Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.09.2002. - 11.08.2009. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2009. gada 4. augusta noteikumus Nr. 871 "Obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaites kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr. 439

Rīgā 1999.gada 28.decembrī (prot. Nr. 72 11.§)
Kārtība, kādā veicama obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaite
Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 14.panta 5.punktu,
17.panta trešās daļas 11.punktu un ceturtās daļas 13.punktu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā veicama obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaite (turpmāk — uzskaite).

2. Uzskaite tiek veikta un informācija par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem (saskaņā ar šo noteikumu pielikumu) tiek precizēta katru gadu, un tā attiecas uz bērniem vecumā no pieciem līdz astoņpadsmit gadiem, kuri nav ieguvuši obligāto pamatizglītību.

(Grozīts ar MK 20.08.2002. noteikumiem Nr.370)

3. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrs katru gadu līdz 1.maijam iesniedz vietējām pašvaldībām šo noteikumu pielikuma 1.punktā minēto informāciju par tiem bērniem attiecīgajā teritorijā, kuriem jāuzsāk obligātā (piecgadīgo un sešgadīgo bērnu) sagatavošana pamatizglītības apguvei.

(Grozīts ar MK 20.08.2002. noteikumiem Nr.370)

4. Vietējā pašvaldība katru gadu līdz 15.maijam šo noteikumu 3.punktā minēto bērnu sarakstus nodod attiecīgajā teritorijā esošajām izglītības iestādēm. Izglītības iestādes, kuras atrodas republikas pilsētās, bērnu sarakstus saņem pašvaldības noteiktajā kārtībā.

5. Katru gadu līdz 15.septembrim:

5.1. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrs iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā informāciju (elektroniskā formā) par visiem bērniem vecumā no pieciem līdz astoņpadsmit gadiem;

5.2. rajona vai pilsētas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļa iesniedz rajona vai pilsētas izglītības pārvaldei informāciju par attiecīgajā teritorijā pierakstītajiem bērniem vecumā no pieciem līdz astoņpadsmit gadiem.

(Grozīts ar MK 20.08.2002. noteikumiem Nr.370)

6. Izglītības iestāžu vadītāji katru gadu līdz 25.septembrim iesniedz rajona vai pilsētas izglītības pārvaldei un vietējai pašvaldībai informāciju par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri ir attiecīgās izglītības iestādes sarakstos, un informē par bērniem, kuri izglītības iestādi neapmeklē.

7. Rajona vai pilsētas izglītības pārvalde katru gadu līdz 10.oktobrim, ievērojot izglītības un zinātnes ministra noteikto elektronisko formu, iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā no izglītības iestādēm saņemto informāciju saskaņā ar šo noteikumu pielikumu.

8. Izglītības un zinātnes ministrija katru gadu:

8.1. līdz 25.oktobrim salīdzina no rajonu un pilsētu izglītības pārvaldēm saņemto informāciju ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā esošo informāciju;

8.2. līdz 10.novembrim nodod rajonu un pilsētu izglītības pārvaldēm informāciju par tiem obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri nav minēti izglītības iestāžu sniegtajā informācijā.

9. Rajona vai pilsētas izglītības pārvalde saņemto informāciju par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri neapmeklē izglītības iestādes, pārbauda sadarbībā ar attiecīgo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļu, Sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāli, pašvaldības dzimtsarakstu nodaļu, policijas nodaļu un citām institūcijām, kuras apkopo datus par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kā arī sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, kuras pēc bērnu atrašanās vietas noskaidrošanas kārto jautājumu par to mācībām izglītības iestādēs.

10. Vietējā pašvaldība pēc bērna iekārtošanas izglītības iestādē par to informē rajona vai pilsētas izglītības pārvaldi, kura līdz 15.decembrim iesniedz attiecīgu informāciju Izglītības un zinātnes ministrijā.

11. Izglītības un zinātnes ministrs sadarbībā ar iekšlietu ministru nosaka elektronisko formu, kādā sniedzama informācija par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem. Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi nodrošina attiecīgas programmatūras izstrādi vienotas uzskaites datu bāzes izveidei rajonu, republikas pilsētu un valsts līmenī, kā arī valsts līmeņa datu bāzes uzturēšanu un iegūtās informācijas analīzi.

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 4.jūnija noteikumus Nr.194 "Skolas vecuma bērnu uzskaites noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 99.nr.).

Ministru prezidenta vietā — tieslietu ministrs V.Birkavs

Izglītības un zinātnes ministrs M.Vītols
Pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 28.decembra noteikumiem Nr.439
Informācija par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem

1. Bērns:

1.1. vārds;

1.2. uzvārds;

1.3. personas kods.

2. Bērna dzīvesvietas adrese un kods.

3. Izglītības iestāde, kurā bērns iestājies:

3.1. iestādes nosaukums;

3.2. iestādes reģistrācijas numurs;

3.3. datums, kad bērns iestājies attiecīgajā izglītības iestādē.

4. Izglītības iestāde, no kuras bērns izstājies:

4.1. iestādes nosaukums;

4.2. iestādes reģistrācijas numurs;

4.3. datums, kad bērns izstājies no izglītības iestādes;

4.4. bērna izstāšanās iemesls.

Izglītības un zinātnes ministrs M.Vītols
01.09.2002