju:

4.1. atbildīgā institūcija - Valsts augu aizsardzības dienests;

4.2. sēklaudzētāja, sēklu sagatavotāja, saiņotāja vai tirgotāja nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā;

4.3. suga;

4.4. šķirne;

4.5. sēklu partijas numurs;

4.6. sēklu partijas lielums;

4.7. sēklu faktiskā dīgtspēja (%);

4.8. sēklu novērtēšanas rezultātu numurs;

4.9. iesniegšanas datums, iesniedzēja paraksts (minētos dokumenta rekvizītus neaizpilda, ja dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu).

5. Persona dienestā iesniedz iesniegumu:

5.1. par lopbarības augu, vasarāju labības, biešu, dārzeņu, eļļas augu (izņemot ziemas rapsi un ziemas ripsi) un šķiedraugu sēklām - līdz kārtējā gada 1.martam;

5.2. par ziemas rapša un ziemas ripša sēklām - līdz kārtējā gada 1.augustam;

5.3. par ziemāju labības sēklām - līdz kārtējā gada 5.septembrim.

6. Dienests triju darbdienu laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minētā termiņa apkopo iesniegto informāciju un elektroniski informē Nacionālo augu šķirņu padomi, norādot kopējo iesniegumu skaitu sadalījumā pa sugām un šķirnēm, un apjomiem, kā arī sēklu faktisko dīgtspēju (ziemāju labībām - pieļaujamo dzīvotspēju).

7. Nacionālā augu šķirņu padome piecu darbdienu laikā pēc dienesta informācijas saņemšanas izvērtē nodrošinājumu ar šķirnes sēklām un nepieciešamo šķirnes sēklas daudzumu Latvijas tirgū, kā arī šķirnes audzēšanas un izmantošanas īpašības un sniedz dienestam priekšlikumus par:

7.1. sēklu minimālo dīgtspēju;

7.2. sēklu daudzumiem;

7.3. iemesliem, kuri ietekmējuši Latvijas tirgus nepietiekamo nodrošinā­jumu ar attiecīgās šķirnes sēklām (ja nepieciešams, norādot reģionus);

7.4. laikposmu, uz kādu tiek pieprasīta atļauja;

7.5. šķirnes aizvietošanas iespējām.

8. Dienests, pamatojoties uz personas iesniegumu un Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikumiem, triju darbdienu laikā pēc Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikumu saņemšanas pieņem lēmumu par Latvijas tirgus nepietiekamo nodrošinājumu ar attiecīgās šķirnes sēklām un nosūta iesniegumu Eiropas Komisijai un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām institūcijām saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 217/2006 2.panta 1.punktu.

9. Ja ir saņemts citas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās institūcijas sēklu piedāvājums, dienests:

9.1. to izskata iesniegšanas (hronoloģiskā) secībā;

9.2. pieņem lēmumu par šķirnes atbilstību, ja ir piedāvāta cita šķirne;

9.3. informē Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās institūcijas saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 217/2006.

10. Pēc Eiropas Komisijas lēmuma saņemšanas par šo noteikumu 8.punktā minēto iesniegumu dienests:

10.1. pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām;

10.2. triju darbdienu laikā paziņo personai lēmumu;

10.3. ja pieņemts pozitīvs lēmums, izsniedz personai sēklu sertifikātu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību un pamatojoties uz dienesta izsniegto pārskatu par sēklu novērtēšanas rezultātiem. Sēklu sertifikātā ietver papildu norādi par sēklu pazemināto dīgtspēju. Sēklu sertifikāta termiņš atbilst šo noteikumu 7.4.apakšpunktā norādītajam termiņam.

11. Ja Eiropas Komisija piešķir atļauju mazākam sēklu daudzumam, nekā ir pieprasīts attiecīgajai šķirnei, dienests:

11.1. atļaujas izsniedz, sākot ar partijām, kurās sēklu dīgtspēja ir visaugstākā;

11.2. ja divām vai vairākām sēklu partijām ir vienāda dīgtspēja, bet atļautais sēklu daudzums ir mazāks nekā šo partiju kopējā masa, atļauju izsniedz par to partiju (partijām), kurai ir visaugstākie tīrības rādītāji.

12. Atļautās sēklu partijas etiķetē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību. Etiķetē ietver papildu norādi par faktisko dīgtspēju, kā arī norādi "Sēklas ar pazeminātu dīgtspēju".

13. Kad dienests ir saņēmis informāciju no Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās institūcijas, kas iesniegusi Eiropas Komisijai iesniegumu par atļaujas saņemšanu, tas divu darbdienu laikā elektroniski nosūta informāciju sēklu ražotājorganizācijai.

14. Sēklu ražotājorganizācija septiņu darbdienu laikā iesniedz dienestā informāciju par konkrēto sēklu daudzumu, kas ir pieejams izvešanai un tirdzniecībai šo noteikumu 13.punktā minētajā dalībvalstī, un dienests informē Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās institūcijas saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 217/2006.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministra vietā - vides ministrs R.Vējonis
22.12.2007