Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu

Konkurences padomes lēmums Nr.12

Rīgā 2007.gada 28.februārī (prot. Nr.13, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.256/07/05/3

Par SIA "Latvija Statoil" ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2007.gada 1.februārī saņēma SIA "Latvija Statoil" (turpmāk - Statoil) un SIA "Neste Latvija" (turpmāk - Neste) pilnvarotā pārstāvja advokātu biroja "Loze, Grunte & Cers" zvērināta advokāta J.Lozes (turpmāk - pilnvarotais pārstāvis) ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk - Ziņojums) sais­tībā ar Statoil daļu aktīvu iegūšanu no Neste.

Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos" pielikuma "Ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos" 9.5.punktu Ziņojums nebija uzskatāms par pilnīgu, jo tam nebija pievienots Neste kārtējā finanšu gada ceturkšņu pārskatu kopijas. Ziņojuma 9.5.2.punktā norādīts, ka Neste minēto informāciju iesniegs patstāvīgi Konkurences padomei. Neste kārtējā finanšu gada ceturkšņu pārskatu kopijas iesniedza 2007.gada 8.februārī, tādējādi, pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome par pilnīga Ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 2007.gada 8.februāri.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Statoil ir Komercreģistrā reģistrēta komercsabiedrība ar vienoto reģ.Nr.40003064094, juridiskā adrese: Citadeles iela 12, Rīga, LV-1010. Komercsabiedrības dalībnieks ir Norvēģijas uzņēmums "Statoil ASA", kuram pieder 100% komercsabiedrības daļas. Statoil darbības veidi ir degvielas un eļļas produktu mazumtirdzniecība, naftas produktu vairumtirdzniecība un cita darbība saskaņā ar statūtiem. Statoil realizē izšķirošu ietekmi meitas uzņēmumā SIA "Magni".

2. Neste ir Komercreģistrā reģistrēta komercsabiedrība ar vienoto reģ.Nr.40003132723, juridiskā adrese: Bauskas iela 58a, Rīga, LV-1004. Komercsabiedrības dalībnieks ir Nīderlandes uzņēmums "Nes­te Oil Finance B.V.", kuram pieder 100% komercsabiedrības daļas. Neste darbības veidi ir naftas produktu mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, smērvielu un auto ķīmijas tirdzniecība, naftas termināla pakalpojumi, degvielas uzpilde lidmašīnām starptautiskajā lidostā "Rīga" un cita darbība saskaņā ar statūtiem. Neste realizē izšķirošu ietekmi SIA "Sašķidrinātā naftas gāze".

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto: "Tirgus dalībnieku apvienošanās ir: (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem".

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās paredzēta, Statoil noslēdzot pirkuma līgumu ar Neste par aviācijas degvielas uzpildes biznesa "Starptautiskajā lidostā "Rīga"", Rīgas rajonā, Mārupes pagastā, lidosta Rīga 20/15 iegādi. Saskaņā ar starp Neste un Statoil noslēgto Biznesa pirkuma līgumu (**). Apvienošanās paredzēta pēc atļaujas saņemšanas no Konkurences padomes.

Ņemot vērā iepriekš minēto, paziņotais darījums ir vērtējams kā apvienošanās, vienam tirgus dalībniekam iegūstot daļu cita tirgus dalībnieka aktīvu.

4. Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu. Statoil kopējais apgrozījums1, kas aprēķināts saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos" (bet neņemot vērā Statoil mātes uzņēmuma apgrozījumu pasaulē) ir Ls 145 821 522, kas pārsniedz Konkurences likumā noteikto slieksni, tādēļ paredzētais darījums, Statoil noslēdzot pirkuma līgumu ar Neste par aviācijas degvielas uzpildes biznesa "Starptautiskajā lidostā "Rīga"" iegādi, ir apvienošanās, par kuru jāiesniedz Ziņojums Konkurences padomei.

5. Ziņojumā norādīts, ka pēc apvienošanās Statoil veiks komercdarbību (aviācijas degvielas uzpildi) "Starptautiskās lidostas "Rīga"" teritorijā. Statoil paaugstinās pakalpojuma kvalitāti un pieejamību, ieviešot savus kvalitātes standartus. Saskaņā ar Ziņojumā minēto Statoil līdz šim aviācijas uzpildes komercdarbību Latvijā nav veicis.

Ziņojumā identificēts konkrētais tirgus - petrolejas veida reaktīvās (aviācijas) degvielas JET A-1 realizācijas tirgus "Starptautiskās lidostas "Rīga"" teritorijā, kas, kā norāda pilnvarotais pārstāvis, pamatojams ar Eiropas Komisijas lēmumu Exxon/Mobil lietā2, kurā norādīts, ka aviācijas degviela veido atsevišķu preces tirgu, un šīs konkrētās preces tirgus ģeogrāfiski parasti ir piesaistīts attiecīgajai lidostai, kurā notiek aviācijas degvielas uzpilde tieši lidmašīnā. Konkurences padome šajā lietā nesaskata būtiski atšķirīgus apstākļus, lai konkrēto tirgu definētu atšķirīgi. Ņemot vērā Eiropas Komisijas izdarītos secinājumus Exxon/Mobil lietā par konkrētā tirgus noteikšanu attiecībā uz aviācijas degvielas uzpildi lidostās un Ziņojumā minētos šīs lietas faktiskos apstākļus, Konkurences padome par konkrēto tirgu nosaka - petrolejas veida reaktīvās (aviācijas) degvielas JET A-1 realizācijas tirgu "Starptautiskās lidostas "Rīga"" teritorijā.

6. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto pirms apvienošanās konkrētajā tirgū darbojas divi tirgus dalībnieki Neste un SIA "Gulfstream Oil". Kā norādījis pilnvarotais pārstāvis, pēc Neste sniegtās informācijas SIA "Gulfstream Oil" tirgus daļa konkrētajā tirgū ir (**), bet Neste (**).

Statoil līdz šim nav darbojies konkrētajā tirgū, par ko liecina Valsts ieņēmumu dienesta interneta mājas lapā publiskajā datubāzē par komersantiem izsniegtajām atļaujām (licencēm) darbībām ar naftas produktiem3norādītā informācija, ka Stat­oil nav saņēmis atļauju darbībām ar naftas produktiem "Starptautiskajā lidostā "Rīga"". Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tirgus koncentrācijas izmaiņas nenotiks, kā arī nenostiprināsies dominējošais stāvoklis attiecīgajā konkrētajā tirgū. Mainīsies tikai viens tirgus dalībnieks no Neste uz Statoil, kas pārņems Neste tirgus daļu konkrētajā tirgū, turklāt Neste pārtrauks savu darbību tajā.

Pamatojoties uz apvienošanās darījuma faktiskajiem apstākļiem, Konkurences padome uzskata, ka papildus izpēti lietā veikt nav nepieciešams.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 2.pantu, 6.panta pirmās daļas 4.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu un Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 "Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos", Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta, SIA "Latvija Statoil" noslēdzot pirkuma līgumu ar SIA "Neste Latvija", par aviācijas degvielas uzpildes biznesa "Starptautiskajā lidostā "Rīga"", Rīgas rajonā, Mārupes pagastā, lidostā Rīga 20/15 iegādi.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.


 

(**) - Ierobežotas pieejamības informācija

 

1 Pēc 2005.gada konsolidētā pārskata, jo lietas izpētes laikā 2006.gada pārskats nav pieejams

2 Lieta Nr.IV/M-1383 (Exxon/Mobil) EK Lēmuma 806.-810.punkts

3 Valsts ieņēmumu dienests: www.vid.gov.lv

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme